Eylemcilere para cezası
Türkiye'de ilk kez Adana'da başlatılan uygulamayla Valilik tarafından belirlenen yerlerin dışında toplantı, gösteri ve yürüyüş yapanlara 58 bin 590 TL para ceza kesildi.
cumhuriyet.com.trAdana valisi İlhan Atış başkanlığında gerçekleştirilen asayiş toplantılarının ardından 6 Kasım 2009 tarihinde basın açıklamaları ve imza stantları ile ilgili düzenlemelere aykırı davrandığı tespit edilenlere ceza kesilmesi karara bağlandı.
Yurtta ilk kez gerçekleştirildiği belirlenen uygulamayla ilgili Valilik, 10 Kasımda yaptığı bir açıklamayla gündüz saatlerinde trafik ve yaya akışını aksatmadan basın açıklaması yapılabilecek ve imza standı açılabilecek yerleri kamuoyuna duyurdu.
Bunun üzerine, 10 Kasım tarihinden itibaren, belirlenen sivil toplum kuruluşlarının kendi binalarının önleri, İnönü Parkı, Uğur Mumcu Meydanı ile 5 Ocak Meydanı'nda yayalara ait alan, Atatürk Parkı, Sanatçılar Parkı, Çakmak Caddesindeki Kültür Sokağı girişi, Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu otoparkı ile semt pazarları dışındaki yerlerde açıklama veya yürüyüş yapan eylemciler incelemeye alındı.
Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler bir yandan kent genelinde gösterileri takip ederek, atılan slogan veya açıklamaların yasalara aykırılığını inceleyip, provokasyon olaylarına karşı göstericileri korumaya çalışırken, diğer yandan da Foto Film ŞUbe Müdürlüğünün de desteğiyle eylemcilerin kimliklerinin tespiti için çaba harcıyor.
140 TL cezaya TL zam
Kimlikleri tespit edilen eylemcilere yönelik, valiliğin belirlediği alanlar dışında gösteri yaptıkları gerekçesiyle Kabahatler Kanunun 32. maddesi kapsamında ceza kesildi.
''Emre aykırı davranış'' başlığı altındaki, ''Yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye idari para cezası verilir'' hükmüne göre kesilen para cezası geçen yıl 140 TL iken, bu yıl 143 TL'ye yükseltildi.
Gösteri ve basın açıklamalarının ayrı bir suç içermesi halinde kanunların ilgili maddelerinden işlem yapıldığını hatırlatan yetkililer, kamu kurum ve kuruluşları, askeri, adli ve emniyet binaları, ibadethaneler, ilk ve orta öğretim okulları içerisinde, önünde, yanında ve bunlara ait müştemilatlarda (otopark, bahçe, meydan) basın açıklamasının kesin süreyle düzenlenemeyeceği ve imza standı açılamayacağını vurguladı.
24 Olayda 58 bin ceza
Bu çalışmalar sonucunda geçen yıl 11 olayda 155 eylemcinin kimlikleri tespit edilerek toplam 21 bin 700 TL ceza kesildi.
Bu yıl da sürdürülen uygulamayla, 13 olayda 258 kişinin adreslerine 36 bin 890 TL idari para cezası tebliğ edildi.
Yapılan bu uygulama bazı kesimler tarafından olumlu karşılanırken, birçok sivil toplum kuruluşu tepki gösterdi. Bazı sendika ve dernek yöneticilerinin cezaya itirazlarının ise mahkeme tarafından reddedildiği öğrenildi.