"Evet, su çatlağını bulur"
Hagop Ari Güleç'in yazdığı, Aytekin Özen'in oyunlaştırdığı "Nar Taneleri"nin bu akşamki galasına eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan'ın da katılmaları bekleniyor.
cumhuriyet.com.tr“Bu topraklarda dedelerimizin terleri var. Aynı acıları, duyguları, hüzünleri, sevinçleri paylaştık” diyor “Nar Taneleri”... Nar Taneleri Folklor ve Tiyatro Topluluğu tarafından Bakırköy Belediyesi’nin desteğiyle sahnelenen “Nar Taneleri”, folklorik ezgi ve dansların da olduğu destansı bir oyun.
Aram Gostanyan’ın hikâyesinden yola çıkarak Hagop Ari Güleç’in yazdığı, Aytekin Özen’in oyunlaştırıp yönettiği oyunun galası bu akşam saat 20.30’da Bakırköy Belediye Tiyatroları (BBT) Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapılacak.
Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen ve Yeşilköy Ermeni Okulu’ndan Yetişenler Derneği Başkanı Arev Cebeci’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek galaya Türkiye’de bulunan eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan’ın katılıması bekleniyor.
Değişik kültürlerin-inançların barış ve kardeşliğini konu alan oyun, Müşfik Kenter’in sesinden dinlediğimiz bir şiirle başlıyor. Oyunu, anlatıcı rolünde diyebileceğimiz, kendi tarihini aramak için bir yolculuğa çıkan “Adam” karakterinin gözünden seyrediyoruz.
Özen, “Bu yolculuğun sonunda ‘Adam’ coşkuludur ve korkularını yenmiştir artık. Kendi varoluşunun köklerini ararken kültürünü yeniden keşfetmiştir. Artık umutludur dağılan nar tanelerinin yeniden bir araya geleceğinden. Öylesine köklü ve kutsal bir tarihi vardır ki kültürünün; o kendisini unutturmaz tarihe, sen onu unutsan da” diyor.
“Nar Taneleri”nde din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin kardeşçe yaşayan insanların hikâyesi anlatılıyor. Seyirciyi en çok etkileyen hikâyeyi ise Hrant Dink’in sesinden dinliyoruz:
“Sivas’ın bir gün hangi kazasında bilmiyorum, yaşlı bir bey beni aradı. Dedi ki: Oğul dedi, seni aradık, seni bulduk. Burada yaşlı bir tane kadın var. Herhal sizdendir bu dedi. Allah’ın rahmetine kavuştu. Bunun yakınını falan bulursanız gönderin, gelip alsınlar ya da biz burada namazımızı kılıp gömeceğiz. Peki, dedim, amca ararım. Verdi adını soyadını. Beatrice Hanım diye biri. 70 yaşında, Fransa’dan oraya gezmeye gitmiş. Aradım. 10 dakika içinde buldum. Biz birbirimizi biliriz. Çok azız çünkü. 10 dakika içinde buldum. Gittim dükkânlarına dedim: ‘Böyle birini tanır mısınız?’ Adını verdim. Yaşlı bir kadın döndü. Benim anamdır dedi. Dedim valla böyle böyle. Senin anan nerede? Yani Fransa’da yaşar. Abi dedi, o dedi senede 3-4 kere Türkiye’ye gelir. Ama İstanbul’a ya uğrar ya uğramaz. Kalkar köyüne gider dedi. Terk ettiğimiz köyüne gider. Dedim böyle böyle kalk git.
Ertesi gün bana bir telefon açtı. Bulmuş, tespit etmiş anasını. Ağladı birden. Peki getiriyor musun naaşını? Burada mı gömeceksin? ‘Ben getireceğim ama burada bir amca var’ dedi. Ağlamaya başladı. Amcayı ver dedim. Amca aldı telefonu. Amca, niye ağlatıyorsun? ‘Oğlum’ dedi, ‘bir şey demedim’ dedi. ‘Dedim ki: Kızım, anandır, malındır ama bana sorarsan bırak kalsın, burada gömülsün. Su çatlağını buldu’ dedi. Ben döküldüm, orda döküldüm. Anadolu insanının ürettiği bu deyişten döküldüm. Bu algılamadan döküldüm. Evet... Su çatlağını bulmuştu.” Kendilerine “Nar Taneleri” demelerinin nedeni ise açık. Dink’in dediği gibi “Biz birbirimizi biliriz, hemen tanırız ve buluruz çünkü o kadar azız ki...”
(Oyun, sezon boyunca BBT Yunus Emre Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.)