Europa Nostra, Haziran'da İstanbul'da

Merkezi Lahey'de bulunan Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu (Europa Nostra) İstanbul Ofisi, önceki gün Suna-İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Merkezi’nde basınla, bilgi, destek ve fikir alışverişi toplantısı düzenledi.

cumhuriyet.com.tr

Europa NostraYönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul 2010 Çalışmaları (Gönüllü) Koordinatörü Orhan Silier’in yönettiği toplantıya, Koordınatör Yardımcıları Yeşim Tonga ve Kerem Çiftçioğlu, ve 2005’de ödül alan Kültür Karıncaları projesini yürüten Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Genel Müdürü Barış Altan katıldı.

Avrupa’da kültürel miras alanında sivil toplumun sesi olarak 1963’ten beri çalışma yürüten, Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve UNESCO’yla birlikte olan Europa Nostra’nın amaç ve faaliyetlerinin tanıtıldığı toplantıda, Haziran 2010’da İstanbul’un tarihi mekanlarında yapılacak olan bir dizi etkinlik ve basın-yayın kuruluşlarının bu etkinliklere yapabileceği katkılar üzerinde duruldu.

Tarih Vakfı başta olmak üzere, 40 yılı yakın bir süredir Sivil Toplum Kuruluşları’(STK)nda öncü görevler üstlenen ve son bir buçuk yılda da Europa Nostra’nın yönetim kurulunda görev alan Silier; “Dünyanın en değerli ve sürekli kültürel miraslarından birine sahip olmasına karşılık, Haliç, Balat, Tarlabaşı’nda olduğu gibi inşaat ve turizm sektörlerinin çok güçlü, kentleşme ve kentsel rantların büyüme oranlarının çok yüksek, merkezi ve yerel yönetimin demokratik denetim kanallarının ise hayli sınırlı olduğu koşullarda, ülkemizde kültürel mirasın korunmasının, yenilgiler, yorgunluklar, kısır iç çatışmalardan aldığı payın ne kadar büyük ve “bu ülkede ancak bu kadarı yapılabilir” felsefesinin ne kadar yaygın olduğu hepimizin bilgisi içindedir. Bu durumu nasıl aşabiliriz.” diyerek, basının konuyu kendi içinde de irdelemesini istedi.

Europa Nostra’nın 8-12 Haziran 2010 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştireceği etkinlikler arasında;10 Haziran akşamı Aya İrini’de koruma, araştırma, kişisel - kurumsal özverili, nitelikli hizmet ve eğitim kategorilerinde 25 ödülün verileceği Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülleri Töreni, 11 Haziran günü Tophane-i Amire’de Avrupa Komisyonunun kültür işlerinden sorumlu komiseri Adroulla Vasillou, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, ICOM Genel Başkanı Allisandra Cumins ve Dünya Kültürel Miras Merkezi Başkanı Francesco Bandarin gibi konuşmacılar  katılımıyla gerçekleşecek “Çoklu Kimlikler, Ortak Miras” başlıklı Europa Nostra Forumu, tarihi Sirkeci Garı’ “Örneğin Gücü” adını taşıyan, Avrupa’nın en iyi koruma uygulamalarını yansıtan bir büyük sergi yer alıyor. Europa Nostra Review dergisi İstanbul ve kültürel mirasın korunması alanında bir özel sayı da yayınlayacak.

Nisan ve Mayıs aylarında, Hollanda, Fransa, Almanya ve İngiltere’den toplam 15 önemli STK temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen dört deneyim paylaşımı panelinde kültürel miras alanında başarının gerekleri tartışılacak. Europa Nostra’ya Türkiye ÇEKÜL, Tarih Vakfı, Türkiye Mimarlar Odası, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, Türkiye Tarihi Evleri Koruma ve Kültürel Mirası Dostları Dernekleri’yle üye ki, bu sayı diğer ülkelerle karşılaştırılıdğında çok düşük. Bütün bu çalışmaların sonucunda, bu sayının artması, Europa Nostra’nın, yerel biriminin kurulması ve İstanbul’da bir kültürel miras merkezinin açılması hedefleniyor. www.europanostraistanbul2010.org  sitesinde ayrıntılı bilgiler ulaşılabilir.