Ette katmerli yanlış
Türkiye’nin Polonya, Fransa ve Bosna Hersek’ten sonra Sırbistan’dan da et ithalatı yapacak olması tepki yaratırken, kemiksiz et ithalatı endişe doğurdu.
Gamze BalKasaplık canlı hayvan, karkas ve kemiksiz etten sonra şimdi de 5 bin ton Sırp et ithalatının yapılacak olması, ‘katmerli yanlış’ olarak yorumlandı. Kemiksiz et olarak bilinen lop etin ithal edilecek olmasına tepki gösteren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Yanlış vardır. Yanlışın katmerlisi vardır. Bu tam bir facia” dedi. Lop et diye neyin ithal edileceğini soran Yalçındağ, “Dana eti mi, inek mi, tosun mu? Her kutu açılıp tek tek bakılacak mı?” dedi.
İşi mi bırakalım?
Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla Taze Soğutulmuş Karkas ve Donuk Karkas olarak Polonya, Fransa ve Bosna Hersek’ten ithalat yapıldığını hatırlatan Yalçındağ, ithalat kararının Kurban Bayramı’nın üzerinden kısa bir süre geçmişken alınmasının piyasanın bilinmediği anlamına geldiğini söyleyerek, “Zaten et fiyatları 1, 1.5 aydır durağan bir seyir izliyor. İthalatla yola devam edilirse, fiyatlar kalıcı olmamakla berabar daha da düşer. Bu da üreticinin daha da zarar edip, bu işi tamamen bırakması demektir” dedi.
Market tepkisi
Temsilciler, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) piyasada sağlayacağı regülasyon işlevini yitirdiğini belirterek, bu işlevin ticarete döndüğünü ve serbest piyasa koşullarına uymadığını aktardı. İthalat yerine hayvan varlığının çoğaltılmasını ve Türkiye’de tüketilen eti karşılayacak üretimin yapılabilmasını isteyen temsilciler, bunları sağlayacak koşullar olmadığı takdirde ithalatın ancak geçici bir süre çözüm sağlayacağını ifade ediyor.
İthal edilecek etin marketlerde satılacak olmasına da ayrıca tepkili olan Yalçındağ, “Buna itiraz ediyoruz. Kasaplar neden devre dışı bırakılıyor? Marketlerin mi korunmaya ihtiyacı var, kasapların mı? Marketlerin parasına para katılacak. ‘Esnafı koruyacağız’ diyorlar ancak esnafın iş kaybı ve satış kaybına sebep oluyorlar” dedi.
Maliyet artıyor
Bakanlıktan randevu talep ettiklerini ancak bir aydır yanıt alamadıklarını dile getiren Yalçındağ, “52 odanın iştiraki ile kurulmuş bir federasyonuz. Bize duyulan bu düşmanlığın sebebi ne?” diye konuştu.
Türkiye’de çayır ve mera olmadan hazır yeme dayalı hayvancılık yapıldığını dile getiren Türkiye Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yılmaz Buldu, “5 yıl önce besiciler 1 kilo et satarak yaklaşık 30 kilo besi yemi alıyorlardı. Bu, şu an ise yaklaşık 20 kiloya düşmüş durumda” dedi.
Etçiler Ankara’ya yürüyecek ESK’nin marketlere et sunacak olmasına bir diğer tepki de Antalya’dan geldi. Ette ithalatın artırılmasına tepki gösteren et üreticileri, ESK’nin market zincirlerinde reyon kiralamasına ilişkin, ‘Üretim biter’ dedi. Kasaplar Federasyonu’ndan sonra, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Antalya Şube Başkanı İlhan Ayhan da, “Bakanlığımıza deriz ki, gerekirse etin ithalatını siz yaparsınız, biz üretimden çekiliriz. Bu konuda genel merkezimizle ciddi bir çalışma yürütüyoruz, Ankara’ya yürüyeceğiz” diye konuştu. İnek sütüne ithalat uyarısı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, toplanan inek sütü miktarı ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.2 azaldı. 2017 Ağustos’unda ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi ise 112 bin 742 ton olarak gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.1 arttı. Süt üretimi ve fiyatlarının acil çözülmesi gereken bir sorun haline geldiğine değinen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Sorun çözülmezse, yeterli süt bulamadığını gerekçe gösterecek sanayici çok uzak olmayan bir gelecekte süt tozu ithalatına başlayacaktır” dedi. |