Ete hücum!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et üretiminin 9 ayda 2 milyon tonu aşarak rekor kırdığını belirterek, kırmızı et, tavuk ve hindi eti üretiminin ocak-eylül döneminde yüzde 5.9 artarak 2 milyon 8 bin 701 tona çıktığını bildirdi.
cumhuriyet.com.trBayraktar, 9 aylık dönemde et üretiminin keçi etinde yüzde 61, koyun etinde yüzde 16.9, sığır etinde yüzde 13.2, tavuk etinde de yüzde 2.9 arttığını bildirdi.
‘Tüketim seviyesi düşük’
Kırmızı et üretiminin hâlâ yetersiz olduğunu ifade eden Bayraktar şöyle dedi: “2013 yılında kişi başına kırmızı et üretimi 11.9 kilogramı sığır, 1.5 kilogramı koyun, 0.37 kilogramı keçi, kalanı manda olmak üzere 13.77 kilograma çıkacak. Kanatlı et üretimi 23.32 kilogramı tavuk, 0.5 hindi olmak üzere 23.82 kilograma, toplam kırmızı et ve kanatlı eti üretimi ise 37.58 kilogram olacak. AB’nin ortalama kişi başına yıllık et tüketimine ulaşılabilmesi için üretim en az iki katına, ABD seviyesi için en az 3 katına çıkarılması gerekiyor.”