'Et yiyen bakterisi' sonucu protez takıldı

ABD'de "et yiyen bakterisi" bulaşması sonucu iki elini, sol bacağı ve sağ ayağını kaybeden 25 yaşındaki Aimee Copeland'e biyonik protez eller takıldı.

cumhuriyet.com.tr

Touch Bionics şirketi tarafından geliştirilen, kas ve kolların hareketleriyle kontrol edilebilen biyonik eller, programlanabilir 24 fonksiyona sahip.

Aimee'nin babası Andy Copeland, biyonik ellerini kullanabilmek amacıyla 4 günden beri Touch Bionics'te bulunan kızının, yeni protez elleriyle artık salatalık kesebildiğini ve makyaj yapabildiğini belirtti.

Copeland, "Touch Bionics'te kaldığı 4 gün boyunca bize yapabildiği işleri gösteren videolar gönderdi. Kızım ikinci günde bir fincandan diğerine su boşaltabiliyordu. Üçüncü günde salatalık kesiyordu, dördüncü gündeyse makyaj yapmak gibi daha kişisel becerileri yerine getirebiliyordu" dedi.

Aimee'nin ellerini kaybetmeden önce yemek yapmaktan büyük zevk aldığını anlatan Copeland, biyonik ellerin diğer işlerin yanı sıra kızının yemek yapmasına da katkı sağlayacağını ifade etti.

Copeland, "Aimee'nin daha önce yapamadığı bazı işleri yapmak konusunda kendine güven kazanmasını dört gözle bekliyorum. Hayattan, olması gerektiği gibi keyif aldığını görmek bana yeter" dedi.

Kızının biyonik protez elleri için para ödemediğini anlatan Copeland, Aimee'nin bunun yerine Touch Bionics'in gönüllü temsilciliğini yapacağını kaydetti.

Babası, Aimee'nin, şu an takılı mekanik protez sol bacağı yerine, daha doğal hareket etmek imkanı sağlayan, bilgisayar kontrollü bir diz eklemi bulunan protez bacak istediğini belirtti.

Aimee Copeland, Mayıs 2012'de arkadaşlarıyla nehir üzerindeki köprüden karşıya geçerken halatın kopması sonucu bacağından yaralanmıştı. Kaldırıldığı hastanede Copeland'a dünyada çok nadir görülen et yiyen bakterisi bulaştığı belirlenmişti. Bakterinin bütün vücudu sararak ölüme neden olmasını engellemek amacıyla Copeland'ın elleri, sol bacağı ve sağ ayağı kesilmişti.

Uzuvlarının kesilmesinin ardından Atlanta kentindeki Shepherd Center adlı rehabilitasyon kliniğine nakledilen Copeland, burada kaldığı iki ay boyunca protez uzuvlara sahip olmadan hareket etme, yemek yeme ve banyo yapma gibi becerileri yerine getirmeyi öğrenmişti.

Bilimsel adı "kangren yapıcı fasiit" olan et yiyen bakterisi, kesik ve çatlaklardan vücuda girerek kasların erimesine yol açıyor. Bakterinin kemiğe ulaşması halindeyse ölüm riski bulunuyor. Bu durumda hayati tehlikeyi önlemek amacıyla bakterinin bulaştığı bölgelerin kesilmesi gerekiyor. Bu son derece nadir görülen bakteri nedeniyle ABD'de şimdiye kadar 3 kişi hayatını kaybetti.