Et ve sütte yeni kriz
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'nin bu yıldan itibaren buğday, et, süt, şeker gibi stratejik ürünlerde stoklama yapması gerektiğine dikkat çekti.
cumhuriyet.com.trTürkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, süt konusunda Türkiye’de üretim sorunu bulunmadığını ifade ederek Türkiye’de 12.6 milyon ton süt üretimi, 8.6 milyon ton süt tüketimi gerçekleştiğini anlattı. Sütte 4 milyon ton gibi bir fazlalık olduğunu ifade eden Yetkin, “Devletin süt fazlalığını sübvanse etmesi gerekiyor. Aksi takdirde 2008’de yaşanan 900 bin damızlık havyanın kesilmesi gibi bir kriz yeniden gündeme gelebilir. Bu da hayvancılık sektörünün çökmesi anlamına gelir” dedi.
Yetkin, ortaya çıkan kriz karşısında süt tüketiminin ülke çapında sistemli bir biçimde arttırılması gerektiğini söyledi. Et ithalatı sürecinin kötü yönetildiğini, bunun yerine yerli üreticilerin desteklenmesi gerektiğini bildiren Yetkin, bu et ithalatı için yüzde 30’a kadar düşürülen gümrük vergilerinin üreticiyi korumak adına mayıs ayı başında yüzde 60’a çıkarıldığını, ithal edilen etin fiyatının 15 lira olduğunu, bu durumda ithalatın durdurulması gerektiğini aktardı.
Yetkin, son yıllarda dünyada iklimsel anlamda çok ciddi değişiklikler yaşandığına dikkat çekerek düzensiz yağışların tarım sektörünü olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. Yetkin, Türkiye’de yıllardır buğday konusunda verim ve kalite sorunu yaşandığına, bu nedenle buğday ithalatı yapıldığına işaret ederek yağışlar nedeniyle buğdayda pas, mantar gibi hastalıklar oluşabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Yetkin, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu yıl piyasaya aktif olarak girmesi ve alabildiği kadar buğday alması gerektiğini kaydederek “Dünyada gıda krizinden ve fiyatların artacağından söz ediliyor. TMO’nun elinde 1.8 milyon ton buğday stoku var ancak bunu satamaz. 2011’de stratejik ürünlerde elini güçlü tutması lazım. Stoklarda planlamaya gitmesi gerek” diye konuştu.