'Et ithalatı geçici çözüm sağlayacak'

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, et fiyatlarında yaşanan aşırı artışın et ithalatıyla engellenmesinin geçici bir çözüm sağlayacağını belirterek, uzun vadede sorunun çözümü için geçici olarak besiye uygun canlı hayvan ithalatı yapılması gerektiğini ifade etti.

cumhuriyet.com.tr

 Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu(TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, et ithalatının geçici çözüm sağlayacağını belirterek, uzun vadeli çözümün, küçük üreticideki hayvan sayısının artırılması olduğunu vurguladı. Palandöken, besiye hazır canlı hayvan ithalatının yapılmasının daha sağlıklı olacağını vurguladı. Fiyatları üreticinin değil, spekülatörlerin artırdığına işaret eden Palandöken, et ithalat yapılacağının açıklanmasının bile fiyatların düşmesinde etkili olacağına değindi. Palandöken, Perekande Yasası'nın zaman kaybedilmeden çıkarılarak, piyasada rekabet sağlanması gerektiğini ifade etti.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken et ithalatıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Et fiyatlarında yaşanan aşırı artışın önüne, et ithal edilerek geçilmesinin geçici bir çözüm sağlayacağını belirten Palandöken, "Geçmiş yıllarda bakliyat ürünlerinde yaşanan sıkıntılar, bugün ette yaşanmaktadır. İthalat imajı bile fiyatların düşmesinde etkili olacaktır. İthal izninin sadece Et Ve Balık Kurumu (EBK) verilmesi doğru bir karardır. Fiyat artışlarını üretici yapmıyor. Üreticinin cebine giren bir şey yok. Birkaç spekülatör bu işten kazançlı çıkıyor. Sermaye tekelleştikçe sorunun çözümü mümkün değil. Bu nedenle, ithalat ile uygulanmaya çalışılan çözüm geçici olacaktır. Uzun vadede sorunun yeniden ülke gündemine gelmemesi için yapılması gereken, geçici olarak besiye uygun canlı hayvan ithalatı yapılması ve küçük üreticilerimizin bireysel olarak daha fazla desteklenmesidir. Piyasada küçük işletmeler çoğaldıkça spekülatörlerin gücü kırılacaktır" dedi.
 

'Geçici değil, kalıcı çözüm şart'

Gümrük Birliği ile başlayan tekelleşmenin hemen her alanda ortaya çıkmaya başladığını kaydeden Bendevi Palandöken, "Canlı hayvan ithalatı ve küçük üreticinin daha fazla desteklenmesinin yanında acilen Perakende Yasa Tasarısı TBMM'den geçirilmelidir. Çünkü liberal ekonominin kuralları ancak rekabetle sağlanır. Küçük işletmeler piyasadaki rekabeti sağladığı için önemlidir. Perakende sektörünü düzenleyen yasa çıkmadığı sürece bu tür sıkıntılar devam edecektir. Dün bakliyatta, bugün ette yaşanan sıkıntılar yokluktan değil, tekelleşmeden kaynaklanmaktadır. Ancak, kalıcı önlem alınmaz ise bu sıkıntılar temel gıda ve zorunlu tüketim maddelerine de zaman içerisinde yansıyacaktır. Bakın bugün küçük işletme sayısı azaldıkça, piyasa birkaç sermaye grubunun eline kalmaktadır. Rekabet azaldıkça bu tür sorunların çözümü mümkün değildir. Biz perakende yasası çıkmalı derken herkes bunu bakkal, market savaşı olarak algılamıştır. Ancak gelinen noktada bizim haklılığımız bir kez daha ortaya çıktı. Acilen bu yasa çıkmalıdır" diye konuştu.