Et için ithalat yetkisi verildi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Et ve Balık Kurumu'na canlı hayvan ve et ithalatı yapma yetkisi verildiğini açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, et fiyatlarında son günlerde meydana gelen spekülatif fiyat artışlarının dengelenmesi amacıyla, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarla sürdürülen çalışmalar sonucunda, Et ve Balık Kurumu'na canlı hayvan ve et ithalatı yapabilmesi için gerekli belgelerin bugün itibariyle verildiğini bildirdi.

 

"Arada birileri spekülasyon yapıyor"

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarındaki artış konusunda, ''arada birilerinin spekülasyon yaptığını'' belirterek, ''Amacımız aradaki spekülatörlerin zararlı tesirlerini bertaraf etmek'' dedi.

TBMM Kulisinde gazetecilerin, et ithalatı konusunda sorularını yanıtlayan Eker, Et ve Balık Kurumu'na, et piyasasıyla ilgili tedbirleri alması ve piyasayı düzeltmek için düzenleme yetkisi verildiğini bildirdi.

Asla üreticiye zarar verecek bir uygulama yapmayacaklarını belirten Eker, ''amacımız, aradaki spekülatörlerin zararlı tesirlerini bertarafa etmektir'' dedi. Üreticiye zarar veremeyeceklerini dile getiren Bakan Eker, şunları söyledi:
''Arada birileri spekülasyon yapıyor, üretici dışında... Tüketiciye zarar veriyorlar, üreticiye de zarar veriyorlar. Yani böyle bir arada bir zümre türedi. Onlar var. Bizim hedefimiz onlar. Onların vereceği zararı bertaraf etmek. Burada doğru konuşacağız. Perakendeye bir günde yansımaz bu iş. ama toptan et fiyatlarını etkiler, kesimleri etkiler. Şu anda psikolojik olarak ortam bunu etkiliyor.''

Eker, alınacak tedbirlerin perakende et fiyatlarına ne zaman yansıyabileceği sorusuna ise ''makul bir sürede olur'' yanıtını verdi. Bu konunun 2-3 gündür konuşulduğunu anlatan Bakan Eker, ''Dolayısıyla bu iş öyle akşamdan sabaha olacak bir şey değil, biraz gerçekçi olacağız'' dedi.


"Kurum piyasaya 15 TL'den et sunarsa üreticiyi kurtarır"

Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, Et ve Balık Kurumu'nun 15-16 TL arasında piyasaya et sunabileceğini belirterek, 15 TL'nin üreticiyi kurtaracağını söyledi.

Ankara Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, et fiyatlarını değerlendirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in sektör temsilcileri ile geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğini belirten Yavuz, et ithalatını kendisinin önerdiğini söyledi. Et fiyatlarındaki artışın yeni olmadığını, bir buçuk senedir et fiyatlarında artış yaşandığını dile getiren Yavuz, 2002'den bu yana et fiyatlarının enflasyon ile orantılı olmadığını ve en sonunda et fiyatlarında patlama yaşandığını kaydetti. Et ve Balık Kurumu'nun 19 bin ton civarında ithalat yapabileceğini kaydeden Yavuz, Et ve Balık Kurumu'nun piyasaya müdahalesinin üreticilere darbe vurmaması gerektiğini söyledi.

İthalatın belirli kurallar çerçevesinde yapılması gerektiğini vurgulayan Yavuz, "İthalat sınırları aşarsa fiyat patlar. Dengeli bir politika izlenmeli" dedi.

Et ve Balık Kurumu'nun piyasaya 15-16 TL arasında et sürerek fiyat istikrarı sağlayabileceğini ifade eden Yavuz, 15 TL'nin üreticiyi kurtaracağının altını çizdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasından sonra piyasada panik başladığını kaydeden Yavuz, açıklamadan sonra piyasada et fiyatlarında 1 TL'lik bir kırılma yaşandığını söyledi. Yavuz, ithalatın geçici bir çözüm olduğunu, orta ve uzun vadeli çözümler bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

"Hayvancılığımızı bitiririz"

Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çelik, ''Et ithalatına izin verirsek hayvancılığımızı bitiririz'' dedi.

Çelik, Devlet Bakanın Zafer Çağlayan'ın Et ve Balık Kurumuna canlı hayvan ve et ithalatı yapma yetkisi verildiğine ilişkin açıklamasını değerlendirirken, et konusunda yaşanan tartışmaların, Türkiye'nin et ve süt hayvanı varlığını azaltmakla değil artırmakla sona erdirilebileceğini belirtti.

Türkiye'ye geçmiş yıllarda ithal edilen etlerin kalitesine ilişkin de günlerce tartışma yaşandığına dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:
''Et ithalatına izin verirsek ne olduğu belirsiz etlerin ülkemize girmesine onay vermiş oluruz. Bu bir yana et ithalatına izin verirsek hayvancılığımızı bitiririz. Damızlık et ve süt hayvanı ithalatına bir diyeceğimiz yok. Çünkü damızlık et ve süt hayvanı ithalatı bizim hayvan varlığımızın artmasını sağlar. Biz hayvan varlığımızı azaltacak kararlar alırsak et ihtiyacımızı karşılamada iyice dışarı bağımlı hale geliriz.''

Çelik, Türkiye'de hayvansal ürünlerin çok büyük bölümünün küçük ölçekli aile işletmelerinde gerçekleştiğini, bu işletmelerin diğer ülkelerdeki modern ve büyük ölçekli işletmelerle rekabet etmelerinin olanaksız olduğuna dikkati çekti.

Ömer Çelik, et ithalatı konusunun bir kez daha masaya yatırılarak enine ve boyuna bir kez daha tartışılmasında yarar olduğuna inandıklarını kaydederek, ''İthalat adı altında belki ucuz ama kalitesi tartışılır etlerin ülkemize sokulması halinde, bizim üreticilerimizin üretimi sürdürmek bir yana üretim yapmayı düşünmeye bile cesaretleri kalmaz'' diye konuştu.

 

"Fatura vatandaşa çıkarılıyor"

Hatay Veteriner Hakimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, 1980 yılından bu yana hayvancılıkta uygulanan yanlış politikaların faturasının yurttaşa çıkarıldığını söyledi.

Hamurcu, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın, Et ve Balık Kurumuna canlı hayvan ve et ithalatı yapma yetkisi verildiğini açıkladığını anımsattı.

Et ithalatına karşı olduklarını ifade eden Hamurcu, şöyle devam etti:
''6-7 aydır yetkililerin et ithalatıyla ilgili hazırlık yaptıklarını tahmin ediyorduk. 1980 yılından bu yana hayvancılıkta yanlış politikaların faturası vatandaşa çıkarılıyor. Yanlış politikalar et açığını her geçen gün büyüttü. Ciddi bir envanter yapılamadı. Mevcut damızlık materyali de kesime gönderildi. Et ithalatına kesinlikle karşıyız. Mutlaka yapılacaksa da et yerine canlı hayvan ithalatını tartışabiliriz. Son 30 yıldır hayvancılığa kredi desteği yanında odalarla ortak projeler yapılsaydı, bugün et ithalatı gündeme gelmezdi.''

Antakya Kasaplar Odası Başkanı Sabit Ak da et ithalatına karşı olduklarını, canlı hayvan ithalatının ise et fiyatlarını aşağıya çekeceğini söyledi.

Kasap esnafının ithalattan pek etkilenmeyeceğini ifade eden Ak, ''Öncelikle kaçak kesimlerin engellenmesi lazım. Bu hem ekonomik kayıplara neden oluyor hem de kasap esnafını olumsuz etkiliyor. Kasap esnafı eti ucuz alırsa vatandaşa da ucuz satar. Her zaman gönlümüz vatandaşın ucuz et tüketmesidir. Dileğimiz, hükümetin et ithalatı yerine mutlaka yapması gerekiyorsa canlı hayvan ithal etmesidir'' dedi.