"Et fiyatlarındaki artış insan sağlığını olumsuz etkiliyor"

Son günlerde yaşanan et fiyatlarındaki yükselmenin insan sağlığını da olumsuz etkileyeceğini savunan Prof. Dr. Sefer Aycan, "Et, insan beslenmesi için çok önemli fakat fiyatı yükseldiği için tüketim azalıyor. Et, besin maddelerimizin temelini teşkil etmelidir. Her şeyden önce et, önemli protein kaynağıdır, hastalıklardan korunmak et tüketilmelidir" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefer Aycan, et ve etle ilgili sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğini anlatarak, et tüketiminin insan sağlığı için önemine dikkat çekti.

Etin insanlar tarafından mutlaka tüketilmesi gereken bir besin olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Aycan, et fiyatındaki artışın insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirtti. Aycan, "Türkiye'de etin fiyatı yükselmekte tüketimi gittikçe azalmaktadır. Aynı zamanda et güvenlik önlemlerine dikkat edilmediğinde insan sağlığına çok zarar verebilecek bir gıdadır. Bu nedenle de kontrol edilmesi gereken bir besindir. İnsanların, bedensel ve zihinsel faaliyetlerini sürdürebilmesi ve sağlıklı kalabilmesi için, içerisinde azot bulunan besin maddelerini almaları gerekmektedir. Proteinlerin yapı taşları olan ve azot içeren aminoasitlerin bir kısmı vücutta kendiliğinden sentezlenmektedir. Buna karşılık bazı amino asitlerin ise mutlak suretle dışarıdan alınması gerekmektedir. İşte bu aminoasitler etin bileşiminde dengeli ve yeterli bir şekilde bulunduğundan, et besin maddelerimizin temelini teşkil etmelidir. Her şeyden önce, et önemli protein kaynağıdır, sudan sonra, vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklardan korunması için gerekli olan en nemli besin maddesidir" dedi.

"Çocuklar ve gençlerin et tüketmesi gerekiyor"

Prof. Dr. Aycan, protein kaynağı etin tüketilmemesi durumunda gelişme ve sağlık problemlerini beraberinde getireceğini kaydetti. Aycan, etin tüketilmediği durumunda ortaya çıkabilecek sağlık problemlerini ise şöyle açıkladı:

"Protein yetersizliği, beraberinde gelişme bozuklukları ve sağlık problemleri getirir. Türkiye'de büyüme geriliği problemlerinin sebebi de proteince zengin gıdalarla beslenememektir. Beyin gelişiminin yüzde 90'ı üç yaşına kadar tamamlandığı için, enerji ve protein yetersizliği, zekâ gelişimini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle çocuk ve gençlerin kırmızı eti daha çok tüketmeleri gerekmektedir."

"Et fiyatındaki artış et tüketimini geriletti"

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün(FAO) verilerini de aktaran Prof. Dr. Aycan, Türkiye'deki et tüketimindeki azalmaya dikkat çekti. Aycan, "FAO verilerine göre, dünya kırmızı et üretiminin 1990 yılına göre 2005 yılında yüzde 16 arttığını, buna karşılık aynı yıllarda Türkiye'de et üretiminin yüzde 13.7 azaldığını belirtilmektedir. Türkiye'de son dönemlerde yaşanan fiyat artışı nedeniyle yıllık kişi başına düşen kırmızı et tüketiminin 12 kilogramın altına indiği öne sürülmektedir. Son dönemlerde büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısındaki azalmaya bağlı olarak et üretimindeki düşüşün fiyatların artmasına yol açtığını belirtilmektedir. Bu yıl için ise üretimde yüzde 20-25 arasında bir daralmadan söz edilmektedir. Üretimdeki daralma tüketimde azalma demektir. Yüzde 20 azalma bile olsa yıllık kişi başına düşen tüketimin 10 kilogramın altına indiği anlamına gelmektedir. Yani günlük kişi başına tüketim yaklaşık 32,8 gramdan, 27 grama kadar gerilemiştir. Sağlıklı beslenme için günlük ortalama 100 gram et önerildiği dikkate alındığında, bu konuda ne kadar yetersizlik olduğu çok açık bir şekilde görünmektedir" dedi.