"Esnaf ihalelere giremiyor, iş yapamıyor"

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Değişim, Dönüşüm ve Destek projesinin çok yavaş ilerlediğini belirterek, "Esnaf ihalelere giremiyor, iş yapamıyor. Zor durumdaki esnafı rahatlatacak kararlar acilen alınmalı. Kredi alamayan esnaf, işini büyütemiyor. Esnaf muayene olamıyor. İlaç alamıyor" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tarafından açıklanan Değişim, Dönüşüm ve Destek projesinin çok yavaş ilerlediğini belirterek, esnafın ihalelere giremediğini, iş yapamadığını vurguladı. İşsizliğin düşürülmesinin bireysel işletmeleri hayata geçirmekle mümkün olacağını kaydeden Palandöken, kredi alamayan esnafın işini büyütemediğini, esnafın muayene olamadığını kaydetti. Palandöken, zor durumdaki esnafı rahatlatacak kararların acilen alınmasını istedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Değişim, Dönüşüm ve Destek "3 D" projesi ile ilgili çalışmaların acilen hızlandırılmasını istedi. Başbakan tarafından açıklanan ve TESK üyelerini büyük bir beklenti içerisine sokan 'Değişim, Dönüşüm ve Destek Projesi' kapsamında istediklere sonuçlara halen ulaşılamadığını bildiren Palandöken, aradan geçen 4 aylık zaman içerisinde yapılan çalışmaların esnaf ve sanatkarın istediği hızda değil, çok yavaş ilerlediğini vurguladı. Bunun da ekonomik krizde oldukça zor günler yaşayan esnafı rahatlatmadığını belirten Palandöken, "Sicil affı işletilemiyor, kredi alamayan esnaf işini büyütemiyor. Vergi ve SGK prim borçları yüzünden ihalelere giremeyen esnafımız iş yapamıyor. Piyasalar rekabetten uzaklaşıyor. Halbuki bireysel işletmelerin hayata geçmesiyle hem işsizlik azalacaktır, hem de piyasalarda rekabet artacaktır. Bu nedenle acilen çalışmalar hızlanmalı ve esnafımızı rahatlatacak kararlar mutlaka alınmalıdır" dedi.

 

"Doktora gidip, muayene olamıyor"

Vergi oranlarının oldukça yüksek olduğuna değinen Palandöken açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bugün esnaf ve sanatkarımız 28 çeşit vergi ödemektedir. Bu vergilerin azaltılması şart. Biriken vergi borçları için acil yapılanma kaçınılmaz. Bunun içinde düşük faiz ve uzun vadeli taksitlendirme yapılmalıdır. Aynı şekilde SGK prim borçlarının ödenmesi içinde geçerlidir. Birde esnafımızın 3'te 2'si şu an doktora gidip, muayene olamıyor, ilaç alamıyor. Ama SGK, esnafın almadığı sağlık hizmeti içinde faizli prim borcunu istemesini biliyor. Esnafın Bağ-Kur primlerinin yapısı 'Emeklilik ve Sağlık primleri' olarak mutlaka ayrıştırılarak yeniden düzenlemeye gidilmelidir."