Eski savcı Doğan Öz için suç duyurusu

Uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz'ün eşi Sezen Öz, eşinin öldürülmesine ilişkin yargı sürecinin yeniden başlatılması, 12 Eylül dönemi yetkililerinin yargılanması istemiyle başvuruda bulundu.Öz dilekçesinde, eşinin cinayetindeki sır perdesinin aralanmasını ve faillerin bulunmasını istedi.

cumhuriyet.com.tr

“Toplumsal Bellek Platformu” üyesi bir grupla, sabah saatlerinde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne Sezen Öz, Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali’ye, 24 Mart 1978’de Ankara’da evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen eşi Doğan Öz’ün öldürülmesiyle ilgili suç duyurusu dilekçesini sundu.Öz dilekçesinde, eşinin cinayetindeki sır perdesinin aralanmasını ve faillerin bulunmasını istedi. Suç duyurusu dilekçesini savcılığa vermeden önce yaptığı açıklamada da Sezen Öz, bugün eşi Doğan Öz’ün öldürülmesinin yıl dönümü olduğunu belirterek, “Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz katledildi. Bugün, son Anayasa değişikliğiyle bize tanınan haklardan yararlanarak bir suç duyurusunda bulunmak üzere ailem ve Toplumsal Bellek Platformu ile buradayım” dedi. Eşinin öldürülmesi olayının 12 Eylül darbesinin hazırlık safhası olduğunu savunan Öz, şöyle devam etti:
“Sıkı yönetim ilan edildi ve davalar da sıkı yönetim mahkemelerine devredildi. Askeri Yargıtay ve Sıkıyönetim Mahkemelerinde bu davaların failleri yok edildi. Şimdi bu suçların insanlığa yönelik suçlar olduğunu biz biliyoruz, failleri de biliyoruz. Bu nedenle yeniden Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz. Yani darbeyi yapanların, o dönemin görevlilerinin, bu işe katkıda bulunan istihbaratın, MİT’in, Seferberlik Tetkik Kurulu’nun yargılanması konusunda suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu nedenle buradayız.”


“Zamanaşımı sözkonusu olamaz”

Bu arada, Toplumsal Bellek Platformu üyeleri adına da yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“12 Eylül cuntasına hazırlık süreci için katledilen Orhan Yavuz, Doğan Öz, Necdet Bulut, Akın Özdemir, Abdi İpekçi, Cevat Yurdakul, Cavit Orhan Tütengil, Ümit Kaftancıoğlu, Sevinç Özgüner, Mehmet Zeki Tekiner, Kemal Türkler ve adını sayamadığımız yüzlerce aydın, gazeteci, yurttaş, öğrencinin sistematik bir plan içerisinde katledilmiş olduğu artık hepimizin malumudur.Tüm cinayetleri bir siyasi saik ve plan içerisinde gerçekleştirmiş olan cuntacıların işledikleri suçların insanlığa karşı işlenmiştir ve bu suçlarda zaman aşımı söz konusu olamaz.”


Açıklamaya, öldürülen eski Savcı Doğan Öz’n ailesinin yanı sıra, aralarında öldürülen yazar Sabahattin Ali ve Musa Anter ile gazeteciler Çetin Emeç, Abdi İpekçi, Muammer Aksoy, Uğur Mumcu ve Hrant Dink’in ailelerinin de olduğu 28 aile de destek verdi.