Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, '2022 Katar Dünya Kupası' soruşturmasında inceleme altında
Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar hakkında yapılan rüşvet soruşturması kapsamında inceleme altında. Sarkozy'nin milyon dolarlık iş anlaşmalarından fayda sağlamış olabileceği iddia ediliyor.
cumhuriyet.com.tr
İngiliz Daily Telegraph gazetesinin özel haberine göre, Fransız soruşturmacılar, Katar'ın 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmayı kazandığı sırada yapılan ticaret faaliyetlerinden Sarkozy'nin kazanç elde edip etmediğini mercek altına aldı.
Daha önce hiç böyle bir organizsayona ev sahipliği yapmayan, stadyum inşaatları hala süren ve oylama sırasında milli takımı dünya sıralamasında 113. sırada olan Katar'ın 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma teklifi 2010'da FIFA Komitesi'nde yapılan oylamada kabul edilmişti.
Ancak Katar, oylamada destek kazanmak için yüklü miktarda rüşvet dağıttığı suçlamaları nedeniyle bir dizi uluslararası cezai soruşturma ile karşı karşıya bulunuyor.
'PLATİNİ, KENDİSİ VE 4 FIFA KOMİTESİ ÜYESİNİN KATAR'I DESTEKLEME KARARI ALDIĞINI SÖYLEDİ'
Telegraph'a göre, Fransız soruşturmacıların Katar hakkındaki incelemesi ise eski Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Başkanı Lamine Diack'ın adının karıştığı yolsuzluk suçlamalarına bakarken başladı.
Soruşturmacıların Katar'ın Dünya Kupası adaylığı hakkında geçen yıl araştırmaya başladığı belirtildi. Fransa, 2010'daki oylamada Katar'ın adaylığını desteklemiş, eski FIFA Başkanı Sepp Blatter, Sarkozy'nin oylamada diğer Avrupa ülkelerinin bu konuda desteğini almak için uğraş verdiğini öne sürmüştü.
Soruşturma kapsamında Blatter ile de görüşmeler yapıldı. Blatter'ın soruşturmacılara FIFA komitesinde yer alan eski UEFA Başkanı Michel Platini'nin oylamadan önce kendisi ve diğer 4 komite üyesinin Katar'ı desteklemeye karar verdiğini söyledi.
VEOLIA ŞİRKETİ YETKİLİLERİNE YAKINLIĞIYLA BİLİNEN SARKOZY İNCELEME ALTINDA
Telegraph, soruşturmacıların Katarlı iş adamı Ghanim bin Saad el Saad'ın denetiminde yapılan bir dizi ticari anlaşmayı incelediğini belirtti.
Bu anlaşmalardan biri Veolia adlı Fransız atık yönetimi şirketinin yüzde 5'lik hissesinin Saad tarfından yönetilen Katar devletinin yatırım şirketi Qatari Diar tarafından satın alınması.
Soruşturmacılar anlaşmayla alakalı olarak 'hortumlandıklarını' düşündükleri 164 milyon euro'luk bir tutarın izini sürmeye çalışıyor.
Soruşturmaya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, savcılar bu paranın bir kısmının Dünya Kupası'ndan sorumlu yetkililere dağıtılmış olabileceğinden şüpheleniyor.
Savcıların Veolia şirketinin eski ve yeni yöneticileriyle yakın ilişkileri olduğu bilinen Sarkozy'nin bu paradan alıp almadığı ya da kendisine para teklif edlip edilmediğine yoğunlaştığı belirtildi.
PARİS SAİNT-GERMAİN KULÜBÜNÜN KATAR'A SATILMASI DA İNCELENİYOR
Paris Saint-Germain (PSG) futbol kulübünün Katar'a satılması da savcılarca inceleniyor. Soruşturmanın bir bölümü Katar'ın adaylığının kabul edildiği oylamadan 10 gün önce Elysee Sarayı'nda Sarkozy, Platini ve Katarlı yetkililer arasında gerçekleşen bir görüşmeye odaklanıyor.
Bu görüşmede Katar'ın PSG kulübünü satın almayı kabul ettiği belirtiliyor. Sarkozy'e yakın bir diğer isim olan Colony Capital şirketinin yöneticisi Sebastien Bazin, 2011'de kulübü Katar'a satmıştı.
SARKOZY'NİN AVUKATI SUÇLAMALARI REDDETTİ
Haziranda FIFA, ABD'li avukat Michael Garcia'nın yaptığı bir iç soruşturma raporunu yayınlamış, rapor Katar'ın Dünya Kupası kampanyası ile ilgili daha fazla soru işaretine yol açmıştı.
Garcia raporunda Katar Emiri ile gürüşen 2 FIFA Komitesi yöneticinin Emir'den hediyeler almış olabileceği konusunda endişelerini ifade etmişti.
Ancak komite hediye alındığı iddialarını reddetmiş ve Garcia'ya 'Emir'in FIFA'nın kurallarına tabi olmadığını' söylemişti. Garcia, FIFA Etik Komitesi'ndeki görevinden 2012'de istifa etmişti.
Sarkozy'nin avukatı Thierry Herzog da müvekkilinin yanılış bir şey yapmadığını öne sürerek, Platini'nin oylamadaki kararının herhangi bir iş anlaşmasıyla bağlantılı olduğu konusunda Garcia'nın raporunda 'bir kanıt bulunmadığına' işaret etti.
Katar organizasyon komitesi de rüşvet dağıtıldığı iddialarını reddetti. Komitenin Katarlı sözcüsü 'Katar 2022 adaylık komitesi hiçbir kuralı ihlal etmedi' dedi. Sözcü, Garcia'nın raporunda da bu konuda bir iddianın yer almadığını vurguladı. (Sputnik)