Eski DTP'liler çalıştaya katılmadı
Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Akın Birdal ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Şeraffetin Halis, 6. Alevi Çalıştay'ına, protesto amacı ile katılmadı. Tunceli Bağımsız Milletvekili Şerafettin Halis, Maraş katliamı sanığı Ökkeş Kenger'in çalıştaya çağırılmasına tepki gösterirken, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Akın Birdal BDP'ye geçmelerinin ancak istifalarının ardından mümkün olabileceğini söyledi.
cumhuriyet.com.trDiyarbakır Bağımsız Milletvekili Akın Birdal ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Şeraffetin Halis, davet edilmelerine karşın, 6. Alevi Çalıştay'ına, protesto amacı ile katılmadılar. Çalıştay'ın yapıldığı otele kadar gelen vekiller, basına yaptıkları açıklamanın ardından buradan ayrıldılar.
TARTIŞMALI ÇALIŞTAY BUGÜN YAPILIYOR
Birdal çalıştayın gerçekleştirildiği Rixos Grand Otel'i girişinde yaptığı açıklamada, AKP'nin kapatılması konusunda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın kararını açıklarken, belli yasal düzenlemeler yapılarak bu konuların kendi önlerine getirilmemesi gerektiği yönünde bir çağrı yaptığını hatırlattı. TBMM'nin bu çağrıya karşılık vermediğini belirten Birdal, "Bugün yeni bir tıkanma ile karşı karşıyayız. Şunun anlaşıldığını düşünüyordu; artık Kürtlersiz demokrasi, açılım olmaz. Alevilersiz azınlıklarsız demokrasi olmaz. Bu bilincin yakalandığını umut etmiştik ama kapatıldık. Diyalog yolları kapatıldı. Kürt sorununun çözümü için yaratılan fırsat heba edildi" dedi. Bugün de çalıştaya kendilerinin katılmalarını istediklerini, ancak "oyalandıklarını" düşündüklerini ifade eden Birdal "Öncelikle bu vesayetçi Anayasa'nın değiştirilmesi gerekir. Parlamentodan ayrılma kararımızı yarın TBMM Başkanlığı'na sunacağız. Bugün bu sürecin devam etmesini dilerdik. DTP Milletvekilleri olarak Bakandan çağrıyı aldıktan sonra, bu çalıştaya katılıp, bugün katkıda bulunmaya gelecektik. Ne yazık ki bu sürecin kesintiye uğraması nedeniyle bu çalıştaya katılmıyoruz" diye konuştu
Halis: Kenger'i çağıran, Ebu Suud'u, Müftü Hamza'yı, Kuyucu Murat Paşayı da çağırsın"
Tunceli Bağımsız Milletvekili Şerafettin Halis ise, AKP'nin Kürt ve Alevi açılımları yaptığını ancak Kürt açılımının hangi noktaya geldiğinin belli olduğunu söyledi. Alevi açılımını da "şölene dönüştürülen iftar yemeği ile fiyasko bir başlangıç olarak" sunduklarını belirten Halis, "Bugün görüyoruz ki bu çalıştaya çağırılınlar, çözüm önerisi sunmak yerine geçmişte Alevilerin nasıl katledildiğine yönelik yöntemleri sunanlardan oluşuyor. Kimdir bu Ökkeş Kenger? Maraş katliamının bir numaralı sanığı. Yargı tarafından aklansa bile, kamu vicdanında bir katil" diye konuştu. AKP'nin kendi geçmiş çizgisi üzerinde, Alevilere yönelik sicili üzerinde, bugün de dik durduğunu ifade eden Halis şöyle devam etti:
"Yoksa Ökkeş Kenger'i çağırmazdı. Madem çağırdınız bu çağrı eksik; Yavuz Selim yok, Ebu Suud, Müftü Hamza Efendi yok, Kuyucu Murat Paşa yok. Alevi mahallerine cami yaptıran, hoparlör çektiren valiler, kaymakamlar yok. Alevi gençleri okullardan kovan öğretmenler, namaz kıldıran öğretmenler yok. Çözüm yöntemi korku, asimilasyon ve baskı olacaksa AKP bunları da çağırmalıydı. Bu anlamda biz AKP'nin yaptığını Alevilere karşı bir saygısızlık olduğunu düşünüyoruz. Eğer bizin yanlış olduğumuzu düşünüyorsanız, önce çalıştayları durdurun Alevilerden özür dileyin, gerçekten Alevilerle bir çözüm arayışına girin. Aleviler çok şey istemiyor, bugüne kadar hiçbir talepleri yerine getirilmedi. Anayasa'da eşit yurttaşlık temelinde taleplerini sundular. Bugüne kadar AKP'den yaklaşım görülmedi."
"Hızır Paşa'nın temsilcileri içerde"
Halis, Alevilere seslenerek, "Kenger'in çağırılmasının anlamı ne? Her ne kadar, Ebu Sultan'ı çağırmasalar da Hızır Paşa'yı da çağırmadılar. Gerçi Hızır Paşa'nın temsilcileri içerde. Takdiri Alevilere bırakıyorum" diye konuştu.
"Anayasal güvence olmazsa olmaz"
Halis, gazetecilerin sorusu üzerine İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın bugünkü "Kürt Açılımı" toplantısından da ciddi bir beklentileri olmadığını ifade etti. Halis, "Biz Meclisteyken bizim değerimizi bilmediler. Biz ayrıldıktan sonra değerimizi anladılar, yeni arayışlar içine girildi. Bizim çok ciddi bir beklentimiz yok. Ama gerçekten bizim için bir şeyler yapmak istiyorlarsa, herkesin kendisini Kürtler, Aleviler, azınlıklar, parlamentoda temsil edebileceği siyasi partiler yasası dedik. Türkiye'nin demokrasisi için, demokratik bir Anayasa dedik. Bunlar yönünce çok ciddi bir güvence verilirse, adım atarlarsa bizim de değerlendirmemiz mümkün olabilir, aksi takdirde kararlıyız" dedi.
"Önce istifa BDP sonra"
Birdal da gazetecilerin sorusu üzerine, BDP'ye katılmalarının şu an mümkün olmadığını belirtti. Birdal, "Burada yeniden sükuneti sağlayacak olan hükümettir. Dünkü zirve toplantısı saf bir güvenlik zirvesi olmadığını umuyoruz. Bu kilitlenmeyi açacak olan AKP iktidarıdır. Yarın istifalarımızı vereceğiz. İstifalardan sonra BDP'ye geçmek söz konusu olabilir" diye konuştu.