'Eşinden şiddet gören kadınların oranı yüzde 35'

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi, hayatı boyunca eşinden en az bir kez şiddet görmüş kadınların Türkiye genelindeki oranının yüzde 35 olduğunu bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Başterzi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünya ve Türkiye'de kadınlara yönelik şiddetin her geçen gün arttığını, Türkiye'de kadınların, iş yerinde, evinde, cezaevlerinde, hastanede, okulda yaşamın her alanında şiddete maruz kaldığını belirtti.

Türkiye'de 2007 yılında Ayşe Gül Altınay ve Yeşim Arat tarafından yapılan ''Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet'' başlıklı geniş ölçekli araştırmada, her üç kadından birinin fiziksel şiddet gördüğünün saptandığını kaydeden Başterzi, şöyle devam etti: ''Hayatı boyunca eşinden en az bir kez fiziksel şiddet görmüş kadınların Türkiye genelindeki oranı yüzde 35 düzeyinde. Kocalarından boşanmış veya ayrılmış kadınlarda fiziksel şiddet deneyiminin yüzde 78 gibi çok yüksek bir orana ulaştığı bildirilmektedir. Eğitim düzeyi arttıkça, fiziksel şiddet gördüğünü söyleyen kadınların oranı azalmaktadır. Okuma yazma bilmeyen kadınlar arasında en az bir kez fiziksel şiddete maruz kaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 43 iken, yüksek öğrenim görmüş kadınlar arasında bu oran yüzde 12'dir. Kadınların yüzde 14'ü en az bir kez 'istemediği zamanlarda cinsel ilişkiye zorlandığını' belirtmiştir. Cinsel şiddete uğradığını söyleyenlerin yüzde 67'si aynı zamanda fiziksel şiddete de maruz kaldığını ifade etmektedir.''

Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi, Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2002 yılında 66 olan kadın cinayetinin, 2007 yılında 1077'ye, 2009 yılının ilk 7 ayında 953'e ulaşmış olmasının, kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin sayısının arttığını doğruladığını kaydetti. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre tüm dünyada kadının şiddete uğrama oranının yüzde 17-75 arasında değiştiğini bildiren Başterzi, bu oranın Kanada'da yüzde 25, Japonya'da yüzde 59 iken, Hindistan'da yüzde 75'e çıktığını ifade etti.

Başterzi, şiddete uğramanın kadınlarda birçok ruhsal hastalığın oluşumunu tetiklediğini belirterek, şöyle devam etti: ''Kadınlar, en sık eşleri, cinsel partnerleri tarafından fiziksel ve cinsel şiddete maruz bırakılmaktadırlar. Şiddet sonucunda kadınların bedensel, ruhsal, cinsel ve üreme sağlıkları bozulmakta, gebelik ve loğusalık döneminde sağlık problemleri ile karşılaşılmaktadır. Panik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu ve fobiler başta olmak üzere anksiyete bozuklukları ve depresyon gibi toplumda sık görülen bazı ruhsal hastalıklar kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. Kadınlar erkeklerden üç kat daha fazla intihar girişiminde bulunmaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kadınlarda depresyon erkeklerden iki kat daha sıktır.''