Eserleriyle yaşıyorlar

'Aydınlanmanın bilgeleri: Turhan Selçuk ve İlhan Selçuk' kardeşler, önceki gün düzenlenen gecede anıldılar.

cumhuriyet.com.tr

“Turhan Selçuk Sergisi”nin de açıldığı anma gecesinde Turhan ve İlhan Selçuk’un yapıtları, kişisel eşyaları ilk kez sergilendi. Cumhuriyet Vakfı İkinci Başkanı Alev Coşkun, İlhan Selçuk’un Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınması, uzun sorgu sürecinin Selçuk kardeşleri yıprattığını belirterek “Her iki kardeş aslında son dönem demokrasi mücadelesinde Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı, Türkan Saylan gibi basın şehidi olarak nitelenmelisi gerekir” dedi.

IMOGA Grafik Sanatlar Müzesi ve Cumhuriyet gazetesi işbirliğiyle Üsküdardaki IMOGA Istanbul Modern Sanatlar Müzesinde önceki gün düzenlenenen geceye, Selçuk kardeşlerin kız kardeşi Ülfet Ertel, oğlu Murat Ertel, Turhan Selçukun kızı Aslı Selçuk, eşi Ruhan Selçuk, gazetemiz İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, yazarlarımız Şükran Soner, Erdal Atabek, Prof. Dr. Coşkun Özdemir, çizerimiz Kamil Masaracı ile Prof. Dr. İsa Eşme, sinema sanatçısı Tarık Akan, yazar Arif Keskiner, CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Hüseyin Yıldız, eski Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri emekli orgeneral Tuncer Kılınç, CHP İstanbul eski İl Başkanı Ali Özcan, gazetemiz İdare Müdürü Hüseyin Gürer ile çok sayıda davetli katıldı.

‘Sorguya dayanamadı

Etkinlikte, Alev Coşkun, yazarlarımız Ali Sirmen ve Miyase İlknur birer konuşma yaptılar. Alev Çoşkun, iki aydınlanmacı, iki Kemalist, iki solcu, ülkenin bölünmez bütünlüğünü, Atatürk ilkelerini savunan iki aydın olan Turhan Selçuk ve İlhan Selçuk kardeşleri anmak için bir araya geldiklerini belirterek, Turhan ve İlhan Selçuku iyi anlayabilmek için önce onların Kemalist, Atatürkçü, aydınlanmacı düşünce ve felsefesini nasıl elde ettiklerine bakılması gerektiğini söyledi. Alev Coşkun, özetle şöyle konuştu:

Selçuk ailesi Kuvayi Milliye ruhunu ve Atatürk sevgisini Yüzbaşı Mehmet Kasım Selçuktan aldı. Anne Hikmet Selçuk ise hümanist, Atatürk devrimlerini, laiklik ilkesini içtenlikle özümsemiş bir kadın. Bu aile yapısı, tarihsel ve sosyolojik temeller İlhan ve Turhan Selçuku hem Atatürke, hem Türk vatanına bağladı, hem ülkenin bütünlüğünü savunmayı gerçekleştirdi, hemde Atatürk ilkelerini, sosyal adalet ve sosyal devlet ilkelerini benimsemelerine yol açtı. İlhan Selçuk 48-50 yıl Cumhuriyet Gazetesinde yazı yazdı. Ne yazık ki son aşamada 85 yıllık nazik vücudu, gerek emniyette gerekse savcılıkta yapılan sorgulamalara dayanamadı. ”

‘Aydınlanmacı aydınlar’

Ali Sirmen ise Selçuk ailesinin Kurtuluş Savaşından geldiğini, Turhan ve İlhan Selçukun ortak noktalarının aydınlanmacı olduğunu vurgulayarak İki kardeş Türkiyede aydınlanmacı aydınlardandı. Türkiyede aydınlanma fikrinin yaygınlaşması için İlhan Selçuk yazılarıyla, Turhan Selçukta çizgileriyle mücadele verdidedi.

Miyase İlknur da konuşmasında, şunları kaydetti: Turhan ve İlhan ağabeyler yalnız, yazın ve çizgide bir numara olmadılar. Adamlıkta, temsil ettikleri aydınlanmacı düşüncede de bir numaraydılar. Bazıları gibi entellektüel birikimlerini, kalemlerini güç odaklarının hizmetine sunup Türkiyenin sayılı varsılları arasında katılır sefa içinde bir yaşam sürebilirlerdi. Ama onlar aydın olmanın sorumluluğu içinde çile çekmeyi yeğlediler. İkisinin de ortak özelliği tevazu, sadelik ve sakinlikleriydi. Yarım yüzyılı aşan bir sürede aydınlanmacı düşüncenin sağ ve sol duyusu oldular, birkaç kuşağın fikri altyapısını şekillendirdiler.

Hacıbektaş’ta anma

Türk karikatürünün duayeni Turhan Selçuk, ölümünün birinci yıldönümü, gazetemizin başyazarı İlhan Selçuk ise 86. doğum günü nedeniyle Hacıbektaşta anılıyor. 11 Marttaki ilk tören Turhan Selçuk ve İlhan Selçukun gömütü başında 12.30da yapılacak. Saat 14.00te ise Hacıbektaş Kültür Merkezinde sinevizyon gösterimi ve anma toplantısı yapılacak.