'Eşek Sıpaları' davalık oldu

Halk müziği sanatçısı Kutsal Evcimen, "Hiçbir zaman Saray’ın soytarısı olmayacağız" dedi.

Sibel Bahçetepe/Cumhuriyet

Halk müziği sanatçısı Kutsal Evcimen ve Sinan Güngör hakkında, Malatya 11. Uluslararası Arguvan Türkü Festivali’nde söylediği “Satın Eşek Sıpaları” adlı türküsü ve konserde yaptığı konuşması nedeniyle dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle dava açıldı. Evcimen ve Güngör, haklarında açılan dava kapsamında dün talimatla ifade verdi. Evcimen, “Bizler, hiçbir zaman saray soytarısı olmayacağız, halkın sanatçısıyız, okuduğumuz türkü yıllardır var olan bir türkü, hakaret de içermiyor” dedi.

 

‘Nefesimiz yettikçe söyleyeceğiz’

Kartal’daki Anadolu 24. Asliye Ceza Mahkemesi’ne dün giden Evcimen ve Güngör’ün, Malatya 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce yürütülen dava kapsamında talimatla ifadeleri alındı. Sanatçılara destek için adliyeye aralarında halk müziği sanatçısı Tolga Sağ ve Alevi örgütlerinin de bulunduğu bir grup da gitti. Sanatçılar, savunmalarında hakaret suçlamasını kabul etmediklerini belirttiler.

Kutsal Evcimen yaptığı açıklamada, “Bu ülkede Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz gibi çocuklarımız dövülerek, vurularak öldürülüyorsa bizim de sanatçı olarak kalkıp Ankara’nın Bağları’nı söyleyecek halimiz yok. Bu türküyü 30 yıl önce Âşık Fakir, 12 Eylül döneminde yazmış. Bu türküde bir hakaret yok, muhalif bir eserdir. Yaşanılan olayları mizahi bir dille anlatıldığına inandığımız bu türküyü; işçinin, emekçinin, köylünün, aydın insanlar dili, söylemi ve yaşanılan acıların küçük bir özeti olarak görüyoruz. Kişilere asla indirgemeden genel olarak bir söylem seçtik; üzerine alınganlık gösterenler bizim umurumuzda dahi değiller. Bizim söylemek istediğimiz ozanlarla siyasetcilerin uslup farkı. İnsan sevgisi her şeye rağmen, bunca acılara karşın, bu baskıyı zulümü bize sunanlara ancak eşek sıpası diyen bir ozanı dile getirdik. Tabii ki bu zulme bu yanlışa ortak olanlar bu türküyle empati kurduklarında belki vicdanları biraz olsa sızlayacaktır. Ve biz Taksim Gezi olaylarında yitirdiğimiz canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz ve Satın Eşek Sıpaları adlı türkümüzü nefesimiz yettiği sürece söylemeye devam edeceğiz. Bu tür davalar asla bizim sanat ritmimizi değiştiremeyecektir.” Davanın duruşmasının 2 Temmuz’da Malatya’da görüleceği kaydedildi.