Eşcinsellere hapis yasası onaylandı

Uganda‘da LGBT bireylerin yaşam haklarını engelleyen yasa bugün canlı yayında imzalandı.

cumhuriyet.com.tr

Uganda‘da LGBT bireylerin yaşam haklarını engelleyen yasa bugün canlı yayında imzalandı.

Yasayı uluslararası gazeteciler, bilim insanları ve hükümet yetkililerinin şahitliğinde imzalayan Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, “Ugandalı çocukları eşcinsel yapmaya çalışan kibirli ve dikkatsiz Batılı gruplar nedeniyle” bu yasanın gerekli olduğunu söyledi.

Museveni bu yasayı; geçtiğimiz günlerde 90. yaşını kutlayan Zimbabwe Başbakanı Robert Mugabe’ye armağan etti!

Uganda hükümet sözcüsü Ofwono Opondo tüm eleştirilere rağmen yasanın uluslararası medya karşısında imzalanmasıyla “Batı’nın baskısı karşısında Uganda’nın özgürlüğünü” göstermiş olacaklarını söyledi.

Yasa ne getiriyor?

Yasa tasarısında eşcinsel ilişki yaşayanlar için ölüm cezası öngörülüyordu ancak uluslararası tepkilerden dolayı bu maddeden vazgeçildi.

Yasaya göre, “eşcinsellik suçu”ndan ilk defa yakalananlar 14 sene hapis yatacak. Eşcinsel ilişkinin tekrarlanması, HIV+ bireyler, engelli bireyler ve 18 yaşından küçüklerle eşcinsel ilişkiye girmek ise yasada “ağırlaştırılmış eşcinsellik” olarak ifade ediliyor ve müebbet hapisle cezalandırılıyor.

Desmond Tutu’dan tepki

Güney Afrikalı başpiskopos Desmond Tutu; önyargı ve ayrımcılığı meşru kılacak hiçbir bilimsel ve ahlaki gerekçe olmadığını vurgularken, Museveni’nin kararının Nazi Almanya’sı ya da Apartheid rejimi kadar şeytani olduğunu ifade etti.

Ugandalı LGBT aktivistleri yasayla ilgili korkularını ve kendilerini eve kapattıklarını, bundan sonra neler olacağını bilmediklerini söylediler.

ILGA’nın raporuna göre, Afrika’da 38 ülkede eşcinsellik karşıtı yasalar mevcut.