"Esad'ın değil, Suriye'nin geleceğini düşünüyoruz"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, düzenlediği yıl sonu basın toplantısında çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu.

cumhuriyet.com.tr

Moskova'da Dünya Ticaret Merkezi'nde yapılan basın toplantısına yerli, yabancı 1200 gazeteci katılırken, Rus televizyonlarından canlı olarak yayınlandı. Putin, toplantıda gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı.

Bir gazetecinin “Rusya Suriye tavrıyla yakında dünya tarafından dışlanan ülke haline gelmez mi? Birçok ülke Esad orada kaldıkça çözüm olamayacağını söylüyor?” sorusuna sert yanıt veren Putin, “Suriye krizinden önce Libya krizinde bizi dışlamadınız mı? O ülkede istediğiniz gibi at oynatmadınız mı? Sonra ne oldu? Libya’da yaratılan kaos ilk başta Amerikan Büyükelçisinin öldürülmesiyle sonuçlandı. Libya’da şu an da farklı gurup ve kabileler arasında iktidar kavgası devam ediyor. Üstelik Rusya’nın çıkarları da bu ülkede büyük zarara gördü. Şimdi bizden Suriye’de de aynısını yapmamız isteniyor. Az önce bana sormuşlardı kariyerim boyunca yaptığım hata var mı? diye. Söylüyorum. Suriye krizine bakış açımızda tavrımızı değiştirirsek kariyerimde belki de en büyük hatayı yapmış olurum. Bizden farklı düşünen ülkeler ilk şart Esad gitsin diyor. Peki gitsin. Zaten kendisi krizden önce her gün Moskova’yı değil, Paris’i ziyaret ediyordu. Ama ondan sonra ne olacak. Şimdi yönetime karşı silahla savaşanlar iktidara gelirse, yarın şimdiki iktidar eline silah alarak bugünün muhaliflerine karşı savaşmaya başlayacak. Yani Suriye’de savaş hiçbir zaman bitmeyecek. Biz Rusya olarak savunduğumuz Suriye tavrımızda ilk sıraya Esad’ın geleceğini değil, Suriye’nin bir bütün ülke olarak korunmasını ilk sıraya koyuyoruz. İlk önce Esad gitsin değil, ondan sonra Suriye’de olacağını şimdiden bilinmesini istiyoruz” yanıtını verdi.

"Başörtüsüne kesinlikle karşıyım"

Putin yıllık basın toplantısında başörtüsü konusuna da değindi. “Rusya’nın Kafkasya bölgesi dış görünüm olarak katı İslam ülkelerine benzemeye başladı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Putin, “Ben kesinlikle Rusya’nın herhangi bir yerinde kız çocukların okula başörtüsüyle gelmesine ve bunun bir norm haline gelmesine karşıyım. Bize yabancı örf ve adetler lazım değil. Size bariz bir örnek vereyim. Rusya birkaç yıl önce İslam Ülkeleri Örgütü’ne üye olduğunda ben de bu örgütün zirve toplantısına katılmıştım. Orada İslam aleminin önde gelen ulemaları birçok İslam ülkesinde katı uygulama halini alan başörtüsüne karşı çıkmıştı. Ben değil, onlar karşı çıktı. Böyle bir uygulamanın cehalet ve geri kalmaya giden anahtar olduğu söylendi. İslam alimleri de bu işe karşı çıkarken bize neden evet diyelim. Kesinlikle okullarda kız öğrencilerde başörtüsüne karşıyım” cevabını verdi.

"ABD geçmişte yaşıyor"

Putin, ABD tarafından kabul edilen Magnitsky Yasası'na tepki gösterdi ve Duma'nın karşı hamlelerinin yeterli ve olumlu olduğunu açıkladı.

ABD'nin söz konusu yasayı kabul ederek Rusya'ya karşı dostça olmayan bir tutum takındığını söyleyen Putin, "Anladığım kadarıyla ortaklarımız hala geçmişte yaşıyor" dedi.

Duma'nın Magnitsky Yasası'na karşılık olarak "Rus çocuklarının ABD vatandaşları tarafından evlat edinilmesinin yasaklanması" yönünde kabul ettiği karar tasarısını da değerlendiren Putin, Duma'nın bu konudaki kararının doğru olduğunu söyledi.
Putin ayrıca, Rusların çoğunluğunun çocuklarını yabancı ülke vatandaşlarına evlatlık olarak vermeye karşı olduğunu dile getirirken, Rusya'nın kendi evlatlık sistemini geliştirmesi gerektiğini savundu.

Otoriter bir rejim yaratmadım

Rusya'da otoriter bir rejim yarattığı yönündeki eleştirilere katılmadığını ifade eden Putin, iki dönem art arda başkan olarak görev yapmasının ardından geri çekildiğini hatırlattı.
Putin, "Üçüncü defa art arda devlet başkanı olmak için anayasada değişiklik yapmadım. Bazıları demokrasi ve yasalara bağlılığın farklı şeyler olduğunu düşünüyorsa, kesinlikle yanılıyorlar" dedi. Putin ayrıca, bazı kesimlerin demokrasiden anladığının anarşizm ya da Troçkicilik olduğunu belirtirken, Rusya'nın ikisine de ihtiyacı olmadığını vurguladı.

Rusya ekonomisinin durumu

Putin, Rusya ekonomisinin 2012'de yüzde 3.7'lik bir büyüme gerçekleştirdiğini belirtirken, "Geçen yılla kıyaslarsak bu oran daha düşük, ancak avro bölgesinde yaşanan sorunları göz önünde bulundurmamız gerekiyor. ABD ve Çin ekonomisinin büyüme oranlarında da düşüş yaşandı. Genel olarak ekonomik büyüme oranını olumlu görüyorum" ifadelerini kullandı.

2011'de Rusya'da enflasyon oranının son 20 yılın en düşük seviyelerinde olduğunu hatırlatan Putin, 17 Aralık itibari ile enflasyon oranının 6.7 olduğunu kaydetti.
Putin, Rusya'nın altın ve yabancı para rezervinin 527.3 milyar dolar olduğunu belirtirken, 2011'e oranla 29 milyar dolarlık bir artış olduğunun altını çizdi.

Putin, varolan birçok soruna rağmen, devletin finans durumunun dengeli olduğunu dile getirirken, eski ekonomi bakanı Aleksandr Kudrin'in tavsiyelerinin değerli olduğunu ve hala kendi takımının bir parçası olduğunu belirtti. Son günlerde tartışılan kıyamet kehanetlerine Putin de katıldı. Gazetecilerin sorusu üzerine Putin, "4.5 milyar yıl sonra dünyanın sonu gelecek ve ben ondan korkmuyorum" dedi.

Son dönemde sağlık sorunları olduğu yönündeki iddialara ilişkin de Putin, bu tür dedikoduların siyasi muhalefete fayda sağladığını söyleyerek, "Benim cevabım ise çok açık: Rüyanızda görürsünüz" dedi.

 

Ordu reformu

Rusya'da devam eden ve 2020'de tamamlanması planlanan ordu reformu çalışmalarına değinen Putin, görevden alınan eski savunma bakanı Anatoliy Serdyukov'un izlediği reform politikasının genel olarak doğru olduğunu ancak kullandığı bazı yöntemlerde soru işaretleri oluştuğunu dile getirdi.

Putin, ordu mensuplarının saygı duyulması gereken kişiler olduğunun altını çizerken, yolsuzluk iddiaları nedeniyle Savunma Bakanlığı'na bağlı bazı şirketler hakkında açılan soruşturmanın objektif yürütülebilmesi için Serdyukov'u görevden aldığını ancak nihai kararı sadece mahkemelerin vereceğini vurguladı.

 

Polise karşı şiddet kabul edilemez

Moskova ve Petersburg gibi Rusya'nın büyük şehirlerinde kendi iktidarına yönelik düzenlenen sokak gösterileri hakkında ise Putin, "Sokak gösterilerine katılan kişiler tutuklanmayı haketmiyor. Ancak polise karşı şiddet eylemlerine girişmeleri kabul edilemez" dedi.

Putin, Rusya'da siyasi rekabetin "fikirlerin savaşı" olarak ortaya çıkması gerektiğini savunurken, ülkenin sorunlarının nasıl çözülebileceği konusunda fikirlerin ortaya atılmasını ve bunun üzerine tartışılması gerektiğini kaydetti.
 

Çin ile ilişkiler en üst seviyede

Putin, Rusya ve Çin arasındaki ilişkilerin tarihin en üst seviyesinde olduğunu dile getirirken, çok önemli uluslararası konularda tarafların birlikte hareket ettiğini hatırlattı.
Putin, iki ülke ilişkilerinin yeni bir evreye girdiğini söylerken, yüksek teknoloji ve nükleer enerji alanında taraflar arasındaki işbirliğinin büyük önem taşıdığının altını çizdi.