Esad'a karşı Türk-Suudi ittifakı

Türkiye ile Suudi Arabistan’ın Esad’a karşı radikal İslamcı grupları destekleme ve işbirliği konusunda anlaşmaya vardığı haberi, ABD’yi kaygılandırdı. Obama yönetimi, Beşşar Esad’ın yerine Nusra’nın gelmesini istemiyor.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye ile Suudi Arabistan’ın Suriye’de Beşşar Esad yönetimini devirmek için ittifak kurduğunu dün Türkiye’den ismi açıklanmayan yetkililer Associated Press (AP) ajansına doğruladı. İki ülkenin ABD’nin aşırılıkçı gruplara yardım etmeyle ilgili endişelerini bir kenara attıklarına vurgu yapan AP, Obama yönetiminin yeni ittifaktan endişe duyduğunu, zira radikal İslamcı grupların Nusra liderliğinde birleşip Esad’ı devirmesini istemediğini belirtti.

Gürsel Tekin'den müthiş iddia: Türkiye iki gün içinde Suriye'ye girecek

ABD: Nusra gelmesin
 
Biri demokrasi, diğer muhafazakar krallık olan Türkiye ile Suudi Arabistan’ın ortak düşmanları Esad’la nasıl baş etme konusunda yıllardır birbirine ters düştüğünü söyleyen AP, konuştuğu Türk yetkililerin, Amerikan kararsızlığı addettikleri meseleden ortak hayalkırıklığına uğrayan iki ülkenin stratejik bir ittifakta buluştuğu, bu ittifakın silahlı grupların son günlerde Suriye’nin kuzeyinde elde ettikleri kazanımların itici gücü olduğu ve Esad karşıtı silahlı grupların yeni koalisyonunun güçlenmesine yardım ettiği görüşünü aktardı. AP şöyle devam etti: “Bu, Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi dahil isyancı grupların Esad’ı devirmek üzere birleşmesimi istemeyen ABD’yi endişeye sevk ediyor. Obama yönetimi, tam IŞİD’i çökertmeye odaklandığı sırada, isyancı ittifakının yeniden canlanmasının Esad’ın yerine potansiyel olarak daha tehlikeli bir radikal İslamcı rejimi getireceğinden endişe duyuyor.”
 
Özgür Suriye Ordusu’nun hukuki danışmanı Usame Ebu Zeyd, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki koordinasyona Katar’ın da dahil olduğuna dikkat çekti. Türk-Suud anlaşması, Nusra liderliğindeki cihatçı silahlı grupların oluşturduğu Fetih Ordusu’nun ele geçirdiği İdlib’de yeni bir ortak komuta merkezi kurmasını sağladı. Washington’ın Kaide ile bağlantısından ötürü aşırılıkçı gördüğü Ahrar eş Şam’ın da dahil olduğu bu koalisyon, Esad cephesini geriletti, İdlib’ten sonra Cisr eş Şuğur ve bir askeri üssü aldı. Bir Türk yetkili “Birlikte savaşmayı gerçekten öğrendiler” dedi. Türk yetkililer, Ankara’nın koalisyonun bazı üyelerine lojistik ve istihbarat desteği sağladığını ama “terör örgütü kabul ettiği” Nusra ile iletişim içinde olmadığını, IŞİD’den farklı olarak Nusra’yı güvenlik tehdidi görmediğini anlattı.
 
Türk yetkililer, Obama’nın Suriye’ye ilgisini kaybedip İran ile yakınlaşmaya odaklandığını, Suriye ve Irak’ta IŞİD’i geriletmeye yoğunlaşırken İran’ın kilit müttefiki Esad’ın iktidarını bitirmeye yönelik tutarlı bir stratejsinin olmadığını anlattı. Bir Türk yetkili, CIA’in Esad karşıtı gruplara desteği durdurmasından yakındı. AP ise Ankara ile Riyad’ın “Esad’ı Nusra gibi gruplardan daha büyük tehlike gördüğü” çıkarımını yaptı.
 
Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Direktörü Joshua Landis “Suudiler keselerini açtı ve Amerikalılar onlara ‘bunu yapma’ diyemez. Salman’ın İran’a karşı çabaları, Kral Abdullah’tan farklı olarak Müslüman Kardeşler’den öncelikli gördüğü aşikâr” dedi.
 
‘Türkiye için tehlikeli oyun’
 
Bunun özellikle Türkiye için tehlikeli bir oyun olduğunu söyleyen Landis, “Ortadoğu’da her güç İslamcıların gücünü kendi çıkarları için kullanmayı denedi. Ama her seferinde ters tepti” dedi.
 
Bu arada ABD “ılımlı” addettiği Suriyeli militanlar için eğit-donat programına Ürdün’de başladı. ABD’li yetkilier, programın yakında Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’da da uygulanacağını belirtti. 500 milyon dolar bütçeli program 1 yılda 5 bin militanı eğitip silahlandırmaya yönelik. Ankara’nın eğitdonatın önceliğinin Esad’la savaş olmasında ısrar etmesi, “öncelik IŞİD” diyen Washington ile pürüze yol açıyor.