Erzurum'da HES protestosu

Erzurum'un Tortum ilçesinde yapımı sürdürülen Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatını protesto etmek amacıyla yöre sakinlerince oturma eylemi yapıldı.

cumhuriyet.com.tr

Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı beldesinde bir araya gelen yaklaşık bin kişi, eski taş ocağı mevkisinde, HES inşaatında çalışan iş makinesinin önünü keserek, burada oturma eylemi yaptı.

Yöre sakinleri HES'in kendilerini mağdur edeceğini ileri sürerek, taleplerinin karşılanması halinde çalışmalara izin vereceklerini belirtti.

Eylemin gerçekleştirildiği alana gelen avukat Ercüment Şenol, gazetecilere yaptığı açıklamada, HES çalışmalarına kimsenin karşı olmadığını, belde halkının kanuni yollarla haklarını aradıklarını ve hukuki çerçevenin dışına çıkılmadığını söyledi.

Şenol, müvekkili olduğu belde halkının sorunlarını dinlemek üzere ve destek vermek için Erzurum Barosu avukatlarından Mustafa Karaca, Melih Şahin ve Muhammet Tetikçi'nin de bölgeye gelerek incelemelerde bulunduklarını bildirdi.

HES'e karşı yapılan protestolara katılan 17 yaşındaki Leyla Yalçınkaya hakkında mahkemenin verdiği karara da değinen Şenol, gerekli itirazları yaptıklarını, verilen kararın bozulacağına inandıklarını kaydetti.

Şenol, ''Mahkeme tarafından HES protestolarının yapıldığı alanlara girme yasağı getirilen kızımıza verilen cezanın hukukta yeri yok. Bu kararın düzeltilmesi için gerekli başvurumuzu yaptık. Kararın yeniden gözden geçirilerek, düzeltileceğine inanıyorum'' diye konuştu.

''Bizim mağduriyetimiz giderilsin"

Yaklaşık bine yakın belde halkının düzenlediği oturma eyleminde AA muhabirine konuşan Şefika Tutaç (70) da, HES'in yapılmasına karşı olmadıklarını, mağduriyetlerinin giderilmesi halinde çalışmalara izin vereceklerini ifade etti.

Tutaç, arazilerini sulayamamaları halinde kuruyacağını anımsatarak, ''Bizim mağduriyetimiz giderilsin, başka bir şey istemiyoruz. Yakacaksa bizi başbakanımız yaksın. Ona güveniyoruz. Bizim mağduriyetimizi duysun. Bizi susuz bırakmasın'' dedi.

Oturma eylemi yapanlardan 64 yaşındaki Nilgün Ay da, bütün umutlarının arazileri olduğunu, yılın belirli aylarında su ihtiyaçlarının karşılanması halinde çalışmalara izin vereceklerini belirtti.

Ay, ''Bizim gidecek başka bir yerimiz yok. Devletimize karşı değiliz. Biz sadece hakkımız olan bir şey istiyoruz. Bu su ortaktır. Kimsenin hakkı yok. Bizlere sormadan buraları sattılar. Eğer sulama suyu problemimiz çözülmezse çalışmalara kimse başlayamaz'' şeklinde konuştu.

Doğduğu toprakların susuz kalmasını istemediğini ifade eden Canip Can da (76), sabah 07.00'de başlattıkları eylem nedeniyle aç olduklarını anımsatarak, ''Burada HES orucu tutuyoruz. Mağduriyetimiz giderilinceye kadar da eylemlere devam edeceğiz'' dedi.

Bir hafta süre aldılar

HES çalışmalarını protesto etmek üzere toplanan belde halkına destek vermek için eylemin yapıldığı alana gelen Bağbaşı Belde Belediye Başkanı Karabey Eroğlu da, yaz mevsiminde bağ ve bahçelerin sulanması için 4 aylık bir zamana ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.

Eylem yapan belde halkıyla da görüşen Eroğlu, yaptıkları telefon görüşmelerinde projeyi üstlenen firmadan 5 gün süre istediklerini kaydederek, şöyle konuştu:
''İlçe kaymakamımızla görüştük. Projeyi üstlenen firmayla yapılan görüşmelerde 5 gün çalışmaları durduklarını ifade ettiler. Biz de bu süre içerisinde tekrar görüşmelerimizi sürdürerek, Hödük Deresi'nin yaz mevsiminde 4 ay akmasını sağlayacağız. Aksi takdirde bizlere 4 ay bağ ve bahçelerimizi sulama için su verilmeyeceği taahhüt edilmezse bu eylemler devam eder. Halkın mağduriyeti giderilmedikçe kimse çalışmalara izin vermez.''

Eroğlu'nun konuşmasının ardından yöre sakinleri olaysız dağıldı.