Eroğlu ve Bozer, Kılıçdaroğlu'nu kabul ettiler

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı etkinliklerine katılmak üzere adada bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ayrı ayrı kabul ettiler.

cumhuriyet.com.tr

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve KKTC Meclis Başkanı Hasan Bozer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu kabul ettiler.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, KKTC ile CHP arasında iyi bir diyalog bulunmasından dolayı CHP'nin Kıbrıs konusundaki görüşlerinin iyi bilindiğini kaydetti.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik başlatılan müzakere sürecinin mülkiyet konusu ile sürdürülmesi kararı alındığını anımsatan Eroğlu, müzakerelere mülkiyet gibi zorlu bir konu ile devam etmenin Kıbrıs Rum yönetiminin arzusu olduğunu, kendisinin ''uzlaşmaz'' olarak addedilmesinden dolayı bu fikre karşı çıkmadığını anlattı.

Rum kesininin görüşmelerde takvim önerisini kabul etmediğini belirten Eroğlu, geçmişte üretilen antlaşma metinlerinin tümünün Rum tarafınca reddedildiğini, buna rağmen AB'ye alınan kesimin Kıbrıs Rum tarafı olduğunu, diğer taraftan KKTC'ye yönelik izolasyonların sürdüğünü ifade etti.

Eroğlu, tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizin KKTC'yi de etkilediğini, KKTC'nin ambargolara rağmen Anavatan Türkiye'den aldığı destekle ayakta kalmayı başardığını ifade etti.

20 Temmuz'un Kıbrıslı Türkler açısından önemine işaret eden Eroğlu, Türkiye Barış Harekatı kararını vermemiş olsaydı Kıbrıslı Türklerin toplu imhası ve Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasının gerçekleşmiş olabileceğini belirtti.

Kıbrıs Türklerinin her gün temelleri güçlenen bir devlet sahibi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, ''Bu nedenle hem Türkiye'nin garantisi altında olduğumuz, hem devlet çatısı altında olduğumuz bilinciyle müzakereleri sürdüreceğiz'' dedi.

Eroğlu, Kılıçdaroğlu'nu CHP Genel Başkanı seçilmesinden dolayı da tebrik etti.
 

Mecli Başkanı Bozer

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer de 20 Temmuz gibi özel bir günde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu partinin başkan ve üyelerini KKTC'de görmenin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Bozer, 20 Temmuz'un sadece Kıbrıs Türkü'nün bayramı değil, Kıbrıs sorununun müşterek olarak yürütüldüğü Anavatan Türkiye'nin de bayramı olduğunu ifade etti.

KKTC'nin, Kıbrıs Türkü'nü yaşadığı topraklar üzerinde daha kalıcılaştırmak amacıyla ilan edildiğini ifade eden Bozer, KKTC'de demokrasinin ve ekonominin iyi bir noktaya geldiğini, ancak Kıbrıs Türk halkının huzurlu olmasına rağmen uluslararası hukuk açısından bir barış antlaşmasına ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Devam eden müzakerelere de değinen Meclis Başkanı Bozer, ''Biz samimiyetle masadayız, varız. Ama görünen o ki, Rum, eskiden olduğu gibi bizim eşit ortak olduğumuzu, adanın eşit sahipleri olduğumuzu hala daha kabul etmiyor'' dedi.

Görüşmelerden çok ümitli olmadığını ifade eden Bozer, Kıbrıs Rum tarafının, son dönemde KKTC'de inşa edilen bir otelin açılışına davet edilen dünya çapında ünlü bir şarkıcının gelişini engellemesine işaret etti ve ''Bir şarkıcının dahi bizim ülkemize gelmesine müsaade etmiyorlar'' dedi.
 

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise CHP'nin önemli liderlerinden Bülent Ecevit'in 1974'te başlattığı Barış Harekatının amacına ulaştığını söyledi.

KKTC'nin parlamentosu, demokrasisi ve yasalarıyla pek çok ülkeye örnek olabilecek bir ülke olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, KKTC'nin içinde bulunduğu zorlukları aşmak için sergilenen kararlı ve istikrarlı tutumun sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Derviş Eroğlu'nu Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması dolayısıyla tebrik eden ve yeni görevinde başarılar dileyen Kılıçdaroğlu, KKTC'nin gelişmesi, güçlenmesi ve uluslararası alanda karşılaşılan sorunların aşılmasında destek olmanın görevleri olduğunu ifade etti.
Kılıçdaroğlu, parti başkanının ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yapmasının CHP'nin geleneği olduğunu, bunun KKTC'ye gösterilen önemin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türkünün haklı bir davası bulunduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, KKTC'yi kalkındırmanın herkesin görevi olduğunu belirtti.

Kıbrıslı Türklerin bir parlamentosu ve sağlıklı çalışan bir demokrasisi olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs konusuna daha doğru politikalarla yaklaşması gerektiğini, KKTC'yi tanıtmak ve Kıbrıs Türklerinin yaşadığı mağduriyetleri daha iyi anlatmak bakımından Türkiye'ye de bu konuda önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Kılıçdaroğlu, ''İnancımız şu; KKTC tarihte yerini ve önemini alacak. Kararlılık gerekiyor. Sonuçta hedef belli, sizin bir bayrak, parlamento, halk, güçlü bir demokrasiniz var'' dedi.

Ziyaretlerde, Kılıçdaroğlu'na CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay ve CHP Milletvekili Tansel Barış eşlik etti.