Eroğlu: Rum beni kendinden üstün görmemeli
KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, nisan ayında KKTC'de yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı seçilirse Adadaki müzakereleri sürdüreceğini belirterek, "Elbette müzakere masasında oturacağım, ama Rum beni kendinden üstün görmemeli" dedi.
cumhuriyet.com.trKKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Londra'daki temasları çerçevesinde, İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası (CTCC) tarafından düzenlenen toplantıda, Kıbrıs Türk toplumuyla bir araya geldi. Yaklaşık 2 saat süren toplantıya Derviş Eroğlu'nun eşi Meral Eroğlu, KKTC'nin Londra Temsilcisi Kemal Köprülü, CTCC Başkan Yardımcısı Hayrettin Ramiz, çok sayıda yetkili ile Londra'da yaşayan çok sayıda Kıbrıslı Türk katıldı.
Konuşmasına, İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odasına teşekkür ederek başlayan Eroğlu, başkanı olduğu Ulusal Birlik Partisinden (UBP) bahsederek, 19 Nisan 2009'da KKTC'ye yapılan seçimlerle partisinin 26 milletvekiliyle tek başına iktidar olduğunu kaydetti.
"Rumlar hep ne alacaklarının hesabını yaptı"
Adada devam eden müzakerelere de değinen Eroğlu, "Müzakerelerde bugüne kadar Rumların hiçbir şey vermediğini, hep ne alacağının hesabını yaptığını" ifade ederek şöyle konuştu:
"Müzakere masasında oturacaksınız, evet. Ben de Cumhurbaşkanı seçilirsem, elbette müzakere masasında oturacağım, ama anlaşma için en az iki taraf lazım ve niyet lazımdır. Kıbrıs Türk tarafında anlaşma niyeti olmuştur, Rum tarafında anlaşma niyeti yoktur. Müzakere masasında eşit oturmuyoruz. Bir tarafta dünyanın tanıdığı devlet Kıbrıs Cumhuriyeti oturuyor, biz ise toplum olarak oturuyoruz."
1974'ten önce yaşananların bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin anlaşma metnine konulması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, "Toprakları peşkeş çekmedi diye bana çözüm karşıtı ve 'Eroğlu anlaşma istemiyor' diyorlar. Müzakere başkadır, devlet yönetmek başkadır" diye konuştu.
KKTC'nin Kıbrıs sorununda "anlaşmaz taraf" olarak gösterildiğini belirten Eroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilirken, Adadaki müzakerelere devam edilmesinin doğru olmadığını kaydetti. Eroğlu, önce devlete sahip çıkılması, daha sonra da müzakere masasında bir anlaşmanın yollarının "kararlılıkla ve kazanılan hakların masada bırakılmamasıyla" aranması gerektiğini söyledi.
"Müzakare masasına Hristofyas için değil, Kıbrıs Türk halkı için otururum"
Kıbrıs Türk toplumundan gelen soruları da yanıtlayan Eroğlu, cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda müzakereleri nasıl yürüteceğine ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti:
"Müzakere masasında oturmak başkadır, ne istediğini bilmek başkadır. Çözüm olsun da ne pahasına olursa olsun düşüncesi içerisindeyseniz ve bunu hissettirirseniz, karşıdaki sizinle havanda su döver gibi oynamaya devam eder. Bugüne kadar Hristofyas hiçbir şey vermemiştir, hep istemiştir. Ben de seçilirsem müzakereleri devam ettireceğim ama halkımdan aldığım desteğe ve bana verdiği mesajlara göre müzakere masasında oturacağım, yani Rum beni kendinden üstün görmemeli. Onun üstünlüğünü kabul ettiğiniz anda kaybedersiniz."
"Adada bir anlaşma olsun da nasıl olursa olsun" anlayışı içinde olmadığını vurgulayan Eroğlu, Kıbrıs Türkünün onuruyla, özgürce ve insanca yaşayabileceği bir anlaşma istediğini söyledi. "Müzakere masasında dik oturacağız, gerektiği zaman da dikleşeceğiz" diyen Eroğlu, her yiğidin bir yoğurt yiyişi olduğunu, dolayısıyla Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın müzakere şekliyle kendi müzakere şeklinin farklı olacağını söyledi.
Eroğlu, müzakere masasına oturduğunda Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas'ı mutlu etmek için değil, Kıbrıs Türk halkı için oturacağını da sözlerine ekledi.
"Biz Almanya'ya benzemeyiz"
Konuşmasında Kıbrıs sorununun kimi zaman Almanya'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla özdeşleştirildiğini kaydeden Eroğlu, "Biz Almanya'ya benzemeyiz. Lefkoşa, Berlin Duvarı olamaz" dedi ve iki farklı ulusun uzantılarının Adada yaşadığının kaydederek, Kıbrıs'ta bir ulusun bölünmediğini, iki halkın birbirinden ayrıldığını vurguladı.
'Türkiye'nin Adada işgalci olduğunun da bazen söylendiğini kaydeden Eroğlu, "Türkiye işgalci değil. Aslında Kıbrıs'ta bir işgal var. Kıbrıs Cumhuriyetini işgal eden Rumlardır. Kıbrıs Cumhuriyeti işgal altındadır" dedi.
Orams Davası
İngiltere İstinaf Mahkemesi'nin Orams davasına ilişkin geçen ay verdiği karara da değinen Eroğlu, "Kıbrıs'ta anlaşma isteyen taraf Orams gibi davaları açar mı? Bana göre açmaması lazım" diye konuştu.
Eroğlu, Kıbrıs konusunun siyasi bir konu olduğunu, mahkemelerde halledilecek bir konu olmadığını vurguladı.
KKTC'nin de kayıplarla ilgili ve güneyde devletleştirilen Türk malları için dava açma hazırlığı içinde olduğunu belirten Eroğlu, "Kıbrıs'ta bir çözüm isteniyorsa, olayın çözümleneceği yer müzakere masasıdır, yargı değildir" dedi.
Orams davasına ilişkin bir soru üzerine Eroğlu, davayla ilgili bundan sonraki süreç konusunda hukukçularla bir araya gelineceğini ve neler yapılabileceğinin görüşüleceğini belirterek, "Ama hiç paniğe gerek yok. Zaten Meclis kürsüsünden de söyledim; bu evi yıktırmayız" diye konuştu.
KKTC Başbakanı Eroğlu'nun temaslarının ardından, pazar günü Londra'dan ayrılması bekleniyor.