Ermenistan uçağı Türkiye'den ayrıldı

Erivan'dan Suriye'nin Halep kentine insani yardım malzemesi götüren Air Armenia havayollarına ait sivil kargo ucağı Erzurum'da aramadan geçirildi. Sabah saatlerinden itibaren arama yapılan uçak akşam saatlerinde Türkiye'den ayrıldı.

cumhuriyet.com.tr

Ermenistan, Halep'e insani yardım taşıyan ucağı için Türkiye'den geçiş izni istedi. Ankara'nın ancak "teknik iniş" kaydıyla izin vereceğini bildirmesi üzerine uçak Erzurum'a iniş yaptı. Havalimanındaki bir binanın önüne çekilen uçakta arama yapıldı. Arama sırasında uçağın etrafında itfaiye araçlarının bekledi.

Erzurum'a teknik iniş yapan Ermenistan'a ait uçak, işlemlerinin tamamlanmasının ardından Halep'e hareket etti.
 

Uçakta neler var?

Airporthaber'den alınan bilgiye göre, Air Armenia şirketine ait uçakta herhangi bir askeri malzeme bulunmuyor. Uçakta, 1500 plastik şişede ayçiçek yağı, 1500 plastik şişe sebze yağı, 3000 kutu reçel, 1500 kutu bezelye, 1500 kutu havyar, 1500 koli pirinç, 1500 kilo şeker, 3000 kilo tahıl ve 1500 kilo makarna bulunuyor.

Uçağın Halep’e insani yardım malzemelerini bıraktıktan sonra boş olarak Erivan’a döneceği kaydedildi.

Binali Yıldırım'dan açıklama

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''Ermenistan'dan kalkan bir uçak Erzurum'a teknik iniş yapmıştır. Teknik iniş ne demek, pilotun kendi rızasıyla, arzusuyla iniş talebinde bulunmasıdır. Olay budur'' dedi.

Bakan Yıldırım, şunları ifade etti: ''Ermenistan'dan kalkan bir uçak Erzurum'a teknik iniş yapmıştır. Teknik iniş ne demek, pilotun kendi rızasıyla arzusuyla iniş talebinde bulunmasıdır. Olay budur. Şu andaki bilgi bu. Teknik inişin havacılıktaki tanımı pilotun herhangi bir ihtiyaç duyması halinde iniş yapmak istemesidir. Erzurum Havalimanı'na iniş talebinde bulunmuş, bu talebi de uygun görülmüştür. Neden uygun görülmüştür, biliyorsunuz biz dünden itibaren Suriye tescilli uçaklara hava sahamızı tamamen kapattık, aynı şekilde Suriye de kapattı. Ama bu gelen uçak, teknik inişte bu kurallar geçerli değildir. Teknik inişte ne olursa olsun can ve mal emniyeti söz konusu olduğu için her türlü uçağa, her ülke izin vermek zorundadır. Bu inişte öyle bir iniştir. Onun dışında başka bir şey söz yok.''

''Demek ki biz bu konuda çok ciddiyiz''

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Erzurum'a inen Ermenistan uçağıyla ilgili, ''Ermenistan tarafından şu beyan edilmişti; 'Biz insani yardım amacıyla Halep'e gidiyoruz.' Uçak indirildi, incelendi ve bu beyanın doğru olduğu anlaşıldı. Uçağın havalanmasına müsaade edildi'' dedi.

Arınç şunları kaydetti: ''Konu hakkında bilgim olmadığı için cevap vermedim. Ama az önce Ankara'dan bir bilgi geldi. Biliyorsunuz birkaç gün önce, Rusya'dan hareket eden bir Suriye uçağı Türkiye hava sahasında iken F-16 jet uçaklarımız tarafından inişe mecbur edilmişti. Uçakta silah ve benzeri malzemeler bulunduğu iddiasıyla. Kargo bölümünde birtakım şeyler bulundu. Bunların incelemesi sonucunda, doğru olmayan birtakım malzemeler olduğu tespit edildi ve bu malzemelere el konuldu. Uçak yolcuları serbest bırakıldı ve uçak yoluna devam etti. Bu kez Ermenistan'dan kalkan bir uçağın Halep'e gitmek üzereyken Erzurum Havaalanı'na mecburi inişe zorlandığını biliyoruz. Ermenistan tarafından şu beyan edilmişti; 'Biz insani yardım amacıyla Halep'e gidiyoruz.' Uçak indirildi, incelendi ve bu beyanın doğru olduğu anlaşıldı. Uçağın havalanmasına müsaade edildi. Demek ki biz bu konuda çok ciddiyiz. Çok iyi takip ediyoruz işimizi ve görevimizi yapıyoruz.'' 

"İnsani yardım uçaklarına engel olmayız"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise gazetecilere konuyla ilgili kısa bir açıklama yaptı. Uçaktaki ilk aramanın sona erdiğini ve ikinci bir aramanın başladığını söyleyen Davutoğlu, "Uçuş planı çerçevesinde iniş yapılmış ve inceleme yapılmıştır. İnsani yardım uçaklarına engel olmayız. Ancak içinde ne olduğu belli olmayan uçuşlar konusunda da her zaman aynı uygulamayı yapacağız" dedi.