Ermeni meselesinin bedeli

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye gezisinde, Afganistan'dan NATO işbirliğine kadar geniş yelpazeli bir gündemin ele alınması bekleniyor. Obama'nın ziyareti esnasında, Ankara'nın kendi taleplerini karşı tarafa doğru bir şekilde iletmesinin önemi büyük.

cumhuriyet.com.tr

Son dönemde ABD’den Türkiye’ye yönelik dikkat çekici bir ilgi var. Yalnızca Washington-Ankara hattındaki trafiğe bakmak bile yeterli. ABD Başkanı Barack Obama 16 Şubat’ta Ankara’yı arayarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’la konuştu. Bu görüşmenin ardından iki gün sonra 18 Şubat tarihinde ABD’nin istihbarat kuruluşu Ulusal Güvenlik Ajansı başkanı Korgeneral Keith Alexander Ankara’ya merak uyandıran bir ziyaret gerçekleştirdi. Bundan tam bir hafta sonra 25 Şubat’ta Obama’nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell Ankara’ya indi. Yine bu tarihten on gün sonra 7 Mart’ta ise ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın ziyareti gerçekleşti. Clinton Ankara’da Başkan Obama’nın bir ay içinde Türkiye’ye geleceği “müjdesini” verdi. Yani yaklaşık üç haftalık bir süre içinde dört çok önemli üst düzey görüşmenin yanı sıra ABD’nin dünyaca popüler başkanının da yakın zaman içinde Türkiye’ye geleceği ortaya çıktı.

Bu yoğun trafik ister istemez kafalarda soru işaretleri yarattı. “Obama neden geliyor” sorusuna da oldukça geniş yelpazede yanıt aranıyor. ABD’nin Türkiye’den Afganistan savaşı için katkı talebi, Irak’tan asker çekilmesi, İran-ABD arasında arabulucuk rolü, Ortadoğu barış sürecine katkı, İslam dünyasına seslenecebileceği bir platform, NATO’daki işbirliğinin güçlendirilmesi ve El-Kaide’ye karşı mücadelede daha aktif işbirliği ya da “bunların hepsinin” olabileceği konuşuluyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü önceki gün Obama’nın ziyaretine yönelik  “Türkiye ile yapılacak çok iş var” değerlendirmesini yaptı. Obama yönetimi şu sıralar bölgeye yönelik politiklarını gözden geçirmekle meşgul. Türkiye’den isteneceklerin listesinin detayları henüz hazırlanmamış olabilir. Ancak ABD’nin ilgisinden Obama’nın Ankara’ya bir dizi taleple geleceğini düşünmek yanlış olmaz.

Bu ABD tarafının öncelikleri. Politikanın koz ve karşılık ilkelerini göz önüne alırsak Türk tarafının istekleri neler olacak? Ankara’nın her fırsatta dile getirdiği Ermeni meselesi. Ankara Obama’nın seçim döneminde güçlü sözler verdiği bu konuda geri adım atmasını istiyor. Obama’nın Türkiye ziyaret kararı Ermeni tezlerini tanıma olasılığını en azından bir süre için askıya aldığını gösteriyor.

Ancak ABD’nin yeni başkanı Türkiye’ye gelip taleplerini tek tek sunduğunda Ankara karşılığında bir tek Ermeni meselesinde mi destek isteyecek? Obama “Afganistan” deyince Ankara “Ermeni tasarısı” diyecek. Obama “Irak” deyince Ankara “Aman soykırım demeyin” diyecek. Obama “İran” deyince Ankara “Ermenistanla sınırları açmaya hazırız” diyecek. Obama “Ama seneye garantisi yok” deyince Ankara “Olsun yeter ki bu seçimler geçsin” mi diyecek?

Sonuçta Ankara “Aman bin tane taleple gelsin yeter ki Obama gelsin” mi diyecek?