Erkeklerin lüks merakının sırrı çözüldü

Nature Communications dergisinde salı günü yayınlanan bir çalışmaya göre, testosteron hormonunun erkeklerin tüketim alışkanlıkları üzerinde büyük bir etkisi bulunuyor

cumhuriyet.com.tr

Tek bir doz testosteronun bile erkekleri lüks marka arabaları, saatleri veya kıyafetleri satın almaya yönelttiği belirlendi.

Erkeklik hormonu olarak da bilinen testosteron tüm memeli canlıların sosyal hayattaki hiyerarşik yeri, ilişkileri ve davranışları üzerinde etkileri olduğu hali hazırda biliniyordu. Tüketim yönelimlerinde etkisinin olduğunu düşünmek de zor değil ancak çalışmaya göre bu etki sanılandan çok daha fazla.

 Testosteron lüks markaya yöneltiyor

18-55 yaş arası 243 erkek üzerinde yapılan testlerde bir gruba deri yoluyla tek doz testosteron verilirken diğer grubun derisine plasebo bir jel sürüldü. Daha sonra bu iki grubun da önlerine birinin üzerinde prestijli bir markanın olduğu aynı kalitede iki ürün konuldu ve seçmeleri istendi.

Araştırmanın eş yürütücülerinden Pensilvanya Üniversitesi'nde görevli Gideon Nave sonuçlara ilişkin olarak şunları söyledi:

"Testler ortaya koydu ki testosteron verilen erkekler kalite aynı olmasına rağmen çok yüksek oranda üzerinde prestijli markanın yazdığı ürünü tercih etti. Hormonun etkisi insan olmayan türlerde çiftleşme döneminde kendi gücünü, yeteneklerini, yapabileceklerini ve dolayısıyla DNA'sının kalitesini göstermek adına gösterişe geçen erkeklerin davranışlarını ortaya çıkartan nedenlerle aynı."

'Kadınlar için değil ama erkeklerde işe yaradığı kesin'

'Bu sonuçlar kadınların Ferrari süren veya Rolex takan erkekleri tercih edeceğini bilimsel olarak kanıtlamış mı oluyor?' şeklindeki soruya ise Nave şu yanıtı veriyor:

"Statü ve güç gösterme amaçlı kullanılan markaların kesinlikle 'işe yaradığı' çıkarımı yapılamaz. Ancak erkeklerin bunun işe yaradığına inandığını söylemek için yeterli kanıt bulunuyor diyebiliriz."

Araştırmada sonuçların kültürden kültüre bir takım değişiklikler gösterebileceği notu da düşülmüş.