Erkan Oğur - İ.Hakkı Demircioğlu - Erdal Erzincan @ İzmir
Mekan : BOSTANLI SUAT TAŞER AÇIKHAVA TİYATROSU İZMİR Sanatçı : ERKAN OĞUR Tarih : 8 Eki 2013 - 20:00
cumhuriyet.com.tr1954 yılında Ankara"da doğan sanatçı, İstanbul Devlet Konservatuarı Klasik Türk Sanat Müziği bölümünden mezun oldu. Enstrüman ustası olan Oğur, ud, tanbur, bağlama, cümbüş ve keman gibi geleneksel çalgıları başarıyla çalmaktadır. Doğu Anadolunun folk müziği ve Aşık Veysel gibi ozanların şarkılarıyla büyüyen sanatçı, 1960larda Jimi Hendrixi dinledi ve bu, yeni bir müzikal deneyimin başlangıcı oldu. Perdesiz elektrikli gitarın pasajları üzerinde kayma ve çeyrek tonların çalınmasına olanak tanıdı.
Müzik hayatına 1980 yılında çeşitli sanatçılara eşlik ederek başladı ve ilk albümü "Fretless"i 1994 yılında Almanyada çıkardı. Bu albüme birkaç ilave ile 1996 yılında Türkiyede "Bir Ömürlük Misafir" adlı albümünü yayınladı ve aynı yıl Eşkıya filminin müziklerini yaptı. Bu albümünden sonra "Gülün Kokusu Vardı" (1998), "Hiç" (1999), "Anadolu Beşik" (2000) ve en son albümü olan Fuad"ı (2001) müzikseverlere sundu.Daha sonra Uğur Yücelin yönetmenliğini yaptığı Yazı-Tura adlı filmin müziklerinden oluşan soundtrack albümü çıktı (2003).
Tasavvufdaki manası ise halden hale geçmek, karara doğru seyretmenin zaman içerisindeki ifadesidir. Biz bu anlayışı, halden hale seyrimizi müzikle ifade ediyoruz.
1995 yılında bir araya gelerek bir kapıdan içeriye girdik, kapıyı içeriden kapattık, dışarıya açılan kapıyı aramaktayız.
Erkan Oğur, Turgut Alp Bekoğlu ve İlkin Denizden oluşan TELVİN grubu, yukarıdaki çıkış noktalarının ürünü olan Telvin adlı albümlerini çıkardı (2006).
Türkiyenin en özgün müzisyenlerinden birisi olan Oğur, içlerinde perdesiz gitarın da bulunduğu birçok gitar ve telli çalgıları kendisi, kendi amaçları doğrultusunda üreten büyük sanatçılardan birisidir. Sanatçı, müziğe yalnız Türkiyede değil dünya çapında da farklı zevkler ve tınılar getirdi.
Anadolu ezgilerindeki hümanizmi, sufice bilgeliği, erdem arayışını yansıtan albümler yapan başarılı sanatçı, Türkiye dışında bir çok festivallere katıldı ve bir çok değerli cazcılarla sahneye çıkıp kayıtlar gerçekleştirdi. Türk folk müziğinden yola çıkarak bu müziğe büyük katkılar sağladı.