Ergenekon'da söz sırası sanıklarda

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 66'si tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 287. duruşması başladı.

cumhuriyet.com.tr

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, Gazeteci Tuncay Özkan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Danıştay Saldırısı dosyası sanığı Alparslan Arslan, Osman Yıldırım ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 38 tutuklu sanık hazır bulundu. Duruşmaya tutuksuz sanıklar Yalçın Küçük de katıldı. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ve YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 28 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.

Mahkeme Başkanı Özese, avukat Vural Ergül'ün mahkemeye dilekçe sunduğunu, tutuklu sanık Sevgi Erenerol'un müdafilik görevinden istifa ettiğini söyledi. Sevgi Erenerol da diğer avukatı Mehmet Kozan'ı da azlettiğini, İstanbul Barosu'ndan yeni avukat istediğini ifade etti.

Şile Kazıları dosyasının tutuklu sanığı TİKKO itirafçısı Ulaş Özel, esas hakkındaki savunmasını yapmak üzere kürsüye alındı.

Sanık Özel esas hakkındaki mütalaayı eleştirerek, "İddia edilen Ergenekon Terör Örgütü üyesi suçlamasını kabul etmiyorum. İddia edilen örgütle bir bağım yok, kimseden talimat almadım. JİTEM elemanı değilim. Teslim olduktan sonra jandarma ile operasyonlara katıldım. Takdir belgeleri aldım. Kendi başıma gidebilir miyim? Neden yaptım terör illetinden kurtulmak için. Yargılanacağımı bilsem gelmezdim. Örgütte kalırdım bir itibarım olurdu. Benim politik yönüm yok. Devleti Ahmet, Mehmet yönetse karşı çıkmam, benim politik yönüm yok" dedi. Annesinin evinde bulunan silahları ve ve bombaları kendisine aynı dosyanın sanığı Okan İşgör'ün verdiğini tekrarlayan Özel, üvey babasının ihbarı üzerine yakalandığını ve bütün bildiklerini anlattığını söyledi. Duruşma Özel'in savunmasının alınmasıyla devam ediyor.

Avukat Ersöz'ün talebi

Öte yandan tutuklu sanık Gazeteci Tuncay Özkan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu'na dilekçe vererek, Yasadışı ses kayıtlarının mahkemeler tarafından delil olarak kabul edilmesinin insan hakları açısından araştırılmasını talep etti. Avukat Ersöz, TBMM Başkanlığı'na verdiği dilekçesinde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün dava sanıklarına ve yakınlarına ait olduğu iddia edilen davaya ilişkin internet ortamındaki yasadışı ses kayıtlarını talep üzerine mahkemeye gönderdiğini hatırlattı. DHA'nın haberine göre, Ersöz dilekçesinde "Bu durum ses kayıtlarının delil olarak dava dosyasına girmesi anlamı taşımaktadır. Haberleşme Özgürlüğüne ve Özel Hayatın Gizliliğine Yönelik İhlallerin Tespiti ve İlişkin Önlenmesine Komisyonu'nun görev alanının sınırları TBMM tarafından çizilmiştir. Bu çerçevede komisyonun görev alanına, her türlü haberleşme hürriyeti ve özel hayatın gizliliğinin ihlalinin girdiği açıktır. İnternet ortamında yayınlanan yasadışı kayıtların İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla dosyaya dahil edilmesi de şüphesiz komisyonun görev alınana giren bir husus olarak değerlendirilmelidir. Dilekçemiz ve eklerinin gereği için haberleşme özgürlüğüne ve özel hayatın gizliliğine yönelik ihlallerin tespiti ve önlenmesine ilişkin tedbirlerin belirlenmesi amacıyla araştırılmasını saygılarımızla arz ve talep ederiz" ifadelerine yer verdi.