Ergenekon savcılarına inceleme
Savcılar, Atatürk'e hakaret suçlamasıyla görülen davaya bakan mahkemeyi resmi yazıyla baskı altına aldıkları iddiasıyla incelenecekler.
cumhuriyet.com.trAdalet Bakanlığı’nın izin vermemesi nedeniyle bugüne kadar haklarında inceleme yapılamayan Ergenekon savcıları için bir ilk gerçekleşti. Adalet Başmüfettişi Halit Kıvrıl tarafından Ergenekon soruşturmasında da yer alan savcılar Süleyman Pehlivan, Ercan Şafak, Murat Yönder ve Rasim Işıkaltın, Atatürk’e hakaret iddiasına ilişkin yargılamayı yapan mahkemeye yönelik “baskı yapma, yargı görevi yapanlara emir verme, nüfuz kullanma” iddiasıyla incelenecek. İncelemin ardından savcılar hakkında dava açılıp açılmayacağı kesinleşecek.
Ergenekon savcılarını da kapsayan Adalet başmüfettişliğinin incelemesine dayanak dava şöyle gelişti: Atatürkçü Düşünce Derneği adına avukat İsmail Sami Çakmak, Ergenekon iddianamesinde “Atatürk’ün dahi Ergenekon’un tarikatvari yapısı içerisinde olduğu” yönündeki ibareler ile “Atatürk’e hakaret” ve “görevde, görevi yetkiyi kötüye kullanmak” suçlarını işledikleri gerekçesiyle Ergenekon soruşturması savcıları hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Adalet Bakanlığı da Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar hakkında soruşturma izni vermedi. Avukat Çakmak da savcıların soruşturulması için izin vermeyen Adalet Bakanlığı’nın işleminin iptali istemiyle Ankara 7. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı.
Halen süren bu davada görülmemiş gelişmeler ve yazışmalar yaşandı. 15 Temmuz 2010 tarihli ve Ankara 7. İdare Mahkemesine hitaplı yazı, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı (CMK 250. Maddesi ile Yetkili Bölümü)” antedi kullanıldı. Savcı Süleyman Pehlivan imzalı ve üst yazı ekinde de Ercan Şafak ile Murat Yönder imzasını taşıyan yazıyla, İstanbul Basavcılığı’nın davada taraf olmamasına karşın dosyadaki bilgi ve belgeler istendi. Bu nedenle savcılar hakkında suç duyurusunda bulunan avukat İsmail Sami Çakmak dilekçede, “İstanbul Başsavcılığı davamızda taraf vb. değildir. Dosyamızdan bilgi ve belge (dava dilekçesi vb.) istemek gibi bir görevi ve yetkisi yoktur. Yazıda (özel yetkili) Cumhuriyet Savcısı imzası bulunan Süleyman Pehlivan’ın da böyle bir görev ve yetkisi olmadıktan başka, resmi üst yazı ekindeki yazıda cumhuriyet savcısı ünvanı ile imzası bulunan Ercan Şafak ve M. Murat Yönder’in de henüz davada taraf olmuşlukları veya davaya katılma gibi bir istemleri ve bu yolda bir mahkeme kararı da olmaması nedeniyle böyle bir istemde bulunma yetki ve hakları yoktur” değerlendirmesini yaptı.
Özel yetkili savcılığın devreye girmesinin eleştirildiği dilekçede, şöyle denildi: “Söz konusu yazı mahkemeyi etkisi altına almıştır. Şöyle ki, mahkeme ‘sanki dava dilekçesi ve ekleri hakkında bir soruşturma sözkonusu imiş ve resmen savcılık makamınca soruşturma kapsamında isteniyormuş’ gibicesine dava dilekçemizi ve eklerini doğrudan İstanbul Başsavcılığı makamına tebliğ edildiği, bu makamın muhatap alındığı (taraf kabul edildiği) anlaşılmaktadır. Oysa Başsavcılık davada taraf değildir. Özel yetkili savcılığın davaya el atmasını gerektiren herhangi bir gelişme söz konusu değildir. Dava dilekçemiz ve eklerinin tebliğini isteyen veya ima eden herhangi bir istemimiz söz konusu değildir. Şikayetli Süleyman Pehlivan, kendisine dava ihbarına karar verilmiş olan Ercan Şafak ve Murat Yönder’in hamisi, vekili, vasisi veya velisi değildir. Adı geçenlerin amiri de değildir. Davamızın başsavcılığı makam olarak ilgilendiriyorluğu yoktur. Şikayete konu uygulamaları aynı zamanda yetki ve fonksiyon gaspıdır. Söz konusu uygulama ile başsavcılık doğrudan idari yargıdaki davada taraf durumuna geçirilmiş ve bu makama tebliğ yaptırılmıştır. ” Dilekçede, dört savcı hakkında “yargı görevi yapanlara emir verme, baskı yapma, nüfuz kullanma, yargı görevini yapanları hukuka aykırı olarak etkileme” savlarıyla haklarında disiplin ve adli yönden cezalandırılmaları istendi.
Başmüfettiş inceleme başlattı
Adalet Başmüftteşi Halit Kıvrıl,Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne 9 Kasım tarihinde gönderdiği “gizli/çok ivedi” damgalı yazı ile, savcılar Süleyman Pehlivan, Ercan Şafak, Murat Yönder ve Rasim Işıkaltın hakkındaki şikayetlerin işleme konulduğunu ve haklarında inceleme başlatıldığını bildirdi. İncelemenin ardından savcılar hakkında dava açılıp açılmayacağı netlik kazanacak. Adalet Başmüfettişi Halit Kıvrıl, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş’ın da tutuklanmasına neden olan Dünya Ticaret Merkezi’ne ilişkin tahliye davalarındaki rüşvet çarkını ortaya çıkarmıştı.