'Ergenekon dedikleri bir safsata'
Birinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük, ''Bu Ergenekon dedikleri bir safsata. Olsaydı, ben bilirdim. Devlette bu kadar tecrübem, çalışmam var'' dedi.
cumhuriyet.com.trBugünkü duruşmada söz alan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün avukat kızı Zeynep Küçük, dünkü oturumda Danıştay iddianamesinin okunmasının ardından Cumhuriyet savcılarına bu iddianameye ilişkin görüşlerinin sorulduğunu hatırlattı.
Avukat Küçük, savcıların ise Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik birinci Ergenekon iddianamesinde yer alan bölümleri okuduklarını belirterek, ''Savcılar, Danıştay iddianamesine ilişkin beyanda bulunmayıp, dünkü açıklamalarıyla bu Danıştay iddianamesine, sevk maddelerine sahip çıkmadılar. Danıştay sanıklarının bu davada hangi maddelerden cezalandırılmalarının istendiğine ilişkin beyanda bulunmadılar. Ergenekon iddianamesinde, Danıştay sanıklarıyla ilgili bir sevk maddesi yok. Savcıların, Danıştay sanıklarının hangi maddelerden cezalandırılmasını istediklerini açıklığa kavuşturması gerekir'' dedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün de yargılamanın, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce birleştirme kararı üzerine gönderilen Danıştay dosyası üzerinden yapılacağını belirterek, Danıştay iddianamesinde bu sanıkların suçlandıkları sevk maddelerinin açık olduğunu kaydetti.
'Bu Ergenekon dedikleri bir safsata'
Duruşmanın talepler bölümünde söz alan Küçük, bir gazetede ''Veli Küçük kira zengini'' başlığıyla yayımlanan habere ilişkin açıklamalarda bulundu. Emekli olduktan sonra çalışmaya ihtiyacı olduğunu ve 30 bin liralık emekli ikramiyesiyle güvenlik işine girmeyi planladığını anlatan Küçük, bu amaçla Sirkeci'de harap durumdaki bir iş yerini kiraladığını söyledi.
Küçük, ortaklarının, büyük masraflarla onardığı iş yerinin güvenlik şirketi için yetersiz olacağını söylemesi üzerine kiralamaktan vazgeçtiğini, mal sahibinin, onarım masraflarına karşılık bu yerin kira gelirini birkaç ay kendisine ödediğini kaydetti.
Tek başına mücadele ettiğini dile getiren Küçük, ''Ama bu Ergenekon dedikleri bir safsata. Olsaydı, ben bilirdim. Devlette bu kadar tecrübem, çalışmam var. Amerika'da organize edilmiş. Doğu Perinçek'in çok güzel dediği gibi, Ergenekon, Türk'ün başına örülmüş bir çoraptır'' şeklinde konuştu.
İkinci Ergenekon davasının tutuksuz sanığı Emin Şirin'i tanıdığını belirten Küçük, Şirin ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin kayıtların dosyaya konulmasını istedi.
Zekeriya Öztürk
Tutuklu sanık Zekeriya Öztürk ise son günlerde gündemde olan demokratik açılım çalışmalarına işaret ederek, ''Terör örgütü PKK'ya hangi Avrupa devletlerinin destek verdiği biliniyor. Devlet, şehit olan askerin annesine, dağda öldürülen teröristin annesine de bu ülkelere dava açma hakkına sahip olduğunu söylemelidir. Gerçek açılım budur'' şeklinde konuştu.
Tutuklu sanık İsmail Sağır da avukatı gelmediği için savunma yapamadığını belirterek, ''Neyle suçlanıyorum bilmiyorum. Avukatımla görüştükten sonra savunma yapacağım. Tanımadığım insanları suçlamak istemiyorum'' diye konuştu.
İşçi Partili sanıkların avukatlarından Mehmet Cengiz ise ''Danıştay dosyasının davamızla birleştirilmesi yargılamayı sabote etmiştir. Bu durum, tutuklu olan müvekkilleri mağdur etmiştir. Danıştay sanıklarının ek sorguları alınamadığı için yargılamanın kilitlenmesine son verilmelidir'' şeklinde konuştu.
Danıştay sanıklarının savunmalarının Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde alındığını, sanıkların varsa başka diyeceklerini her zaman söyleyebileceklerini ifade eden Cengiz, mahkemenin sanki sanıkların sorguları yapılmamış gibi yargılamayı baştan başlatmaya çalıştığını kaydetti.
Cengiz, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yaptıklarının burada tekrarlandığını dile getirerek, Yargıtay'ın, Danıştay dosyasını eksik soruşturmadan bozmadığını, Ergenekon davasındaki yargılamanın birleştirme aşamasında kaldığı yerden sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
Mahkemenin bu uygulamasının Danıştay saldırısı hakkında verilecek kararı geciktirdiğini ve kamu vicdanını rahatsız ettiğini savunan Cengiz, ''Birleştirilen bu davanın tefrik edilerek, ayrı bir esas kaydedilip sürdürülmesini istiyoruz'' dedi.
Avukat Zeynep Küçük'ün talebi
Avukat Zeynep Küçük de MİT'in, 2003'te Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığına sunulan Ergenekon şeması ve kitapçığının yer aldığı belgelerin 2006'da tekrar Başbakanlık ve Genelkurmay İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na gönderilmesinin nedenine ilişkin mahkeme yazısına cevap verdiğini belirtti.
MİT'in cevabında, ''belirtilen hususların devam etmesi nedeniyle'' şeklinde ifadelerin yer aldığını kaydeden Zeynep Küçük, MİT'e yazı yazılarak, belirtilen hususların açıklanmasını istedi. Duruşmaya taleplerin değerlendirilmesi için ara verildi.