"Erdoğan'ın yeşil ışık yakması olumlu bir adım"
DSP Genel Başkanı Masum Türker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 3 maddenin, anayasa değişikliği teklifinden ayrılması önerisine ''yeşil ışık yakmasının'', uzlaşma adına olumlu bir adım olduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trDSP Genel Başkanı Masum Türker, DSP Merkez Danışma Kurulu üyesi ve Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile düzenlediği basın toplantısında, Anayasa değişikliği teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Demokratikleşmenin, Seçim ve Siyasi Partiler yasaları ile Anayasada yapılacak değişikliklerle sağlanabileceğini ifade eden Türker, bu çerçevede seçim barajının indirilmesi ve ön seçim zorunluluğunun getirilmesi gerektiğini belirtti. Türker, bu önerilerini daha önce Mecliste grubu bulunan partilere de ilettiklerini dile getirdi.
Türker, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, 3 maddenin anayasa değişikliği teklifinden ayrılması önerisine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Biz varız'' diyerek yeşil ışık yaktığını, bunun uzlaşma adına atılmış olumlu bir adım olduğunu kaydetti. Türker, Anayasa teklifinin komisyonda görüşmelerinin durdurulmasını, siyasal diyalog başlatılmasını, teklifin, tüm partilerin katılımıyla kurulacak uzlaşma komisyonunda mutabakatla hazırlanmasını önerdi.
Türker, ''Bu konuda bir uzlaşma sağlanacaksa, parlamentoda temsil edilen bütün partilerin bir araya gelmeli. CHP, aynı görüşlerini, parlamentoda temsil edilen diğer partilerle birleşerek, paylaşmalı, görüşmeli. Ve AKP ile beraber mutabakat sağlanmalı'' diye konuştu.
"Yargı bağımsızlığının halk oylamasına sunulması doğru değildir"
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de teklifte, kimsenin itiraz edemeyeceği olumlu konuların bulunduğunu, bunun yanı sıra bazı hatalı düzenlemelerin de olduğunu söyledi.
Siyasi partilerin kapatılmasına yönelik maddeye işaret eden Türk, demokratik yaşamın vazgeçilmez unsuru olan siyasi partilerin, kolaylıkla kapatılmasına karşı olduklarını belirtti. Türk, siyasi partilerle ilgili yasakları inceleme kurulunun devreye sokularak, kapatılmaya yönelik yeterli neden olup olmadığının ön incelemesinin yapılması gerektiğini ifade etti.
Türk, değişiklik teklifiyle getirilen komisyonun, siyasi pazarlıklara yol açabileceği, komisyona TBMM Başkanının başkanlık etmesinin de tarafsızlığıyla bağdaşmayacağı uyarısında bulundu.
Anayasa Mahkemesine parlamentolardan üye seçilme uygulamasının yaygın olduğunu anlatan Türk, Türkiye'de de bunun daha önce uygulandığını, 1971'de bundan vazgeçildiğini anımsattı. Türk, dengeli olmak şartıyla Meclisten üye seçimi olabileceğini belirtti.
Teklifle, HSYK'nin üye sayısının 21'e çıkartıldığını anımsatan Türk, bu rakamın optimum büyüklüğün üzerinde olduğunu, bunun 11, en fazla 15 üyede tutulması gerektiğini savundu.
Paketten ayrılması gereken yargıyla ilgili 3 madde değil, 3 konu olduğunu vurgulayan Türk, geçici maddelerle birlikte 6 maddenin halk oylamasına sunulması gerektiğini kaydetti. Türk, ''Sadece yargıyla ilgili bir halk oylamasına gidilmesi doğru değil. Bu, bir anlamda yargı bağımsızlığının, kuvvetler ayrılığının halk oylamasına sunulması demektir, bu doğru değildir.
Devletin temel yapısıyla ilgilidir. Bu düzenlemeler, yargı bağımsızlığını zedelemeyecek şekilde yapılmalıdır. Bunun yolu da Mecliste bütün partilerin katılımıyla uzlaşma aranması, orada bu teklifin olgunlaştırılarak, komisyonda ve Genel Kurulda görüşülmesinin sağlanmasıdır'' diye konuştu.