Erdoğan'ın Sırbistan ziyareti: Sırp milliyetçileri memnun, Bosnalılar rahatsız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırbistan ziyaretini, Saraybosna'da yaşayan sosyal antropolog Özgür Dirim Özkan'a sorduk.
cumhuriyet.com.trValiler toplantısında konuşan Erdoğan, "Bunlar Sırbistan'ı AB'nin arka kapısı olarak gördüğü için ziyaretlerimiz rahatsızlık veriyor. Vuçiç'in bizleri kabinesiyle birlikte havaalanında karşılaması ezberleri bozmuştur. Beraberce Novipazar'a gitmemiz rahatsız etmiştir. Halkla kaynaşmamız rahatsız etmiştir" dedi. Ancak uzmanlar, bu ziyaretin Bosna Hersek ve Sırbistan kamuoylarına yansımasının çok farklı olduğunu belirtiyor.
Sırp Bakan "Yalancısın inanamam Osman Aga" şarkısını söyledi, Erdoğan tempo tuttu
Erdoğan: Sırbistan'dan 5 bin ton et ithalatıyla ilgili imzalar atıldı
Erdoğan'ın Sırbistan ziyaretini Saraybosna'da yaşayan sosyal antropolog ve İleri Haber yazarı Özgür Dirim Özkan'a sorduk.
Sırp kamuoyu ziyareti nasıl değerlendiriyor?
Pragmatik bir açıdan değerlendiriliyor. Erdoğan'ın ABD'yle ters düştüğü bir dönemde bu ülkeyi ziyaret etmesi, Sırp milliyetçileri sevindirdi. Rusya'yla müttefik oldukarı için durumu daha farklı değerlendiriyorlar. Nitekim El Cezire'de Erdoğan'ın Sırbistan hamlesini iç krizlerle boğuşan AB'den doğan boşluğun doldurulması olarak gören bir değerlendirme de yer aldı. Onun dışında Türkiye'den yatırım gelmesini umuyorlar. Sırbistan Türkiye'ye göre küçük bir ülke.
Sırp yetkililerin Erdoğan'la samimi bir görüntü vermeleri nasıl yorumlanıyor?
Öncelikle Sırp Cumhurbaşkanı Vuçiç'in Erdoğan'ı rol model olarak gördüğünü düşünüyorum. Vuçiç eski bir Çetnik'tir. Bosna savaşı sırasında enformasyon bakanıydı. Bu geçmişi nedeniyle tepki de görüyor. Değiştiğini ve olgunlaştığını söylese de bu söylemi özellikle Boşnaklar tarafından inandırıcı bulunmuyor.
Sırp Dışişleri Bakanı Ivica Daçiç'in Osman Aga türküsünü Türkçe söylemesi ise bu ziyaretin en fazla konuşulan olaylarından biri oldu. Bir bakanın verdiği bu görüntü ilginç karşılandı.
Ziyaret Bosna Hersek'te nasıl yankılandı?
Bosna Hersek basını ziyareti dakika dakika takip etti. Bu ziyaretten rahatsız oldukları açık, ama bu durum basında açık seçik dile getirilmiyor. Çünkü Bosna Hersek basında tekeller etkindir ve bu tekellerin Türkiye'yle yakın ilişkileri vardır. Erdoğan yönetiminin Bosnalı muhataplarını teskin etmesinin kolay olacağına inanıyorum.
Bosna Hersek kamuoyunun Erdoğan yönetimine bakışı nasıl?
Geçmişte Bosnalıların neredeyse tamamının sempatisine sahiplerdi. Ama siyasi ilişkilerin ekonomiye yansımaması ve Türkiye'nin Bosna Hersek'ten çok Sırbistan'a yatırım yapıyor olması tepkiyle karşılanıyor. İktidar partisi SDA ile bu partinin lideri Bakir İzzetbegoviç her dönemde Erdoğan'dan tam destek görüyor. Bu nedenle onların Erdoğan'a bakışında bir değişiklik yok, ama SDA taraftarı olmayan Bosnalılarda Erdoğan'a tepki oluşmaya başladı.
Bunun yanında Türkiye'deki siyasi yapının otoriter yönelimi de mizah konusu oluyor. Örneğin Bosna Hersek'in mizah haber sitesi njuz.net, 10 Ekim'de "Erdoğan'ın şerefine Sırbistan'da rastgele 17 gazeteci gözaltına alındı" başlıklı bir içerik yayımladı. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum.