Erdoğan'ın derin AB çelişkisi
Hükümet 2013 yılını AB ile ilişkilerde atılım yılı ilan ederken Erdoğan Brüksel'de birliğe rest çekmeye hazırlanıyor.
cumhuriyet.com.tr2013’ü AB ile ilişkilerde “atılım yılı” ilan eden Türkiye, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande aracılığıyla ilişkileri düzeltmeye çalışırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’e yapacağı ziyarette AB’ye rest çekmeye hazırlanıyor.
Başbakan Erdoğan, Çek Cumhuriyeti’ne hareketi öncesinde AB ile ilgili sert mesajlar vermişti. Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin “50 yıl AB kapısında bekletilen ülke sonunda bir karar vermek durumunda olmaz mı?” sorusunu yönelten Başbakan Erdoğan “Yapacaksanız yapın bu işi. İlla bizim ayrılmamızı bekliyorsanız bunu da ayrıca değerlendiririz” demiş ve bu mesajını önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği Brüksel ziyaretinde de dile getireceğini ifade etmişti.
Erdoğan’ın bu sert çıkışına karşın Türkiye 2013’ü “AB ile zayıflayan ilişkileri düzeltme” yılı ilan etmişti. Bu çerçevede AB’nin iki lokomotif ülkesi Fransa ve Almanya’nın liderlerinin Türkiye’yi ziyaretleriyle ilgili yoğun bir diplomasi trafiği yürütülüyor.
Umut Hollande ve Merkel
Türkiye ilk olarak Almanya Şansölyesi Angela Merkel’i misafir edecek. Başbakan Erdoğan ekim ayında Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nin açılışı sırasında görüştüğü Merkel’i Türkiye’ye davet etmişti. Merkel’in şubat ayının ortasında Türkiye’ye gelmesi için çalışmalar sürüyor.
Yeni yılda eski Başkan Nicolas Sarkozy döneminde düşüşe geçen Türk-Fransız ilişkilerinin de yeniden yükselişe geçmesi öngörülüyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande göreve gelmesinin ardından Türkiye’yi ziyaret etmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda özellikle Türkiye’nin ilişkilerin canlanması için umut bağladığı iki isimden biri olan Hollande’ın Türkiye ziyareti ile ilgili yoğun çaba harcanıyor.
Ankara-Paris hattında ziyaretin tarihi ve gündemine ilişkin yoğun bir pazarlık yaşanırken, Hollande’ın gerek Ermeni lobisine verdiği sözler gerek Avrupa Parlamentosu seçimleri gerekse Paris’teki cinayetler nedeniyle Türkiye’ye gelmek konusunda tam bir açmaz içinde kaldığı belirtiliyor.
AB ne diyecek?
İşte böylesine yoğun bir diplomasi trafiğinin sürdüğü bir dönemde Başbakan’ın Brüksel’de muhattaplarına “Yapacaksanız yapın bu işi. Olacaksa olsun. Olmayacaksa onu da söyleyin” demesinin AB’de nasıl yankı bulacağı ve ilişkilerin 2013’te nasıl bir seyir izleyeceği şimdiden merak konusu.