Erdoğan'dan "nükleer terörizm" açıklaması
Seul'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi Genel Kurulu'nda liderlerle biraraya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'nükleer güvenlik' ve 'nükleer terörizm' konularında açıklamalarda bulundu.
cumhuriyet.com.trBaşbakan Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Seul'e gelen 53 liderin katıldığı öğle çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada, nükleer güvenlik konusuna dikkat çekti.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (UAEA) göre 60 kadar ülkenin nükleer güç programlarına ilgi duymakta, bunu değerlendirmekte veya aktif olarak planlamakta olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, "UAEA dünya üzerindeki nükleer güç reaktörlerinin yüzde 80'nin 20 yaşın üzerinde olduğunu ve bir kısmının yaşam ömrünü tamamlamış bulunduğunu da rapor etmektedir. Bu tesislerin bakımlarının optimal düzeyde sağlanması özel önem arz etmektedir'' diye konuştu.
Nükleer güvenlik
Geçmişte yaşandığı gibi potansiyel nükleer ve radyolojik olaylar ve acil durumların sınır aşan sonuçlarının olabildiğini vurgu yapan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Bu yüzden halkın tesislerin ve çevrenin korunması amacıyla en yüksek nükleer güvenlik seviyelerinin sağlanması uluslararası tedbirler alınmasını gerektirmektedir. Hepimizin ortak çabası ülkelerimizde sağlam bir nükleer güvenlik ve emniyet kültürü yaratılması hedefine yönelik olmalıdır. Liderler olarak bizlerin nükleer güç üretme programlarına kamuoyunun güveninin ve itimadının sağlanmasında öncelikli sorumluluğu bulunmaktadır. Bu hedefi yerine getirmek nükleer enerjinin bütün boyutlarında şeffaf ve açık bir yaklaşım gerektirmektedir.''
Türk hükümeti olarak, ''ulusal nükleer enerji programının uygulanmasında en yüksek nükleer güvenlik ve emniyet standartlarının sağlanmasına yönelik çabalarını tamamlayan ve destekleyen'' sanayi ortaklarıyla birlikte çalıştıklarını savunan Başbakan Erdoğan, ''Önümüzdeki dönemde nükleer güvenlik ve emniyet standartlarımızın ve uygulanacak önlemlerin birbirleriyle tutarlı olmasına gayret etmeliyiz. Gerek nükleer emniyet gerek güvenlik alanında edindiğimiz deneyimler bütün uluslararası toplumun yararına olacak şekilde paylaşılmalıdır'' dedi.
'Nükleer terörizm'
Erdoğan, Genel Kurul konuşmasında ise nükleer terörizme dikkati çekti.
Nükleer terörizmin, küresel güvenlik ve istikrara yönelik en ciddi tehditlerden birini teşkil ettiğini vurgulayan Erdoğan, ''Nükleer ve radyoaktif maddelerin devlet dışı aktörlerin eline geçme ihtimalinin son derece olumsuz sonuçları tüm ülkeler için aynı ölçüde geçerlidir. Bu durum söz konusu tehdide karşı ortak hareket etmemizi gerekli kılmaktadır. Ulusal düzeyde yürüteceğimiz kararlı çabalar tek başına yeterli değildir'' dedi.
Bu çabaların nükleer terörizmle mücadelede etkin uluslararası işbirliğiyle güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şunları söyledi:
''Türkiye bu mülahazalardan hareketle nükleer güvenlik zirvesi girişimine başından itibaren dahil olmuş ve geçtiğimiz 2 yıl boyunca zirve izleme sürecini aktif bir şekilde desteklemiştir. Türkiye, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefine ve nükleer enerjiden güvenli ve barışçıl amaçlarla yararlanma ilkesine bağlılığını kararlı bir şekilde sürdürüyor. Bu çerçevede küresel yayılmanın önlenmesi rejiminin üç boyutunun dengeli bir şekilde güçlendirilmesine yönelik uluslararası çabaları tümüyle destekliyoruz.''
Erdoğan, şunları kaydetti:
''Burada aldığımız önlemler, hiçbir şekilde nükleer enerjinin barışçı kullanımına yönelik uluslararası işbirliğine ve nükleer teknoloji teçhizat ve maddelere barışçıl amaçlarla erişime engel teşkil etmemeli. Türkiye gibi artan ulusal gereksinimlerini karşılamak amacıyla enerji arz kaynaklarına nükleer gücü dahil etme zorunluluğunda bulunan ülkeler için hayati önem arz etmektedir.''
Obama, Medvedev, Nursultan Nazarabye'den üçlü zirve
Öte yandan, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarabyev Güney Kore'nin başkenti Seul'de 3'lü bir zirve gerçekleştirdi.
Kazakistan Cumhurbaşkanlığı basın merkezinden yapılan açıklamaya göre, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Seul'de bulunan Obama, Medvedev ve Nazarbayev bir araya gelerek Semipalatinsk test alanının kapatılması ve nükleer silahsızlanma konusunda görüş alışverişinde bulundu.
3'lü zirvenin ardından ortak bir bildiri de yayınlandı. Bildiride, Kazakistan, Rusya ve ABD'nin nükleer silahlanma ve nükleer terör tehdidi ile mücadelede kararlılığına vurgu yapıldı.
2004 yılından bu yana, 3 ülkenin Semipalatinsk test alanında geçmişte yapılan nükleer testlerin etkilerini ortadan kaldırmak için birlikte çalıştığına vurgu yapılan bildiride, 3 liderin bu çalışmaların sonuçları ile hedeflerini denetlediği ifade edildi.