Erdoğan'a özel Anayasa Komisyonu

Yeni anayasa ve başkanlık için Saray’da anayasa komisyonu kuran Erdoğan’ın yedeğinde ‘partili cumhurbaşkanı’ düzenlemesinin olduğu öne sürüldü.

Emine Kaplan

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni anayasa çalışmalarını zamana yaymasından rahatsızlık duyan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, partide kurulan anayasa komisyonunda iki danışmanını da üye yapmakla yetinmeyerek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda da danışmanları ve akademisyenden oluşan bir komisyon kurduğu ortaya çıktı.

Erdoğan, başkanlık sistemini içeren yeni anayasa sürecinin TBMM’de kilitlenmesi durumunda “partili cumhurbaşkanlığı”nı öngören mini anayasa paketini yedekte tutuyor. “Milletvekilleriyle pazarlık” yolunu kapatan Davutoğlu’nun devre dışı bırakılmasıyla başkanlık ya da partili cumhurbaşkanlığı için pazarlık masasının kurulacağı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında iplerin kopmasında önemli etkenlerden biri olan yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda bundan sonraki sürecin daha farklı işleyeceği dile getiriliyor. Davutoğlu, Erdoğan’ın “başkanlık sistemi olmazsa yarı başkanlık ya da partili cumhurbaşkanlığı olabilir” yönündeki açıklamasına karşın “tam başkanlık” dedi ve yeni anayasa taslağının buna göre hazırlanmasını istedi. Erdoğan’ın tam başkanlık modeli öngören yeni anayasa taslağının bir an önce hazırlanarak kamuoyuna açıklanması ve ardından da TBMM’ye sunulması yönündeki ısrarına karşın Davutoğlu’nun “Demlenmeye bırakmak lazım” diyerek süreci zamana yaymak istedi.

Partili cumhurbaşkanlığı yedekte

Daha önce yeni anayasa çalışmalarını değerlendirirken “tam başkanlık” diyen AKP yöneticileri, Davutoğlu’nun genel başkanlık ve başbakanlığı bırakma kararının ardından “İki olasılık var. Ya başkanlık sistemini de içeren yeni anayasa ya da partili cumhurbaşkanlığını öngören mini bir anayasa paketi” görüşünü dillendirmeye başladı. Erdoğan’ın, yeni anayasanın çıkmayacağını görmesi durumunda partili cumhurbaşkanlığını öngören mini anayasa paketini yedekte tuttuğu belirtiliyor.

Pazarlık masası açılabilir

Kulislerde, AKP’deki genel başkan değişimiyle birlikte başkanlık modelli yeni anayasa ya da partili cumhurbaşkanlığı için “ikna” adı altında kapalı kapılar arkasında pazarlık masasının kurulacağına dikkat çekiliyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son açıklamaları “AKP’nin bu yönünde getireceği bir anayasa değişikliğine olumlu baktığı” biçiminde yorumlanırken, MHP’nin destek vermesi durumunda pazarlığa gerek kalmayacağı, iki partinin 330’un üzerinde oya çıkmasıyla referandum sayısına ulaşılabileceğine işaret ediliyor.