Erdoğan'a inanan dolarzede oldu
Kur, Erdoğan’ın ‘Dolara yatırım yapan yaya kalır’ dediği 6 Mart 2015’ten bu yana 75 kuruş yükselirken 100 bin doları olan kur farkından 74 bin 640 lira kazanç elde etti
Pelin ÜnkerGerek ABD’nin faiz artışına yaklaşması gerekse yurt içindeki siyasi gelişmelerin etkisiyle dolar kuru rekor üstüne rekor kırarken hükümet tarafından endişelenmeye gerek olmadığına dair mesajlar sürüyor. Kur, dün de dolardaki küresel güçlenme eğilimiyle iç siyasi endişeler birleşince 3.3720 ile yeni tarihi zirvesini gördü. Yeni rekor ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’in faiz artırımı ihtimalini güçlendiren açıklamasının ardından geldi. Doların bir günlük artışı yüzde 1.5'i buldu.
Lira eridi
Ancak hükümet için kurun hangi seviyesinin endişe verici olduğu bilinmiyor. Dün Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem dün “Kur tarafında endişe edecek bir durum yok” dedi. Bundan önce de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Mart 2015’te siyasi belirsiz ve erken seçim endişeleri nedeniyle rekor kıran dolarla ilgili, “Son gelişmeler, bir defa tamamıyla dolar-Avro arasındaki parite konusudur. Dolara aşırı derecede yatırım yapanlar, yaya kalabilirler” demişti. O tarihte dolar kuru 2.6256 seviyesindeydi. Erdoğan’ın açıklamasının ardından geçen altı ayda dolar kuru yüzde 10 yükseldi.
Kur tarihi zirvelerini görmeye devam ederken son olarak geldiği seviye 3.3720 oldu. Buna göre 6 Mart 2015’ten beri dolar/TL yüzde 28.4 arttı. O dönemde Avro/TL ise 2.8680 seviyesindeydi. Dün 3.5820’den kapandı. Buna göre Avro kurundaki artış da yüzde 25 oldu.
Kur kazancı
Bu artış oranlarına göre 6 Mart 2015’te 100 bin doları olan bir vatandaşın cebinde 262 bin 560 lira varken, bu rakam dün itibarıyla 337 bin 200 liraya çıktı. Özetle kur kazancı 74 bin 640 lira oldu. Avro için kazanç ise 71 bin 400 lira olarak gerçekleşti.
Merkez Bankası verilerine göre bankalarda 11 Kasım itibarıyla 170 milyar 429 milyon dolarlık yabancı para cinsinden döviz mevduatı bulunuyor. Yurtiçi yerleşiklerin yabancı para toplam mevduat ve fonları ise 142.4 milyar dolar.
Diğer yandan yabancı kaçışı sürüyor. Yurtdışında yerleşik kişilerin devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyü 11 Kasım ile biten haftada bir önceki haftaya göre 678.4, hisse portföyü ise aynı dönemde net 305.7 milyon dolar azaldı.
Baskı sürecek
Yurtdışı gelişmelerin yanı sıra yurtiçinde başkanlık, anayasa değişiklikleri, referandum gibi unsurlar ile jeopolitik risklerin TL’deki kırılganlığın artmasına neden olurken, gelecek dönemde TL’de baskı yaratmaya devam edebileceği belirtiliyor.
ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, “Fed’in aralıkta faiz artırımına gideceği beklentisi tümüyle fiyatlanırken, doların daha da güçlenebileceği olasılığı dikkate alınıyor. Yurt içi siyasi haber akışı ve jeopolitik risk algısı da TL’nin performansını etkileyen unsurlar arasında. Kurda 3.35 seviyesi psikolojik direnç olarak izleniyor” dedi.
Citi: En çok Türkiye etkilenir Citigroup, Türkiye’nin Donald Trump’ın seçim zaferinden en olumsuz etkilenecek ülke olduğunu belirtti. ABD seçim sonuçları sonrasında Türkiye’nin bazı ek zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan banka, dün yayımladığı raporda, “Güçlü ABD Doları, daha yüksek ABD faiz ortamı Türkiye’nin yabancı sermaye akışına bağımlılığı üzerinde daha fazla baskı yaratacak” denildi. Citi, Türkiye ülke tavsiyesini ‘ağırlık artır’dan ‘nötr’e çekti. Türkiye için 2016, 2017 ve 2018 büyüme tahminleri sırasıyla yüzde 3.0- 2.6-3.4 oldu. Aynı yıllar için enflasyon beklentileri ise yüzde 7.8-7.8-7.6 diye sıralandı. SocGen’in dolar tahmini 3.55 Societe Generale stratejisti Jason Daw da Türk Lirası’nın ABD’nin yeni Başkanı seçilen Trump’ın izleyeceği politikalardan en olumsuz etkilenecek para birimlerinden biri olduğunu belirtti. SocGen analistleri, Türk Lirası’nın dolar karşısında 2017’nin ilk çeyreği itibarıyla 3.55 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyor. |