"Erdoğan yine kazandı, ülke bölündü"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasa değişiklikleri referandumunda elde ettiği zafer, The Economist dergisinde de yankılandı.
cumhuriyet.com.trErdoğan'ın büyük bir zafer elde ederek muhalefeti "aciz" bıraktığını belirten İngiliz dergisi, "Onu yenmek mümkün değil" ifadesini kullandı.
Erdoğan'ın "yeni sultan" olacağı iddiaları "abartılı" olarak nitelenen The Economist, "Ancak referandumda hayır oy kullanan Türklerin yüzde 42'si, Sayın Erdoğan ve AK Parti'den derin bir kuşku duymayı sürdürüyor. Türkiye, bölünmüş bir ülkedir" görüşünü öne sürdü.
The Economist dergisi, "Erdoğan Yine Kazandı" başlıklı analizinde "Hükümet büyük bir zafer kazanarak muhalefeti huysuz ancak aciz bıraktı" spotunu kullandı. Erdoğan'ı kastederek "Onu yenmek mümkün değil" diyen Dergi, "ılımlı İslamcı" olarak nitelediği Erdoğan'ın, bir kez daha milyonlarca Türk'ü kendine desteklemeye ikan ettiğini belirtirken de "Reformlar, generallerin etkisini daha da erozyona uğratacak ve mahkemeler üzerindeki demokratik kontrolü artıracak" yorumunu yaptı.
"Erdoğan'ın yeni sultan olacağı kaygıları abartılı"
Galibiyetin ardından Erdoğan'ın, askeri darbeden sonra "empoze edilen" anayasayı yeniden yazma sözünü verdiğine dikkat çekildiği analizde ancak yeni anayasanın gelecek yıl seçimleri beklemek zorunda kalacağı kaydedilerek şöyle devam edildi:
"AK Parti, yeniden başarılı olursa Sayın Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmak için ısrar edeceği yönünde bol spekülasyon var. Eleştirenler, (Erdoğan'ın) Türkiye'nin yeni sultanı olabileceğini söylüyorlar. Ancak bu kaygılar abartılı. Türkiye, tarihsel reformların ortasındadır ve muhalefetin onları kucaklamaması, neden kaybetmeyi sürdürdüğünü izah ediyor."
"Beyaz türkler giderek daha savunmasız hissediyor"
Buna karşın, The Economist, "Ancak referandumda hayır oy kullanan Türklerin yüzde 42'si, Sayın Erdoğan ve AK Parti'den derin bir kuşku duymayı sürdürüyor. Türkiye, bölünmüş bir ülkedir. Hayır diyenler, Batı ve Güneybatı sahillerini kapsayan ince bir hilal oluşturuyor. Ordudaki akil hocaları etkisizleştirilmiş ve CHP zemin kazanmayı başaramamışken bu 'beyaz Türkler' giderek daha savunmasız hissediyor. Laik İstanbul editörleri, hayır oyunu veren İzmir'e taşınmaktan söz ediyor" yorumunu yaptı.
"Kaygılar tümüyle temelsiz değil"
İngiliz dergisi "Kaygıları tümüyle temelsiz değil. 2007 yılındaki yeniden seçilmesinden bu yana Sayın Erdoğan, hiç çekinmeden muhalif sesleri susturmaya çalıştı" da diyerek Doğan grubunu örnek gösterdiği analizde, "Bunun başlıca medya kuruluşlarının Sayın Kılıçdaroğlu'nun AK Parti'ye ilişkin yoğun yolsuzluk iddialarına yer vermesinin olasılığını daha da azalttığını" diye yazdı.
Buna karşın, The Economist, güneydoğu'da seçmenlerin çoğunun boykot çağrılarına uyduğunu belirterek bunun PKK'nın "süren gücü"ne işaret ettiğini kaydetti.
The Economist, analizine son verirken de MHP'nin seçimlerdeki "zayıf" performansının Erdoğan'ı, Kürt taleplerine yanıt vermesi konusunda serbest hissetmesini sağlamış olması gerektiği görüşünü savunurken de Kılıçdaroğlu'nun, yeni bir anayasa konusunda yardım etmeye hazır olduğunu söylediğini anımsatarak "Geçmişin tecrübesi, hem Kürt sorunu, hem de yeni anayasa, mühalefetin bir miktar katkısını gerektirdiğini gösteriyor. Özellikle Kürt sorunu, azdığı sürece Türkiye gerçekten sağlıklı bir demokrasi olamaz" yorumunu da yaptı.