Erdoğan yasa tanımıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediye başkanı ve belediye meclis üye adaylığıyla ilgili işaret ettiği ‘GBT’ konusunda Yüksek Seçim Kurulu zaten seçim kanununa göre karar veriyor.
Emine KaplanCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) hakkında soruşturma açılan kişilerin GBT’lerine bakarak adaylıklarını düşürmesi gerektiğini belirtirken belediye başkanı ve belediye meclisi üyeliklerine kimlerin aday olabileceği konusunda yasalarda açık hüküm bulunuyor. Mahalli İdareler Seçimi Yasası’na göre, yerel yönetimler için “taksirli suçlar hariç toplam 1 yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile yüz kızartıcı suçlar ile terör eylemlerinden mahkûm olanlar” aday olamıyor.
Erdoğan, önceki gün bir televizyon kanalında yerel seçimle ilgili soruları yanıtlarken, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği için GBT’ye bakılarak adaylıkların kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan’ın, CHP’nin Kandil ile bağlantılı adayları olduğunu ileri sürerek, “Gelecekte YSK’nin bu işi çok daha farklı ele alması lazım. GBT sisteminin doğru çalıştığına inanmıyorum. Bu tür adamların adaylıklarının baştan silinip atılması lazım. Seçim sonrası 300 küsur bu isimler ile ilgili, başta benim partim olmak üzere hepimiz yükleneceğiz. Bunların hepsinin başkansa başkanlığını, meclis üyesi ise meclis üyeliğinin, bunların hepsinin düşürülmesi için müracaatlarımızı yapacağız. Biz bu ülkeyi teröre bulaşmış, teröristler ile kalkıp da yönetilmesine müsaade etmeyeceğiz” biçimindeki sözleri tartışma yarattı.
Erdoğan’ın YSK’ye işaret ettiği GBT, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği adaylığında kriter olarak alınmıyor. Mahalli İdareler Seçimi Yasası’nın 9. maddesi, kimlerin yerel yönetimler için aday olabileceği konusunda Milletvekili Seçimi Yasası’na atıf yapıyor. Söz konusu maddede, “Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 11. maddesinde belirtilen sakıncaları taşımamak kaydıyla 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı belediye başkanlığına, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliğine seçilebilir” hükmü yer alıyor. Atıf yapılan Milletvekili Seçimi Yasası’nın 11. maddesinde ise, “İlkokul mezunu olmayan, kısıtlılar, askerlikle ilişiği olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam 1 yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile yüz kızartıcı suçlar ile devlete karşı işlenen suçlar ve terör eylemlerinden mahkûm olanlar”ın aday olamayacağı hükmü yer alıyor.
OHAL hükmüyle tehdit
Erdoğan, OHAL döneminde çıkarılan kayyım düzenlemesine de işaret ederek seçilmiş olsalar bile belediye başkanı ve meclis üyelerinin görevden almakla tehdit ederek seçmenin tercihini etkilemeye çalışıyor. OHAL KHK’siyle, “belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları nedeniyle görevden uzaklaştırılması” hükmü getirilmiş, AKP hükümeti bu düzenlemenin ardından HDP’li çok sayıda belediye başkanını görevden alarak yerlerine kayyım atamıştı.
Hazine’den mi karşılanacak? CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP’nin İstanbul mitinginde Avrasya Tüneli’nden sağlanamayan geçiş ücretinin Hazine’den karşılanmasını Meclis gündemine taşıdı. Özel, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “İki siyasi partinin düzenlediği miting nedeniyle sağlanamayan geçiş ücretinin Hazine’den karşılanması etik midir, bu ücret iki partiye rücu edilecek midir” diye sordu. |