Erdoğan, Topolanek ile görüştü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan görüşme sonrası yaptığı açıklamada, hem iki ülke arasındaki ilişkilere hem de Türkiye gündemine dair soruları yanıtladı.
cumhuriyet.com.trBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çek Başbakanı Marek Topolanek'i Başbakanlık Merkez Binası'nda ağırladı. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Erdoğan gazetecilerden gelen soruları da yanıtladı.
İki ülke arasındaki ilişkiler
Erdoğan, iki ülke arasındaki dostane ilişkiler bulunduğun belirterek, başbakanlığı döneminde, AB sürecinde Çek Cumhuriyeti'nden sürekli olarak destek gördüklerini söyledi.
Bugünü kadar devam eden desteğin 2009 yılının ilk yarısında AB Dönem Başkanlığı'nı Çek Cumhuriyeti'nin üstlenmesinden sonra da süreceğine inandığını anlatan Erdoğan, ''Tabii, bugünkü ilişkiler sağlam temeller üzerinde, her alanda sorunlardan uzak bir şekilde devam ediyor. Bu vesile ile çek dostlarımızın AB Katılım sürecimizde bizlere verdikleri bu destekten dolayı burada tekrar takdir ile bunu karşıladığımızı ifade etmek istiyorum'' dedi.
Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2007 yılı sonu itibariyle 1.5 milyar dolara ulaştığını, bu yılın 8. ayı sonu itibariyle de rakamın bunu aştığını, yıl sonu itibariyle rakamın 2 milyar doları aşacağını umduğunu söyledi.
Enerjide, Çek Cumhuriyeti'nin önemli bir kuruluşlarından olan CEZ ile Akenerji'nin bir anlaşma yaptığını belirten Erdoğan, ''Temennimiz odur ki, gerek iki ülke ilişkileri açısından gerekse bu tür girişimcilerin müşterek adımları açısından hayırlı olmasını diliyorum'' diye konuştu.
Erdoğan, iki ülke arasında ilişkilerin daha ileri seviyeye ulaştırılması konusunda siyasi bir kararlılığından bulunduğunu söyledi. Bu kararlılığın, özellikle kendini Türkiye'nin AB katılım sürecinde gösterdiğini belirten Erdoğan, ülkemizde atılan bu girişimci adımların yanında, Türk iş adamlarının da ayrıca attığı yeni adımların söz konusu olduğunu kaydetti.
Başbakan Erdoğan, iki ülke girişimcilerini, karşılıklı olarak enerji, turizm, inşaat, savunma sanayi gibi alanlarda yatırımlar gerçekleştirebileceklerini dile getirdi.
Nükleer enerjide Türkiye'nin adımlar attığını ve bu ihalelere yerli girişimcilerin yanı sıra yabancı girişimcileri de davet eden Başbakan Erdoğan, hidroelektrik ve termik santraller, güneş ve rüzgar enerjisi noktasında da Türkiye'nin attığı adımlar bulunduğunu ve Çek iş adamlarının da bu konularla ilgilenebileceğini belirtti.
Başbakan Erdoğan, Ankara'da yapılan Türk-Çek Çalışma Komitesi toplantısının da verimli sonuçlanmasını temenni etti.
Muhalefetin önerisi
Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, bir gazetecinin, ''Muhalefet Kuzey Irak'ta tampon bölge oluşturulmasını öneriyor. Ne diyorsunuz?'' sorusuna şu karşılığı verdi:
''Tampon bölge konusuyla ilgili olarak, tabii Türkiye-Irak sınırının uzunluğu çok açık, net ortadadır. Ve bu konuda herhalde en isabetli tespiti yapacak olan siyasilerden çok, bu görevi vermiş olduğumuz silahlı kuvvetlerimizdir. Ve bu arazide tampon bölge nerelerde yapılabilir, nerelerde yapılamaz veyahut bu bölgenin tamamında bir tampon bölge oluşturmak mümkün mü?
Korkarım ki bu ifadeyi kullanan beyefendiler, daha bölgelere gidip de o bölgeleri gezme fırsatını da bulmamışlardır.
Bu bölgelerde doğal olarak bazı yerler tampondur. Ama doğalın dışında da tampon bölge şeklinde olabilecek noktalar vardır. Bunun herhalde tedbirini alacak da Silahlı Kuvvetlerdir. Ama biz bunların Silahlı Kuvvetler'imizle yarın yapacağımız toplantıda yine görüşürüz. Bu şekilde alınabilecek bir tedbirden ne Silahlı Kuvvetler'imiz geri adım ne biz geri adım atarız. Yeter ki bu önlemlerde bunun önemli bir payı olsun. Yani bu bir tekliftir, taleptir. Bunu da biz Silahlı Kuvvetleri'mizle değerlendirir, görüşür, hakikaten olması gereken bir şeyse bu adımı da atarız.''
Enerji anlaşması
Bu arada Akenerji ile Çek Cumhuriyeti firmalarından CEZ ile Türk enerji piyasasında eşit ortaklığa dayalı stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.
Şirketin değeri anlaşma gereği 810 milyon dolar olarak belirlenirken, Akenerji'nin yüzde 37,4'lik hissesine karşılık, CEZ şirketi tarafından ilk aşamada 303 milyon dolar verilecek.
Akenerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, CEZ şirketi ile Türkiye'de aldıkları ihalelere değinerek, Türkiye'deki elektrik enerjisi üretimi, dağıtımı, toptan ve perakende ticareti işlerini geliştirme yolunda kararlılıkla ilerleyeceklerini kaydetti.
Dinçkök, ortaklık sürecinde yaklaşık 3 milyar dolar yatırım planladıklarını vurgulayarak, hedeflerinin 2013 yılına kadar 3 bin megawatlık üretime ulaşmak olduğunu söyledi.
Akkök İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman ise güncel piyasa koşulları dikkate alındığında imzalanan bu anlaşmanın Türkiye ekonomisine doğrudan yabancı sermaye girişi açısından büyük önem taşıdığını bildirdi.
CEZ şirketinin 8.6 milyar dolarılık cirosu ile Avrupa'nın en büyük 7. firması olduğu ifade ediliyor.