Erdoğan, takas sorusunu geçiştirdi; 'diplomatik pazarlık' dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türk rehinelerin kurtarılması için takas yapıldı mı" sorusuna, "Takas oldu veya olmadı. Neticede bizim 49 vatandaşımız, görevlimiz Türkiye'ye geldi" cevabını verdi. Erdoğan ayrıca, rehineler için dipolatik pazarlık yapıldığını da açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “IŞİD'in serbest bıraktığı rehinelerin pazarlık ve takas karşılığında mı serbest bırakıldı” sorusuna “Takas oldu veya olmadı. Neticede bizim 49 vatandaşımız, görevlimiz Türkiye'ye geldi” şeklinde cevap verdi.

IŞİD rehineleri serbest bırakması sonrasında takva.net sitesinden Türkiye ile pazarlık yapıldığını açıklamıştı. Erdoğan'ın bugün yaptığı açıklamada “Siyasi noktada, diplomatik bir pazarlıktan bahsediyorlarsa burada tabii ki siyasi, diplomatik bir pazarlık kesinlikle söz konusu. Zaten bu diplomasi zaferidir.” sözleri, kendilerini “Irak Şam İslam Devleti” olarak tanıtan terör grubu IŞİD'in dolaylı olarak tanınması olarak algılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BM’nin Genel kurul görüşmelerine katılmak üzere New York’a hareketinden önce basın toplantısı düzenledi. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

- Musul Başkonsolosluğu personelinin Türkiye'ye getirilmesinde pazarlık yapıldığı iddialarını ileri sürenler neye dayanarak bunu ileri sürüyorlar, bunu bilemem. Pazarlıktan neyi kastediyorlar bunu da bilemem. Burada eğer maddi bir pazarlıktan bahsediyorlarsa böyle bir şey kesinlikle, katiyen söz konusu değil. Ama siyasi noktada, diplomatik bir pazarlıktan bahsediyorlarsa burada tabii ki siyasi, diplomatik bir pazarlık kesinlikle söz konusu. Zaten bu diplomasi zaferidir.

- Takas oldu veya olmadı. Neticede bizim 49 vatandaşımız, görevlimiz Türkiye'ye geldi. 49 vatandaşımızı hiçbir şeyle değiştirmemiz mümkün değil. Bunun üzerinde durmamız lazım. Velev ki takas dahi olmuş olsa, ben cumhurbaşkanı olarak şuna bakarım; benim 49 vatandaşımın karşılığı hiçbir şeyle değişilmez. Onlar artık ülkeme geldi.

"Türkiye dolaylı olarak IŞİD'i tanıdı"

IŞİD yanlısı haberleriyle dikkat çeken Takva Haber, “Türk rehineler nasıl serbest bırakıldı?” başlıklı haberinde, “ABD’nin Suriye ve Irak’ı işgal için koalisyon kurma girişiminin üzerinden beş gün geçmişti ki görüşmeler sonuç verdi ve esirler Suriye üzerinden güvenli bir yol aracılığıyla Türk yetkililere teslim edildi. Hatırlanacağı üzere Türkiye Cumhuriyeti devleti ABD’nin işgal koalisyonuna katılmayı reddederek yeni bir işgale karşı niyetini ortaya koymuştu” ifadelerini kullandı. Rehineler için üç aydır Türkiye ile IŞİD arasında müzakerelerin sürdüğü ve IŞİD’in “niyetinin kötü olmadığını’ göstermek için bu süreçte Türkiye vatandaşı şoförlerinin serbest bırakıldığı vurgulandı. Site ayrıca, Türkiye’nin IŞİD’i dolaylı olsa da tanımış olduğunu iddia etti. Müzakerelerin MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığı ile “İslam Devleti Dışişleri Bakanlığı” arasında yapıldığı ve rehinelerin serbest bırakılması için fidye alınmadığı vurgulandı.

DİPLOMASİ NEDİR KİMİNLE YAPILIR?

Diplomasi, dış politikada devletler arası sorunların barışçıl yöntemlerle ve müzakereler yoluyla çözülmesini ifade etmektedir. Diplomat veya diplomatik temsilci ise bu süreçte yer alan kişi ve kurumları ifade etmektedir.