Erdoğan sermayeye çattı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İstanbul sermayesi nedense işin başından itibaren bizimle para kazanmada anlaştı ama siyasette anlaşamadı. Bunu da zaman zaman itiraf ettiler. 'Biz bire beş kazandık ama biz siyaseten destekleyemeyiz, bizim siyasi kanaatimiz bu.' Bizler de atacağımız bazı adımları kendileriyle bu konuları çok açık, net konuştuk" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ATV'de canlı yayında soruları yanıtladı. "İstanbul sermayesi sizinle çelişki içinde, problemi var. İstanbul sermayesi hükümetinizden ne talep ediyor" sorusu üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

"Sıkıntımız şurada, İstanbul sermayesi nedense işin başından itibaren bizimle para kazanmada anlaştı ama siyasette anlaşamadı. Bunu da zaman zaman itiraf ettiler. 'Biz bire beş kazandık ama biz siyaseten destekleyemeyiz, bizim siyasi kanaatimiz bu.' Bizler de atacağımız bazı adımları kendileriyle bu konuları çok açık, net konuştuk. Mesela ekonomiyle ilgili olarak şu son anayasa meselesinde dedik ki 'Sizin anayasa çalışmalarınız oldu, bize ne tavsiye edersiniz?' Kendileriyle Ekonomik Sosyal Konseyi konuştuk. Kendileri 'Ekonomik Sosyal Konseyin içinde yer almak suretiyle ekonomik sürece devletle ortak olalım'... Biz de bunu çok makul gördük. Ondan sonra dedik ki 'Burada siz varsınız, bu bir parti projesi değil, ortak olarak ülkenin projesi.' Çünkü anayasa bir partinin anayasası olamaz. Yasama, yürütme, yargı erkleri arasındaki iletişimi sağlayan temel metindir. 'Bu anayasayı sizinle oluşturuyoruz, olgunlaştıracağız.' Öyleyse buna sahip çıkacaksınız. Sahip çıkmayacaksanız için geldiniz de bu katkıyı verdiniz. Verdiyseniz buna sahip çıkın.
Fakat isteseler de istemeseler de Türkiye'de artık sermaye ciddi manada el değiştirmeye başladı. Bu bizim için çok önemli bir güven kaynağı. Türkiye'nin dört bir yanında Güneydoğu, Doğu Anadolu'da yatırımlar nedeniyle, ihracata katılım açısından baktığınızda yaptıkları ihracat üç-beş sene öncesiyle mukayese edilmeyecek derecede bir sıçrama gösteriyor. Şimdi bu belki de zaman zaman bunları ürkütüyor.
Şu anda dünya ile bütünleşen bir Anadolu var. Bu da belki onları rahatsız ediyor, bilemem. Ama biz isteriz ki niçin İstanbul sermayesi Anadolu sermayesi ile iç içe olmasın. Burada yayılmayı başarabilirsek bundan kazançlı çıkan Türkiye olacaktır, Türk milleti olacaktır. Bu yayılmadan da endişe etmemek lazım."


Referandum sonuçları ekonomiyi nasıl etkiler?

Referandum sonucunun ekonomiyi nasıl etkileyeceği sorusu üzerine Erdoğan, "İnşallah 'evet' çıkacak. 'Evet' çıkması halinde kesinlikle ekonomi daha da beklenen sıçramasını yapacaktır. Niye yapacaktır, çünkü biz şimdi ileri demokrasiye geçiyoruz. İleri demokrasiye geçtiğimiz için de ekonomi ileri ekonomiye geçecek. Eğer biz demokraside Allah göstermesin 'hayır' oyuyla travma yaşarsak, bu ekonomiye de olumsuz etki yapacaktır. Onun için 'evet' oyuyla o beklenen ideal sıçramayı yapacağız ve bu bizim 2023 hedeflerini de şimdiden kolaylaştıracaktır. Çünkü biz 2023'de ilk 10'a girmeyi koymuş vaziyetteyiz. Şu anda 'evet' ile istikrar, güven devam. Fakat 'hayır' olursa istikrara, güvene 'dur' demek olacak. Bu da ekonomide bir patinajı, bir sıkıntıyı getirebilir. Onun için evet'i bu noktada çok çok önemsiyoruz" şeklinde konuştu.

Bedelli askerlik

"20 yaşına gelen bir insanın hayatı Silahlı Kuvvetlere hizmet sorunu yüzünden kayıp gidiyor. Neden bedelli askerlik olmasın? Neden halen Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı'nın arkasında duruyor" şeklindeki bir soruya Erdoğan, "Bunu yeni anayasaya dahil ederiz" diye yanıtladı. "Yeni anayasa kabul edilirse, bunları yapacak mısınız" diye sorulması üzerine de Erdoğan, "inşallah" diye konuştu.

Hayır çıkarsa

Referandum sonucunda "Hayır" çıkması durumunda küresel sermayenin Türkiye'ye girişinin erteleneceğine işaret eden Başbakan Erdoğan, "Çünkü küresel sermaye şu anda mevcut tablodan çok rahatsız. Bu biraz ertelenmiş olacak. Ama 2011'e iyi hazırlanırsak, inşallah başarıyla oradan geçersek, çıkarsak tekrar biz bu süreci oturacağız, değerlendireceğiz. Buna yine devam etmemiz lazım. Çünkü şu 26 maddenin içerisinde öyle maddeler var ki bu maddeler yani hakikaten Türkiye'nin ayaklarında adeta bir pranga gibi duruyor ve biz bunların tamamını temizleyebilmiş değiliz" dedi.

Şafak Türküsü'nde ağladı

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyetin 75. yıl dönümünde İstanbul'daki bir etkinlikte halka hitaben yaptığı bir konuşma ekrana geldi. Etkinliğe katılan Sanatçı Ahmet Kaya'nın Erdoğan'a destek veren konuşmasının ve Kaya'nın "Şafak Türküsü" adlı şarkısını seslendirdiği görüntüleri izlediği sırada Erdoğan gözyaşlarını tutamadı. Görüntüler üzerine Erdoğan, "Sağolsun orada da bizi yalnız bırakmadı" dedi.
Erdoğan, "Sizi bu kadar duygulandıran, gözyaşlarınıza engel olamadığınız nokta nedir burada? Dönüp baktığınızda ne hissediyorsunuz"
sorusuna şu karşılığı verdi:
"Bir defa burada beni bir kenara koyalım, ben yok. Burada biz var çünkü ben merhum Ahmet Kaya'da o bizi gördüm. Ahmet Kaya, şahsımın dünya görüşünü bilen, tanıyan bir insandır. O, şiir okuduğu için özgürlüğü elinden alınan bir belediye başkanı için kalktı, oraya geldi. Türkiye bu kadar büyük bedeller ödememeliydi. Ama ne yazık ki Türkiye'ye bu bedelleri ödettiler."

Bugün hala bedel ödetmek isteyenlerin bulunduğunu savunan Erdoğan, "İşte şimdi şu anayasa değişikliği, bu bedel ödetmenin önüne geçiyor. Şimdi bundan rahatsız olan çevreler zaten 'hayır'da toplandılar, sıkıntı burada, bunu hiç hazmedemiyorlar. Merhum Ahmet'in oradaki yaklaşımı, sözleri, aynı şey Ali Sami Yen'deki, o çatalların, bıçakların, her şeyin o fırlatıldığı akşamdaki sözleri filan. Hakikaten izlediğinizde orada insan gözüyle baktığınız zaman şu andan daha farklı bir şey düşünmemiz mümkün değil" dedi.

Sezen Aksu'ya baskı

Başbakan Erdoğan, "Sezen Hanım'a karşı takınılan bu tavrı da ben insani bulmuyorum. Şimdi 'hayır' diyenlere karşı şak şak, Sezen Hanım'a karşı çok çok gayri insani ifadeler, bunlar hoş şeyler değil" dedi.