Erdoğan rest çekti

Başbakan Erdoğan, NATO Genel Sekreterliği'ne aday olan Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e rest çekti. Hz. Muhammed karikatürleri ve Roj TV ile hatırlanan Rasmussen'in adaylığı ile ilgili Erdoğan, "kişisel kanaatim olumsuz" dedi. Erdoğan'ın bu sözleri zirve kulislerinde şok etkisi yarattı.

cumhuriyet.com.tr

NATO genel sekreterliğine 2004 yılının ocak ayında atanan Hollanda'nın eski Dışişleri Bakanı Jaap de Hoop Scheffer, 31 Temmuz 2009'da koltuğunu devrederek Brüksel'den ayrılacak.
Genel sekreterliğe aday olarak ismi geçenler arasında Hz. Muhammed karikatürleri ve Roj TV ile gündeme gelen Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen de bulunuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi için bulunduğu Londra'da Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği'ne karşı çıktığını söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

"NATO, barışı güvence altına alma durumunda olan bir kurum. Fakat, benim ülkemdeki terör örgütünün yayın organı Danimarka merkezli olarak yayın yapıyor. 4 yıl önce Rasmussen'den ricada bulundum. 'Bunu durdurun' dememize rağmen, bunu durdurmamıştır veya durduramamıştır. Hiçbir netice almadık. Nasıl bu barışı koruma, güvence altına almadır. Bir karikatür krizi yaşadık. Kendilerinden ricada bulundum. Ülkenizdeki İslam ülkelerinin büyükelçilerini davet edin, onlara durumu anlatın. 'Durumu nasıl aşacağız?' Bunları konuşun dedik. Olumlu yaklaşılmadı" dedi.

Erdoğan'ın bu sözleri ve tavrı, yabancı ajansların flaş haberleriyle NATO zirvesine ulaştı ve şok etkisi yarattı. Yabancı gazeteciler, bu sözlerdeki "kararlılık" üzerinde dururken, Ankara'nın "taviz vermeyeceği" mesajını da "nihayet" algıladıklarını ifade etmeye başladı. Öte yandan zirve kulislerinde, bu adaylığa karşı gözüken Türkiye'nin "yalnız kaldığı", "baskılara boyun eğeceği" görüşleri de dikkat çekiyor.

Rasmussen'in adaylığına, Türkiye'den onay veya olumlu bir işaret alınmadan resmiyet kazandırılması "şaşırtıcı bir stratejik hata" olarak değerlendiriliyor. Bu adımın Ankara'yı rahatsız ettiği ileri sürülüyor. NATO genel sekreteri arayışlarında, genelde müttefikler arasında tam uzlaşma olmadan aday isimlerine resmiyet kazandırılmıyor. Rasmussen'in adaylığına resmiyet kazandırılması,"tüm müttefiklerin onayının alındığı, oldu-bitti havasını" ön plana çıkarma girişimi olarak algılanıyor.

NATO'nun yeni genel sekreterinin isminin, "tüm ittifak üyelerinin mutabakatıyla" belirlenmesi için 31 Temmuz'a kadar vakit bulunuyor.