Erdoğan: Obama'nın garantörlüğü önemliydi

1. Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi sonrasında İspanya Başbakanı Zapatero ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, eski Danimarka Başbakanı Rasmussen'in NATO genel sekreterliği görevine seçilmesinde "ABD'nin garantörlüğü önemliydi" dedi. Erdoğan, karar verme sürecinde Türkiye'ye gerekli mutabakat zemininin sağlandığını belirtti.

cumhuriyet.com.tr

1. Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero arasındaki ikili görüşme Beşiktaş'taki Başbakanlık Ofisinde yapıldı. Görüşme sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapatero ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan,  eski Danimarka Başbakanı Rasmussen'in NATO genel sekreterliği görevine seçilmesinde "ABD'nin garantörlüğü önemliydi" dedi. Erdoğan, karar verme sürecinde Türkiye'ye gerekli mutabakat zeminin sağlandığını belirterek, "Obama'nın garantörlüğü kararımızda rol oynadı" dedi.

Öte yandan Başbakan Erdoğan ile Ispanya Başbakanı Zapatero düzenledikleri ortak basın toplantısında iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdiler.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu tarz toplantıların ikili ilişkileri olumlu anlamda derinleştirdiğini belirterek şöyle dedi: "İspanya ile gerçekleştirdiğimiz zirve toplantıları İspanya'nın bizim için en ayrıcalıklı ülkelerden biri olduğunun göstergesidir. Türkiye ve İspanya aynı değerleri taşıyan ve çözüm arayan ortak ülkedir. Yarın İstanbul'da ev sahipliğimizdeki önemli projeye Başbakan Zapareto ile eşbaşkanlık yapacağız. Kaydettiğimiz ilerleme ve arenada gördüğü kabul ne kadar girişimci olduğumuzun ispatıdır.  Bugün bakan arkadaşlarımızın heyetler arası görüşmelerle başlamıştır. Her iki ülkeden de bakan arkadaşlarımız katılmıştır. Dostum Zapareto ile ikili görüşme gerçekleştirdik. Bu çerçevede Başbakan Zapatero'nun AB üyeliğimiz için verdiği sürecin buradan bir kez daha memnuniyet verici olduğu için teşekkür ederim. Kendisiyle tanıştığımız andan itibaren sürekli yanımızda oldu ve desteğini bizden yana kullandı.  İspanya'nın 2010 yılında AB dönem başkanlığı sırasında neler yapabileceğimizi ele aldık ve kolaylık tanıyacağını dile getirdi. Ülkelerimizin politikaları örtüşmektedir."

 

Zapatero'nun sözleri

İspanya Başbakanı Zapatero da, iki ülke arasında bugün yapılan toplantılarda farklı işbirliği alanlarında görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, İspanyol şirketlerinin Türkiye'de yaptığı ve yapacağı yatırımlarda önemli artış beklediğini ifade etti.

Zapatero şöye devam etti: "Başka ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'ye ticari anlamda daha geç geldiğmizi biliyoruz ve ancak bu kaybettiğimiz zamanı kazanmak istiyoruz. Burada çok geniş bir pazar var. Nasıl ki İspanya'da Türk ürünlerine önem veriyorsak burada da bunu görüyoruz. Türkiye AB'nin gösterdiği yolda ilerlemeli ve bu barış ve işbirliği sürecine dahil olmalı."

 

"Türkiye AB'nin gösterdiği yolda ilerlemeli"

Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi sonrasında Başbakan Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapatero, ortak basın toplantısı düzenledi.

Zapatero, iki ülke arasındaki ilişkilerin bugüne kadar zenginleştirildiğini, bağlar oluşturulduğunu belirterek, bunlardan birinin Medeniyetler İttifakı olduğunu kaydetti. Bunun, önleyici diplomasinin en güzel örneklerinden olduğunu vurgulayan Zapatero, ''Bu, anlayışı, diyaloğu, hoşgörüyü arayan, 20. yüzyılda bunu öne süren dünya vatandaşlarının bir çoğunun dileğini belirten bir girişim oldu'' ifadesini kullandı.

İspanya ve Türkiye'nin, ilişkilerini en üst düzeye ulaştırmak istediğini belirten Zapatero, yıllık üst düzey toplantılar gerçekleştireceklerini, bugün üst düzey toplantılar yapıldığını anlattı.
Zapatero, bugün farklı işbirliği alanlarında görüşmeler gerçekleştirdiklerini, Türkiye'de özellikle İspanyol şirketlerinin daha fazla mevcudiyet bulundurduğunu ifade ederek, ilişkilerin daha da artırılmasının önemine değindi.

İş dünyasındaki ilişkilerin, ticaretin artması gerektiğini dile getiren Zapatero, başka büyük Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye ile ekonomik ilişkilerde geç kaldıklarını ifade etti.
''Ancak bu kaybedilen zamanı telafi etmek istiyoruz. Çünkü burada büyük geniş bir pazar var'' diyen Zapatero, enerji konusunda da işbirliği için çalışacaklarını, özellikle de yenilenebilir enerji alanında iki bakış olarak uluslararası ilişkileri bağlayan ilişkiler kuracaklarını söyledi.

Zapatero, savunma ve içişlerinde, Türkiye'nin ve İspanya'nın uluslararası güvenliğe verdiği desteği önemsediklerini belirterek, terörizmin iki ülkeyi de ilgilendiren önemli bir konu olduğunu dile getirdi.

Özellikle terörizm konusunda Türkiye'ye gereken desteğin verileceğini belirten Zapatero, ''Türkiye, AB üyeliği konusunda İspanya'nın desteğini sürekli aldı ve böyle olmaya da devam edecek. Anlıyoruz ki, Türkiye gerçekleştirmesi gereken bu süreçte, ki üye olan bütün ülkelerin bunu gerçekleştirdiği gibi, kapıyı açık bırakmalı, AB'nin gösterdiği yolda ilerlemeli ve bu barış ve işbirliği sürecine dahil olmalı'' diye konuştu.

Medeniyetler İttifakı Forumu'nda burada bugüne kadar gerçekleştirilen tecrübelerin paylaşılacağını, mevcut ve gelecek projelerden söz edileceğini kaydeden Zapatero, şunları söyledi:
''Üç büyük bilgi alışverişi birimi oluşturacağız. Biri gençlikle ilgili, biri göçle ilgili olacak. Bunun yanı sıra bazı medeniyetlerle ilgili uluslararası anlaşmalar imzalanacak. Yapılan çalışmalar Medeniyetler İttifakı'nın gücünü günden güne arttıracak. Barış isteyen kadın ve erkekler için büyük bir birlik oluşturduk. Kültürler arası, dinler arası çatışmaya karşı çıkılabilsin diye büyük bir birlik oluşturduk. Sayın Erdoğan ile siyasi ilişkilerimizde ilerlemeye devam ediyoruz. Ortak noktada buluşmaya, diyaloğa büyük destek veriyoruz. Her zaman size destek göstermeye devam edeceğiz.''


"Temennimiz odur ki, bundan sonrasında verilen sözler üzerinde durulur"

Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi sonrasında ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapatero, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir Türk gazetecinin ''NATO'da alınan sonuçtan memnun musunuz?'' sorusu üzerine Erdoğan, gerek NATO üyesi Avrupalılarla, gerekse ABD Başkanı Obama ile bir çok kez görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
''Bütün bu toplantılardan sonra mutabakat zeminini oluşturacak eğer bir tablo ortaya çıkmamış olsaydı, işin neticesi de böyle olmazdı. Onu çok net ifade etmek durumundayım. Bu mutabakat zemininde bir şey daha ifade etmek durumundayım. Sayın Obama'nın garantörlüğü bizim için çok büyük önem ifade etti. Bir pozitif enerji ortaya koyduğu için, bu pozitif enerjinin neticesinde de bizler bu olumlu yaklaşımı görerek bu atılan adıma olumlu yaklaştık. Temennimiz odur ki, bundan sonrasında verilen sözler üzerinde durulur ve ortağı olduğumuz NATO'da aynı şekilde yolculuğumuzu devam ettiririz.''
 

Zapatero

İspanya Başbakanı Zapatero da bir Türk gazetecinin ''Dün, NATO genel sekreteri seçiminde bazı sıkıntılar yaşandı. Türkiye'nin bazı çekinceleri vardı. Buna karşılık AB konusu masaya yatırıldı ve genişlemeden sorumlu üye Olli Rehn'in sert bir açıklaması oldu, siz de Türkiye'nin AB üyelik sürecine destek verdiğinizi açıkladınız. Bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu yanıtlarken, AB'nin bir hak birliği olduğunu söyledi.

Entegrasyon kurallarının belli olduğunu belirten ve süreçlere herkesin uyması gerekliliği bulunduğunu ifade eden Zapatero, bütün ülkelerin Avrupa Komisyonu'nun gerçekleştirdiği çalışmalara saygı göstermesi, kararların da Avrupa Konseyi tarafından alınması gerektiğini kaydetti.

Zapatero, AB'ye bir ülkenin dahil edilmesinin zaman alacağını bildirerek, Türkiye'nin, AB üyeliği sürecinin hedefe ulaşmasını dilediklerini vurguladı. Zapatero ''Tabii ki, bu zaman alacaktır, tartışmalar yaratacaktır. Türkiye'nin, AB'nin talimatlarına uyacağına inanıyoruz. Türkiye'nin, AB'nin belirlediği hedeflere uyacağını diliyoruz. Tabii ki, bu da bir umut kapısı açacak. İspanya hiç bir şekilde tutumunu değiştirmeyecek. Biz, sağlam bir şekilde tutumumuzu gösteriyoruz. Türkiye'nin, AB adaylığını tam olarak desteklemeye devam edeceğiz.''

Bir İspanyol gazetecinin İspanya'da kabine değişikliği ile ilgili sorusu üzerine Zapatero, bu konu ile ilgili konuşmayacağını ve herkesin istediği bilgiyi vermekte özgür olduğunu belirterek, bunun doğru olup olmadığını göreceklerini söyledi. Zapatero, ''Bu konuda sayın Erdoğan hiç bir şey söylemeyecektir'' diye espri yaptı.

Bir başka İspanyol gazetecinin ABD Başkanı Barack Obama'nın yaptığı görüşmede İspanya'dan ne beklediğine ilişkin sorusu üzerine de Zapatero, bu görüşmenin, bakış açısında ve uluslararası düzlemde kendisi için olumlu olduğunu kaydetti. Zapatero, Obama'nın Prag'da yaptığı konuşmanın çok önemli ve tarihi bir nitelik taşıdığını ifade ederek, İspanyol Hükümetinin desteğini göreceğini söyledi. Önümüzde dönemde nükleer silahsızlanma sürecine girileceğini belirten Zapatero, bu girişimin ABD Başkanı tarafından yapılmasının kendisini ayrıca mutlu ettiğini söyledi.
 

İkili anlaşmalar

Basın toplantısı öncesinde Başbakan Erdoğan ile İspanya Başbakanı Zapatero'nun da katılımıyla iki ülke arasında ilgili Bakanlar çeşitli anlaşmalar imzalandı.

Bu kapsamda, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile İspanya İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcana arasında ''suçla mücadele, işbirliği ve sürücü belgelerin karşılıklı olarak tanınması anlaşması'', Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile İspanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Miguel Sebastian arasında ''yenilenebilir enerji alanında mutabakat muhtırası'', Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İspanya Krallığı Hükümeti arasında ''diplomatik, konsüler, idari ve teknik personelin yakınlarının kazanç getirici bir işte çalışmalarına ilişkin anlaşma'' ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos arasında ''Sivil Toplum Diyalog Forumu kurulmasına dair mutabakat muhtırası'' imzalandı. Toplantıda ayrıca Yatırım Destekleme Tanıtım Ajansı da muhatabı ile bir anlaşmaya imza koydu.