'Erdoğan, Kürt siyaseti ve liberallerle uzlaşacak'
Hürriyet gazetesinin AKP'ye yakın köşe yazarı Abdulkadir Selvi, Bakanlar Kurulu'nda köklü değişiklikler olabileceğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İslami kesim, liberaller ve Kürt siyaseti ile uzlaşma arayışına gireceğini yazdı.
cumhuriyet.com.trAKP'ye yakın Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında 2019'a kadar gidecek bir Bakanlar Kurulu düşünülüyorsa, kabinede köklü değişiklikler olabileceğini belirtti. Selvi, yeniden AKP Genel Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni dönemde İslami kesim, liberaller ve Kürt siyaseti ile uzlaşma arayışı içerisine gireceğini kayddetti.
Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şöyle:
AK Parti’de önemli gelişmeler yaşanıyor.
Bugün MYK’nın açıklanması bekleniyor. Ama kabine değişikliğinin yapılması da sürpriz olarak karşılanmamalı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bir an önce değişiklikleri yapıp, hızla işe koyulmak istiyor. Ama önce MYK sonra kabine formülü konuşuluyor. Bu durumda Bakanlar Kurulu değişikliğinin cuma gününe kalma ihtimali var.
Bakanlar Kurulu’yla ilgili olarak şöyle bir denklemden söz ediliyor. Eğer kasım ayından sonra erken seçim düşünülüyorsa kabinede köklü değişiklikler beklenmiyor. Ama 2019’a kadar gidecek bir Bakanlar Kurulu düşünülüyorsa, köklü değişiklikler olacak. Bu sayının da 7-8’in altına düşmeyeceği söyleniyor.
Bir yandan da gözler, yeni yol haritasına çevrildi. Erdoğan, 2019’a kadar yeni bir hikâye yazmak istiyor.
Demokratikleşme ve ekonomi ayakları üzerine oturacak olan, yol haritasının bazı parametreleri belli olmaya başladı.
1- Ekonomide üretim ve büyüme esaslı bir modele geçilmesi.
2- Demokratikleşmede evin içinin düzenlenmesi.
3- Dış politikada ise sorunları azaltmak.
Demokratikleşme başlığında en önemli zorluk, OHAL ve MHP ile işbirliği olacak. MHP ve OHAL gibi hem siyasette hem sahadaki zaruretlerin dengesini kurarak, demokratikleşme sağlanacak.
ÜÇ KESİMLE İLİŞKİLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan kongrede, “Artık çıta yüzde 50 artı 1’dir. Bunun ne kadar zor olduğunu Cumhurbaşkanlığı seçiminde ardından 16 Nisan referandumunda gördük” dedi. Bu gerçek, siyasette yeni uzlaşma arayışlarına girmeyi zorunlu kılıyor. Yeni dönemde üç kesimle ilişkileri geliştirmenin üzerinde duruluyor.
1- İslami kesim.
2- Liberaller.
3- Kürt siyaseti.
Türkiye, Kürt açılımı başlattı. PKK’nın süreci sabote etmesi nedeniyle akamete uğradı. Ama yönetiminde yanlışlar yapılsa da çözüm sürecinin ne denli yararlı olduğu Hendek siyaseti sırasında halkın PKK-HDP’ye sırt çevirmesiyle görüldü. Suriye’de ABD ve Rusya destekli PYD-YPG operasyonunun nereye gittiği sonbahara kadar belli olacak. O tarihten sonra Erbil ve Kobani’deki Kürtlerin gözünün de Ankara’da olmasını sağlayacak olan sınırlarımızın ötesindeki Kürtleri de içine alacak bir açılım yapılması tartışılıyor.
Kürtler 16 Nisan referandumunda verdikleri oylarla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, adı çözüm olan kişiye özel bir mektup yazdılar. Bölgeyle ilgili olarak, ekonomik kalkınma ve istihdam önemli bir yer tutuyor. Bunun için cazibe merkezleri ile atılan olumlu adımın güçlendirilmesi, şehir savaşlarında tahrip olan şehirlerin imarı, Eğitim ve sınırlarımızın ötesinde Kürtlerin de kendilerini Türkiye’ye ait hissetmelerini sağlayacak adımların atılması.