Erdoğan, katledeni bile affetti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'öldüreni affetmem' düşüncesini sık sık dile getiriyor ancak 'kişiye özel ve gizli aflarla' katliam hükümlüleri bile serbest bırakıldı

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Tayyip Erdoğan meydanlarda “Bir insanı öldüreni af yetkisini ben kendimde bulamam. Devlet kendisine karşı işlenen suçlarda bu tür af yetkisini kullanabilir. O af yetkisi maktulün yakınlarınındır” düşüncesini sık sık yinelese de AKP’nin Meclis’teki sandalye çoğunluğuyla çıkardığı “kişiye özel ve gizli aflarla” birden fazla kişiyi bile katletmiş hükümlüler affedildi.

3. yargı paketi olarak nitelendirilen 6352 sayılı Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanuna AKP-MHP işbirliğiyle “kişiye özel af” niteliğindeki düzenleme eklendi. Yasanın yaşama geçmesinin ardından Bahçelievler’de Türkiye İşçi Partisi üyesi, üniversite öğrencileri Latif Can, Efraim Ezgin, Hürcan Gürses, Osman Nuri Uzunlar, Serdar Alten, Faruk Ersan ve Salih Gevence’yi telle boğarak katleden ve 7 kez idam cezasına çarptırılan ülkücü Ünal Osmanağaoğlu ve Bünyamin Adanalı tahliye edildi. Yaklaşık 14 yıl cezaevinde yatan Osmanağaoğlu ile Adanalı, her bir üniversite öğrencisini öldürmekten yalnızca 2 yıl hapis yatmış oldu.

 

3 cinayet, 2 firar da affedildi

TİP’li öğrencilerin katillerinin salıverilmesi tartışmaları sürerken hükümetin çıkardığı yasadan bir başka ülkücü katil olan Muhsin Keyha da yararlandı. Muhsin Kehya, 12 Ocak 1978 tarihinde Elazığ’da veteriner fakültesi öğrencisi olan Teslim Temel’i, 2 Mayıs 1979’da öğretmen Murat Akın’ı ve avukat Ömer Yılmaz’ı öldürmekten, üç kez idam cezasına çarptırılmıştı. İki kez de cezaevinden firar eden Kehya, Almanya’da yakalandıktan sonra Türkiye’ye iade edilmişti. Kehya da hükümet tarafından çıkarılan yasadan yararlanarak tahliye edilmişti.

Denetimli serbestlik ve adli kontrol kapsamında yaklaşık 35 bin kişiye belirlenen gün ve saatte imza atma, kamuda çalışma ve elektronik kelepçe gibi uygulamalarla tahliye yolu açıldı. Denetimli Serbestlik Yasası’yla da kadına karşı şiddet kapsamında suç işleyen ve çoğu eşini kasten yaralama, hakaret ve tehdit gibi suçlardan birkaç yıl ceza alan dayakçı eşlere de tahliye yolu açılmış oldu.