Erdoğan, İzzettin Doğan ile görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan'ı, Beşiktaş'taki çalışma ofisinde kabul etti. Doğan, "Alevi İslam anlayışını benimseyen 25-30 milyona yakın insanın isteklerini yüz yüze konuşma imkanı bulduk" dedi.

cumhuriyet.com.tr

AKP’nin iktidara gelmesinin ardından ilk kez dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan’ı dün Dolmabahçede’ki ofisinde kabul etti. Görüşmenin yerel seçim öncesinde gerçekleşmesi “seçim yatırımı” konusunu da gündeme getirdi. Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Doğan, Diyanet İşleri Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılması ve özerk yapıya kavuşturulması, Alevi inancının din derslerine konulması, Alevilerin genel bütçeden pay alması, cemevlerinin yasal statüsünü gibi konuların görüşüldüğü ve hükümete beklentilerini sunduklarını söyledi.

Başbakanlık ofisinde dün saat 16.50 sıralarında başlayan görüşmeye Doğan’ın yanı sıra Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Rıza Uğurlu, Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek, Cem Vakfı Genel Müdürü Hıdır Akbayır, Devlet Bakanları Prof. Dr. Said Yazıcıoğlu, Mehmet Aydın ve AKP’nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu da katıdı.

Görüşmenin ardından ofis çıkışında gazetecilerine açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Doğan, görüşmenin samimi ve dostane bir hava içinde geçtiğini söyledi. Doğan, “Alevi yurttaşlardan esirgenen Anayasa’nın ölü hükümleri durumunda bulunan hükümlerinin içerik olarak yürürlüğe konulmasını istedik. Yani Alevi yurttaşlarının genel bütçeden pay almasını, Alevi İslam anlayışıyla ilgili bilgilerin, sağlıklı bir biçimde, Alevi yurttaşların inanç önderlerinin kabul edebilecekleri bir biçimde ders kitaplarına konulmasını ve Alevi yurttaşların çocuklarına bundan böyle, isterlerse Sünni kardeşlerimizin çocuklarına da, Aleviliğin İslam anlayışını kitaplardan okuyup öğrenme imkanı tanınmasını, devlete ait televizyon kanallarında ve radyoda Sünni İslam'a tanınan konuşma hakları oranında Alevilere de haklar tanınmasını ve başka inançlara sahip olanlara da bu hakların verilmesinin bir genel kural olarak kabul edilmesini istedik” dedi.

Görüşmelerin devam edeceğini söyleyen Doğan, Başbakan ile bakanların “Bu İslam anlayışıyla bugün egemen olan İslam anlayışı arasında bir çatışma çıkabilir mi, bir kargaşa yaratabilir mi?” gibi tereddütlerini dile getirdiklerini bildiren Doğan, bunun gerçekleşmeyeceğini Aleviler ile Sunnilerin yıllardır birlikte yaşadığını aktardığını belirtti. Görüşmenin “seçim yatırımı kokan bir havada” gerçekleşmediğini anlatan Doğan,
de seçim yatırımı ko Doğan, görüşmenin “seçim yatırımını” gündeme getirdiği yönündeki değerlendirmeye şu yanıtı verdi:  “Seçim yatırımı havası kokan bir beyanda bulunmadılar. Taraflar birbirlerini hükümet olarak bizde Alevi esimini temsil eden sivil toplum kuruluşları olarak birbirimizi tanıma samimiyeti bulduk.”

Görüşmede “Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu’ndan kimsenin olmaması” ile ilgili bir soruya Doğan  “Biz hiçbir zaman Aleviler adına konuşuyoruz demedik. Biz kendi temsil ettiğimiz kurumlara gönül veren insanların düşüncelerini ifade ediyoruz. Bu taleplerin arkasında alevilerin yüzde 98’inin olduğunu tahmin ediyorum” diye konuştu. Diyanet İşleri Bakanlığı’nın A’dan Z’ye yapılandırılması gerektiğini dile getiren Doğan “Aleviler, Şafiler, Sunniler kendi yoğunlukları oranında temsil edilebilmelidirler. Yalnız sunni islamı temsil eden bir kurum olmaktan çıkarılmalıdır” dedi. Alevi dedelerinin maaş almayı reddetmesini eleştiren Doğan “Halka ve o işin asıl hak sahiplerine sorduğunuzda karşı çıkan yüzde 1’i geçmez. Bana bir kişi makul ve tarihsel gerçeklere uygun bir neden söylesinler” diye konuştu.