"Erdoğan blöf yapıyor?"
Akdeniz'deki sondaj krizi ABD basınında analiz konusu olmaya devam ediyor. Wall Street Journal Türkiye ile Rum kesimi arasında "tırmanan gerilimlerin ABD-Türkiye ittifakını karmaşıklaştırdığı" yazdı.
cumhuriyet.com.trAkdeniz'deki "tırmanan gerilimlerin ABD-Türkiye ittifakını karmaşıklaştırdığı", ABD'nin Türkiye ile bağlarının "yeni gerginliklerle karşı karşıya olduğu" yorumları yapılıyor.
ABD gazetesi Wall Street Journal'ın, "ABD'nin Türkiye ile Bağları Yeni Gerginliklerle Karşı Karşıya" başlığı ile yayımladığı geniş analizde "Akdeniz'de tırmanan gerilimler, Başkan Obama'nın, Ankara'yı, ABD'ye Ortadoğu siyasi kargaşaları yönetmeye katkıda merkezi bir unsur olarak gördüğü bir dönemde ABD-Türkiye ittifakını karmaşıklaştırıyor" değerlendirmesini yaptı.
"Clinton Türk yetkililere baskı yaptı"
Gazete, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un, Rum Kesimi ile sondaj atışması nedeniyle Kıbrıs etrafına savaş gemilerini gönderme tehdidinden geri adım atmaları için Türk yetkililerine baskı yaptığını, Clinton'un tırmanmanın bir gerilimin ABD'nin Akdeniz'deki çıkarlarını baltalayabileceği yönünde uyardığını belirtti.
ABD yetkililerinin aynı zamanda Türkiye'nin savaş gemilerinin Gazze filolarına refakat etmesi tehdidinden ve bunun Türkiye ile İsrail arasındaki askeri çatışma potansiyelini artırmasından endişe duyduklarını kaydeden gazete, "Amerikalı diplomatlar, Türkiye ile İsrail arasında bir yakınlaşmayı sağlamak için çaba gösterdi ama Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, çatlağın sürebileceğini kabul ettiler" diye yazdı.
"ABD'ye "Akdeniz'de katı kırmızı çizgileri çiz" çağrıları
WSJ, Washington ve Avrupa'daki bazı stratejistlerin Obama Yönetimini, "daha agresif bir diplomasi ve ABD donanmasını kullanarak Akdeniz'de katı kırmızı çizgilerini çizmeye çağırdıklarını" kaydettiği analizde, "Bu, Türkiye'nin, İsrail'in veya Kıbrıs'nın (Rum Kesimi) yanlış hesaplamalarına karşı korumak için çok önemli gibi görünüyor ama bu yöndeki adımların Ankara'yı kızdırabileceği de kabul ediliyor" denildi.
"ABD, dürüst olup "İsrail'i tercih ederiz" demeli"
Analizde ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz'in değerlendirmelerine de yer verildi. Yahudi kökenli Abramowitz, "Türklerin, bir çatışmayı başlatma niyetlerinin olduğunu sanmıyorum" dedi. Abramowitz, Washington'un, Ankara ile "dürüst" davranarak Türkiye ile İsrail arasında bir çatışma patlak vermesi halinde "İsrail'i tercih ederiz" demesi gerektiğini öne sürdü.
ABD'li gazete, üst düzey bir Türk yetkilisinin Türkiye'nin ne Rum Kesimi nede İsrail ile savaşma peşinde olmadığı, başkalarınca atılan provokatif adımlara karşı kendisini koruma zorunda bırakıldığı sözlerini de yansıttığı analizde Başkan Obama'nın 2009'da göreve başladıktan sonra Türkiye'yi "başlıca bir stratejik ortak" olarak önemsediğini belirtikten sonra şöyle devam etti:
"Beyaz Saray yetkilileri, ABD Başkanı'nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki siyasi değişimi konusunda koordinasyon yapmak amacıyla düzenli olarak Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuştuğunu söylüyorlar. Ve Obama Yönetimi, Ankara'nın, geçen ay verdiği, NATO'nun, İran'ın uzun menzilli füzelerine odaklanan radar tesisine ev sahipliğini yapma kararını çok olumlu karşıladı."
"Türkiye- Rum Kesimi anlaşmazlığı Washington'u sıkıntıya soktu"
Ancak Türkiye ile Rum Kesimi arasındaki derinleşen anlaşmazlığın Washington'u sıkıntıya soktuğunu savunan gazete, Türkiye ile İsrail arasında devam eden gerilimlerin de ABD'nin Ortadoğu'yu istikrarlaştırma çabalarını olumsuz etkilediğini öne sürdü.
WSJ, Başban Obama'nın İsrail ile Türkiye arasındaki gerilimleri azaltmak için çaba gösterdiğini ancak "sürecin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Türkiye'den özür dilemeyi reddetmesi üzerine çöktüğü"nü, bunun üzerine Türkiye'nin İsrail ile askeri bağları kestiğini, diplomatik ilişkilerin düzeyini düşürdüğünü ve Gazze filolarını korumak için donanmasını kullanacağını söylediğini kaydetti.
"Bazı uzmanlar Erdoğan'ın blöf yaptığına inanıyor"
Gazete, "Türkiye uzmanı bazı analistler, Sayın Erdoğan'ın blöf yaptığına inanıyor. Ancak halen Müslüman dünyasının en popüler liderleri arasında bulunan Türk liderinin, yaptığı restle geri adım atılması zor bir pozisyona girmiş olabileceği yönündeki korkular artıyor. Ve Washington'un muhtemelen herhangi bir çatışmanın içerine sürükleneceğine işaret ediyorlar."
Bu bağlamda gazete, Türkiye uzmanı Lehigh Üniversidesi öğretim üyelerinden Henri Barkey'nin "Bir noktada ABD, 'Bu söylem çok fazla' demek zorunda kalacak" sözlerini yansıttı.