Erdoğan 'bedelli askerlik' konusunda yine ağız değiştirdi: Seçim sonrası...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bedelli askerlik ile açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Seçim sonrası oturacağız, konuşacağız" dedi. Erdoğan, daha önce 'Bedelli askerliğe bakış açımız olumlu' diyen Binali Yıldırım'ı yalanlamış ve 'Gündemimizede değil' şeklinde açıklama yapmıştı.
cumhuriyet.com.tr<video:988091>
Erdoğan, Star TV ve NTV ortak yayınında "Seçim Özel" programında Nazlı Çelik'in sorularını yanıtladı.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarından öne çıkan başlıklar;
BEDELLİ ASKERLİK ÇIKIŞI
"Bedelli askerlik konusunu seçim sonrası Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı ile oturup konuşuruz."
“Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil” demişti"
Başbakan Binali Yıldırım 27 Nisan’da CNN Türk’te bedelli askerliğe bakışlarının olumlu olduğunu belirterek "Bedelli askerliğe bakış açımız olumlu. Orada istismar olmamalı sadece. Dikkate alınması gereken bir talep. Bedelli toplumsal talep yavaş yavaş biz askerlikte profesyonelliğe geçtik. Profesyonel askerliğe geçtiğimiz için bu dikkate alınacak bir konu" açıklamasında bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yıldırım’ın açıklamasından bir gün sonra, bedelli askerlik konusunun gündemlerinde olmadığını belirterek Başbakan Yıldırım’ı yalanlamıştı. Erdoğan Özbekistan ve Kore ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda şu açıklamayı yapmıştı:
"Bedelli askerlik şu anda hükümetimizin gündeminde değil, böyle bir durum yok. Hele hele bir tarafta Afrin, bir tarafta malum Fırat Kalkanı Harekatı. Bunların olduğu bir dönemde bunu gündemimize almak şehitlerimize, özellikle gazilerimize, onlara karşı bir saygısızlık olur. Bu işlerin tabii istismarını yapanlar da çok çok fazla. Hayırlısıyla şu önümüzde seçim bitmiş olsun, inşallah başkanlık sistemine geçiş dönemi hallolduktan sonra bunlar tekrar masaya yatırılır. Ona göre atılması gereken adım bu konuda varsa o zaman bu adım atılır ama şu anda böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil."
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de konuya ilişkin “Cumhurbaşkanımızın açıklaması var, onun dışında başka bir şey yok. O noktadayız, onun dışında bir çalışma söz konusu değil” açıklamasında bulunmuştu.
<haber-yatay:971346,966137,966022,965967>
(KAMUOYU ARAŞTIRMALARI): Herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Birinci turda biteceği burada çok açık, net görünüyor. Şahsım üzerinde halkımın ciddi bir ittifakı var ve parlamentonun oluşumunda da hamdolsun diğer partilere mukayese edilemeyecek derecede orada da önemli bir fark söz konusu. Ben inanıyorum ki bu 50+1 konusu bundan sonraki süreçlerde Türkiye'de birçok siyasi partiyi de bu seçimlerden sonra bir kenara koyacaktır.
(YERLİ OTOMOBİL): Biz 2021'de elektrikli ve akıllı sürüşü olan bu otomobili üreteceğiz. Ne yaptık? Ben '5 tane babayiğit' dedim, 5 tane babayiğit çıktı ve bir konsorsiyum oluşturdular. Oluşturdukları bu konsorsiyumla beraber adımı attık. Şimdi başına da Mehmet Gürcan Karakaş diye bir arkadaşımızı Bosch'tan transfer ettik. Bu arkadaşımızla beraber inşallah bu süreci başlatacağız.
(MUHARREM İNCE'NİN İDDİASI): AK Parti kurulmadan önce Pensilvanya'ya gittiğine" yönelik iddiasına değinmesi üzerine Erdoğan, belediye başkanlığı döneminde Gülen ile görüştüğünü belirterek, "Onların kendilerine has ihtiyaç talepleri falan bunlara yönelik şeyler. Benim Gülen ile başbakanlığım döneminde, zaten cumhurbaşkanlığı döneminde hiç söz konusu değil veya partimizi kurarken, böyle bir adım atmam söz konusu değil. Tamamen yalan. Bir insan dürüst olacak. Kılıçdaroğlu dürüst değil. (İnce) Ama bu da dürüst değil. Dava üzerine dava açıyorum bunlara. Ve o davaları da kazanıyorum. Bu gidişle buna da çok dava açacağım.
(GÜLEN USULÜNE UYGUN İSTENMEDİ İDDİASI): İnce'nin, "FETÖ elebaşı Gülen'in usulüne uygun istenmediği" yönündeki iddialarına ilişkin Nazlı Çelik'in "İnce'yi arayan ABD'linin kim olduğunu öğrenebildiniz mi?" sorusu üzerine Erdoğan, "İddia sahibi ben değilim ki. İddia sahibi İnce. İnce dürüstse bunu nereye vermesi lazım? Bunu MİT'e versin, Adalet Bakanlığı'na versin. En sonunda söyledi bir şeyler. Ben Adalet Bakanımıza dedim ki; 'Sana kimi gönderiyor?' İki tane milletvekili ve avukatını göndereceğini söylemiş. 'Göndersin, kabul et' dedim. Ve 'Sen de görevlendir bir kaç arkadaşımızı. Beraberce bunlara bu dosyaları, iddianameleri incelesinler' dedim. Geldiler veya gelecekler. Ben böyle yaparım siyaseti. Kalkıp da ön kesmem. Biz 85 koliyi ABD'nin Adalet Bakanlığı’na teslim ettik. Bunların içinde iddianameler var, verilmiş kararlar var, tabii ki gazete kupürleri de var. Hepsi orada. Ama sen CHP'nin bir milletvekili olarak işin gücün zaman zaman parlamentodaki kürsüden gazete kupürlerini veya gazeteleri sallamaktı." dedi. Çelik'in ,İnce'nin ziyareti hakkındaki sorusuna da Erdoğan, "Partide ziyaretimize geldiği zaman yani böyle bir meydan süreci işleyeceğine ihtimal vermiyordum. Ama şimdi baktım, şirazesinden çıktı. Bay Kemal, onunla ilgili biliyorsunuz 'bizim cumhurbaşkanı adayımız şöyle yumuşak olacak, böyle kibar olacak' diyordu. Ama daha baştan ne kibarlık kaldı, ne bir şey kaldı. Biz siyasetin bu ülkede nasıl yapıldığını bilenlerdeniz. Biz de karşımızdakilerin anladığı dilden konuşuruz." diye yanıt verdi.
“ATATÜRK HAVAİMANI İSTANBUL'DA VAR BİRÇOK YERDE DE VAR..." - VİDEO<video:988121>
3. Havalimanının ismiyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mesafe alalım, teklifler geliyor. Atatürk Havalimanı olarak görüyorsunuz zaten, Atatürk Havalimanı İstanbul’da var. Birçok yerde de var. Olmayanı buraya vermek çok daha isabetli olur. Yeni yeni bazı isimlerle temayüze etmekte fayda var. Bu noktada sabırlı olmakta fayda var diye düşünüyorum. Çünkü biz her işimizi istişare ile yaparız. Millete danışılabilir. Üstü düzey bir kurul oluşur orada konuşuruz. Her şeyde millete gitmek doğru olmaya bilir. Bu parti rastgele bir parti değil. Kurullar var burada olgunlaştırılıp adımlar atılabilir” vurgusu yaptı.
(SELAHATTİN DEMİRTAŞ'IN ADAYLIĞI): Şimdi mesele içeride olan kişi tutmuş cumhurbaşkanlığına aday oluyor. Hangi yüzle aday oluyorsun be, hangi yüzle? CHP'nin adayı kalkıyor, onu gidiyor ziyaret ediyor. Onların bu ülkeye vereceği bir şey yok. Kimi ziyaret etmeye gidiyorsun? Ben şahsen Diyarbakır'daki 53 vatandaşımın ölümü olayını hala hazmedemiyorum. Ben bunu benim Kürt kardeşlerimin de hazmetmediğine kesinlikle inanıyorum. İnanıyorum ki, bu seçimlerde oyunu adil bir şekilde, demokratik bir şekilde, hak ve özgürlüklere saygısı olan Kürt kardeşlerim de bunlara sandıkta HDP'ye gereken dersi verecektir.
<haber-yatay:988111>
(GÜÇLÜ PARLAMENTO VURGUSU): Sayı buna elveriyorsa o zaman Parlamento içinden de buraya (Kabineye) bazı arkadaşları bakan olarak almak mümkün olacaktır. Bütün mesele şimdi bizim parlamentoyu güçlü kılmamız, orada iyi bir sayıya ulaşmamız. Orada iyi bir sayıya ulaşmamız halinde tabii ki oradan AK Partili arkadaşlarımızla MHP'li arkadaşlarımız böyle bir kabinenin içerisinde yer alabilirler.
(MHP İLE ORTAK MİTİNG): Şu anda arkadaşlarımız görüşüyorlar ama MHP ortak mitinge zannediyorum pek sıcak bakmıyor. Eğer sıcak bakarsa memnuniyetle ortak miting yapabiliriz.
(F-35 SAVAŞ UÇAKLARI ALIMI): Biz diyoruz ki Amerika bizim stratejik ortağımız. Stratejik ortağımız olarak Amerika bize başka bir kapıyı çal dememesi lazım. Senato şöyle demiş, böyle demiş. Bizi Senato filan ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren tek şey var. Ben Amerika'nın Başkanıyla bunu görüştüm mü görüştüm. Heyetler arası toplantımızda bunu konuştuk mu konuştuk. Eğer biz stratejik ortaksak, eğer model ortaksak Amerika bize burada herhangi bir hukuki yanlış yapmamalı.
(GÜLEN'İN İADESİ): Bu adam yargıyla orada içeride tutulan birisi değil. Rahatlıkla hemen deport edilebilir ama yargı kararıyla şu anda tutuklu. Arada böyle bir fark var. Şimdi bizden istiyor ama tamam da yargı kararı var. Yargı kararıyla bu içeride ve şu anda mahkeme süreci devam ediyor. Ama sen FETÖ'yü hiç böyle bir yargı süreci yok, herhangi bir şeysi yok, 'deport edin bunu gönderin bize, verin' diyorum, siz bize vermiyorsunuz. O zaman ben diyorum ki Türkiye'deki 15 Temmuz 'un arkasında hangi karanlık eller var?
(RUSYA'YLA İLİŞKİLER): Yılda biz 3 milyar metreküp petrol doğalgaz Rusya'dan alıyoruz. Bütün bunların yanında tabi attığımız S-400'ler olayı çok önemli bir adım ve S-400'ler adımını da atarken burada Rusya'nın yaklaşımı çok önemliydi. Nedir bu yaklaşım? Bir kredi. Kredide bize hemen hemen hiçbir ülkenin yapmadığı kolaylığı onlar yaptı, sağolsun. Bir diğer adım, bir de bunların bize teslimatında bir farklılık ortaya koydu. Bir başka adım, ortak üretime geçebilir dediler. Şimdi böyle bir yaklaşımı gösteren bir ülkeye karşı tabii ki bizim yaklaşımımız da olumlu istikamette farklı olacaktır. Biz de şu anda istenilen anda, istenildiği şekliyle görüşebiliyoruz. Özel temsilcilerimiz vasıtasıyla bu görüşmeleri yapabiliyoruz. Bölgede de inşallah hele hele 24 Haziran'dan sonra Rusya Türkiye ilişkileri çok daha olumlu istikamette gelişecektir.
(SINIR ÖTESİNE YENİ HAREKAT OLUR MU?): Şimdi burada tabii ihtiyaç duyulduğu anda affetmeyiz. Kimseden de icazet almayız. Varsa bir sıkıntı anında oraya müdahalemizi yaparız. Bu ister Kuzey Suriye'de olsun, ister Kuzey Irak'ta olsun. Biz onlara diyoruz. Bak teröristlerle bizi karşı karşıya bırakmayın. Eğer teröristlerle bizi karşı karşıya bırakırsanız biz Sincar'a da müdahale ederiz, diğer tarafa da müdahale ederiz. Çünkü ülkemizin tehdit altında olmasına bizim artık tahammülümüz yok. Biz Obama döneminde eğer Zeytinlik operasyonlarını yapabilseydik, belki bugün Zeytin Dalı'na ihtiyaç kalmazdı. Ama biz Zeytinlik operasyonlarını Obama döneminde yapamadık. Obama bizi oyaladı. Biz akıllı bomba diyorduk, tamam diyordu ama akıllı bomba falan bize gelmedi. Biz bunları yaşadık. Çok geç kalındı. Onun için de tabii biz en sonunda Zeytin Dalı'nın kararını verdik ve adımı attık.
(FENERBAHÇE BAŞKANLIK SEÇİMLERİ): En ideali ‘hayırlı olsun’ demektir. Gönlüm bu nokta da, ideal bir yönetimin iş başına gelmesidir, ama burada tabi tecrübe, çok çok önemli. Temenni ederim ki, inşallah bu kongre ile birlikte Fenerbahçe çok daha diri, çok daha güçlü, ama tecrübenin hakim olduğu bir yapı ile devam eder.