Erdoğan, bayram namazını Süleymaniye Camisi'nde kıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sabah ve bayram namazını, üç yıl süren restorasyon çalışmaları tamamlanarak bugün ibadete açılan Süleymaniye Camisi'nde kıldı.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazı için Üsküdar'daki konutundan Süleymaniye Camisi'ne geldi. Sabah ve bayram namazını burada kılan Erdoğan'a, Devlet Bakan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir eşlik etti. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bayram vaazını verdi ve namazı da kıldırdı.

Öte yandan, bayram namazı nedeniyle Süleymaniye Camisi'nde yoğunluk yaşandı. Yoğunluktan dolayı camiye giremeyen çok sayıda kişi, namazını caminin avlusunda ve dışında kıldı. Öte yandan, Süleymaniye Camisi'nin içinde ve dışında çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Caminin şerefelerine ve karşısındaki yapıların üzerine keskin nişancılar konuşlandırıldı.
 

Restorasyon üç yılda tamamlandı

Şair Yahya Kemal Beyatlı'nın ''Süleymaniye'de Bayram Sabahı'' şiirinde muhteşem bir eser olarak nitelendirdiği, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1558 yılları arasında, Mimar Sinan tarafından inşa edilen Süleymaniye Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla üç yıl aradan sonra bugün ibadete açıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğünce 21 milyon lira harcanan restorasyon çalışmalarında, mimar, kalemkar, hattat, sanat tarihçi, restoratör, konservatör ve işçilerden oluşan 200 kişi görev yaptı.

Türk-İslam kültürünün zirve eserlerinden, adeta İstanbul'a atılan ''Müslüman imzası'' niteliğindeki cami restorasyonunda, çimentodan arındırma tekniği uygulandı. 8 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğu ortaya çıkan caminin kubbesinde, akustik için yerleştirilen 256 adet küp bulundu, pandantiflerde orijinal kalem işleri tespit edildi. 150 yıl önce ana kubbeye yazılan ayette, eksik olduğu belirlenen bir harf, kurul kararıyla hattatlar tarafından yazıldı.

 

'Süleymaniye, dünya mimarisinin en seçkin örneklerinden bir tanesidir'

Başbakan Erdoğan, 3 yıl süren restorasyonun ardından ibadete açılan Süleymaniye Camisi'nde bayram namazını kıldı. Erdoğan, cemaatin bayramını kutladıktan sonra, dışarıda bekleyen vatandaşlara hitaben de kısa bir konuşma yaptı. Aziz İstanbulluları, Kurban Bayramı'nın ilk gününde Süleymaniye'de bir bayram sabahında en kalbi duygularla selamladığını ifade eden Erdoğan, ''Bayramınız mübarek olsun, milletimiz için birliğimizin, kardeşliğimizin ziyadeleşmesine, alemi İslamın intibahına, (uyanma) ittihadına, (birleşme) insanlığın barışına vesile olsun'' diye konuştu.

Süleymaniye Camisi hakkında bilgi veren Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: ''Bu muhteşem eser, 1550-1557 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından gururumuz her şeyimiz Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir. Görüldüğü gibi bu muhteşem eser, 7 yıl gibi bir zaman içerisinde inşa edilmiş. Bütün külliye aslında U şeklindedir ve cami bu U şeklindeki külliyenini ortasında kalmaktadır. Böyle bir özelliği var. Evliya Çelebi, Süleymaniye Külliyesi'nin bin kubbe ile örtüldüğünü ve burada 3 bin kişinin hizmet verdiğini yazar, söyler. Süleymaniye, sadece Osmanlı mimarisinin değil, aynı zamanda dünya mimarisini en seçkin örneklerinden bir tanesidir. Süleymaniye Camisi, mimari kompozisyonunun hareketliliği sebebiyle İstanbul'un genelinde bakıldığı zaman görülen bir eser. Böyle de bir özelliği var.''

Süleymaniye Camisi'nin 1847 ve 1959 yıllarında da restore edildiğini anlatan Erdoğan, ''Biz ise 2007'de restorasyon çalışması değil koruma esaslı olarak bir çalışma yaptırdık ve bu çalışmanın cami kısmını bugün tamamlamış bulunuyoruz. Burada çok çok dikkat ettiğimiz konular, caminin içinde minarelerinde ve avlularında iskeleler kurmak suretiyle hassasiyetle, A'dan Z'ye, birkaç eksiğini daha sonra gidermek üzere, tamamladık'' dedi. Caminin çeşitli yerlerinde, değiştirilmesi gereken veya sonradan betonarme olarak yapılan aslına ters bazı müdahaleler tespit edildiğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu betonarme kısımlar, kumlama yöntemiyle sökülmüş, cephe temizliği yine kumlama metoduyla yapılmış. Yüzey koruyucu uygulanarak sağlamlaştırma işlemi gerçekleştirilmiştir. Sökülen bütün taş, granit ve mermer, aslına uygun olarak yenilenmiş veya onarılmıştır. Tabii caminin kubbelerinde ve minaresinde eğiklikler vardı. Bunlar da bu çalışma esnasında giderilmiştir. Bütün kurşunlarına varıncaya kadar A'dan Z'ye hepsi değiştirilmiştir. Çini kısımlar, mermer mihrap ve minber, mahvi korkuluklar, müzeyyen (süslenmiş, donatılmış) pencereler, restorasyon sırasında zarar görmemesi için koruma altına alınmıştır. Bütün bunlarla beraber, külliyenin diğer kalan kısımların da proje onayı yapıldı. İnşallah, ramazana kadar da onu bitirmeyi hedefliyoruz. O da bittiği zaman artık Süleymaniye bütün külliyesiyle bütün çevresiyle inşallah ilk yapıldığı güne şimdiden dönüşünü yaparak selamını verecektir ve 'Başladığımız gün gibiyiz' diyecektir.''

''Tarihimize, ecdadımızdan devraldığımız mirasa layık olmanın gayreti içindeyiz'' diyen Başbakan Erdoğan, önce Şehzadebaşı'nı tamamladıklarını, aynı şekilde Yavuz Selim Camisi ve Mihrimah Camisi'ni tamamladıklarını anlattı. Fatih, Valide Sultan ve Üsküdar Mihrimah Sultan Camileriyle ilgili çalışmaların da süratle ilerlediğini belirten Erdoğan, ''Bütün bu eserleri, inşallah çok daha kavi, çok daha sağlam koruma esaslı olarak bitirmenin gayreti içindeyiz ve bunları gelecek nesillere aktarmanın gayretiyle bu yoldayız'' diye konuştu.
 

'Bu mühürleri geleceğe taşıyacağız'

Kurban Bayramı'nda yurttaşlara ailece mutluluklar dileyen Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: ''Camimizin yapımında başta Kanuni Süleyman olmak üzere kendilerini rahmetle anıyoruz. Mimar Sinan'ı rahmetle anıyoruz. Bütün emeği geçenleri, ustasından kalfasına, işçisine hepsini rahmetle anıyoruz. Bugünlere gelmesinde katkısı olanlardan ebediyete intikal etmiş olanları rahmet anıyoruz ve diyoruz ki inşallah geleceğe bu eserleri bizler ve bizden sonra gelenler de aynı şekilde intikal ettirmenin gayreti içinde olacaklardır. Bunlar ülkemizin mührüdür, bu mühürleri kaybetmeyeceğiz. Bu mühürleri geleceğe taşıyacağız inşallah.'' Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Kanuni Sultan Süleyman ve Mimar Sinan türbelerini ziyaret etti ve dua okudu.

 

İlk bayram namazını Diyanet İşleri Başkanı kıldırdı

Restorasyon çalışmaları tamamlanan Süleymaniye Camisi'ndeki ilk bayram namazı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından kıldırıldı. Prof. Dr. Görmez'in kıldırdığı namaza, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ile binlerce yurttaş katıldı.
 

Erdoğan'dan çocuklara 10'ar lira harçlık

Namazın ardından Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Devlet Bakanı Yazıcı ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, camideki vatandaşlarla bayramlaştı. Öte yandan, protokol ile bayramlaşmak isteyen yurttaşlar cami içinde izdihama yol açtı. Başbakan Erdoğan, camide elini öpen çocuklara da 10'ar lira bayram harçlığı verdi. Yaklaşık 1.5 saat süren bayramlaşmanın ardından Başbakan Erdoğan, camideki vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.

Erdoğan, ayrıca, caminin restorasyon çalışmalarında bulunanlara teşekkür etti. Süleymaniye Camisi'nin restorasyonun ardından Kurban Bayramı namazıyla yeniden ibadete açılması dolayısıyla düzenlenen törende Başbakan Erdoğan'ın kızları Esra Erdoğan Albayrak ile Sümeyye Erdoğan da hazır bulundu. Öte yandan, cami çıkışında, makas ve kesici aletler üreticisi Tatsuya Miyata isimli Japon iş adamı da hayranlığından dolayı Başbakan Erdoğan'a isminin yazılı olduğu el yapımı makas ve kişisel bakım seti hediye etti.