Erdek Körfezi de katledilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlatılıp, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul edilen, Balıkesir-Çanakkale 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda yer alan sanayi ve depolama bölgesine karşı tepkiler büyüyor.

Mete Kızık/Cumhuriyet

Planın gerçekleştiğinde; Bandırma ve Erdek Körfezi'nin en önemli gelir kaynağı turizm ve zeytinciliğe büyük zarar verecek. Bölgedeki yurttaşların oluşturduğu Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, oldu bittiye karşı dayanışmanın merkezi. Platformun geçen cumartesi düzenlediği etkinlikte buluşan binlerce yurttaş, “Cennet Erdek Körfezi, cehennem olmasın, Bandırma- Erdek el ele, birlikte geleceğe” dedi.

Plana tepkiler artıyor:

Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza: “Bu plan 2006' da yapılmak istenmiş, ancak sonra geri çekilmişti. Son zamanlarda Balıkesir-Çanakkale 1/100000 ölçekli planla yeniden gündeme getirildi. Biz bu planlama karşı çıkıyoruz. Çünkü bilimsel değil, katılımcı değil, ve bölge turizmine, doğaya, hayvancılığa ve tarıma geri dönülemez zararlara yol açacak. Kurulması planlanan bölge Bezirci, Hıdırköy, Şirinçavuş ve Misakça köylerinin tarım alanlarını da kapsıyor. Böylesine yoğunluklu bir zeytin bölgesi. Buraları rant alanı görülmesi üzerine köylülerin bir çoğundan arsaları satın alındı. Gelecek yıllarını görmeden, başlarına neler geleceğini bilmeden bugünü kurtarma hesabıyla arsalarını yüksek fiyattan sattılar. Tabii bunu yapmayan bilinçli köylülerimizde oldu Bunlara karşıda acele kamulaştırma kararı aldılar. Bu bölgede genel olarak sanayiye karşı değiliz. Ancak bu bölge için öngörülen kimya sanayi bölgeye tamamıyla zarar verecek. Somut örnek vereyim. Bandırma körfezinde asit, kimya, ağır metal fabrikaları var. Bunların yarattığı kirlilikten ötürü Bandırma Körfezi'nde denize giremiyor, kanser hastalarının çokluğu dikkat çekiyor. Havası, suyu, toprağı kirlenmiş durumda. Aynı durum Erdek Körfezi'nde de yaşanacak."

AKP iktidarının doğayı talan etme ve yandaşlarına peşkeş çekme konusunda sayısız yasa değişikliği yaptıklarını da belirten Mirza, “ Planlama ve ruhsatlandırmada yerel yönetimin yetkisi vardı. Biz bu plana karşı olumsuz görüş bildirince yönetmenlikte değişiklik yaparak, bizden bu yetkiyi aldılar, yerel yönetimleri devre dışarı bıraktılar. Buna karşı da hukuk mücadelemiz sürüyor. Ancak gelinen noktada yargının üst durumu da belli. Kendileri için dikensiz gül bahçesi yarattılar. Artık duyarlı yurttaşların tepkilerinden başka bir çıkış yolu kalmadı. Bu nedenle Bandırma ve Erdek'te yükselen birliği ve tepkileri çok önemsiyorum,”

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı: "Balıkesir ve Çanakkale'yi kapsayan bu çevre planının bilimsel temele ve çalışmaya dayanmıyor. Bu bölgede 50 bin metre karelik bölümde sanayi tesisi kurulması planlanıyor. Bir oldu bitti ile karşı karşıyayız. Belediyemizle birlikte Bandırma belediyeleri de bu planın iptali için dava açtı. Turizm Bakanlığı 2006da Erdek' ilçemizi turizm bölgesi ilan etmişti. Şimdi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aynı bölgeyi sanayi bölgesi ilan ediyor. İki bakanlık bile birbiriyle çelişkili. Plana Turizm Bakanlığı bile itiraz etti. Bölgemizdeki mavi bayraklar yok edilmek isteniyor. ” .

CHP Balıkesir Milletvekili A. Nedred Akova: "Erdek Körfezi' nin Bandırma'ya bağlı Şirinçavuş ve Hıdır mahalleleri arasında 50 bin metre kare, Bandırma'nın iki katı büyüklüğü bir alanın sanayi bölgesi, kimya sanayi bölgesine ayrıldığı dile getiriliyor. Bu plana karşı bizler bir rapor hazırladık. Raporda çekincelerimizi belirttik, meslek odalarının görüşlerine de yer verdik. Plan için gurup şahısların adeta kamp kurarak, bölgede tarım alanını kapattıklarını, bu arazileri rant alanlarına dönüştürdüğünü saptadık. Bu planın uygulanması durumunda mavi bayraklı Erdek plajımızın, zeytinlik alanlarımızın yok olacağını belirttik. Erdek körfezi, insanlar kanser, astım gibi hastalıklara çok daha fazla yakalanacak, çevre katledilecek, doğal yaşam ortamı, balıkların kuşlar da zarar görecek. Balıkesir tarımsal ürünleriyle ülke tarımında çok önemli bir bölge. Bu plan daha uygulamaya bile başlamadan Şirinçavuş'ta 2 bin zeytin ağacının kesilmiş olması nasıl bir felaketin bizi beklediğini gösteriyor. Bu planla Erdek ve Bandırma'da yaşayan 200 bin kişi doğrudan etkilenecek.”

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça: “Bakanlığın plana yapılan itirazın hukuki sürecinde sanayi bölgesi yapılması planlanan Şirinçavuş köyü sınırları içerisinde, zeytin katliamı çok düşündürücü. Tarım Bakanlığı'nın derhal harekete geçmesini bekliyoruz. Zeytin ağaçları köklerine yakın budanarak ve yerlerinden sökülerek katlediliyor ve yaklaşık 5.000 ağaçtan söz ediliyor. Söz konusu kesimi budama olarak değerlendirmek kesinlikle mümkün değil. Ziraat mühendisleri. ‘Kesim kabaklama şeklinde yapılıyor ve Manisa Yırca’dan sonra ikinci zeytin katliamı Bandırma’da, Balıkesir’de yaşanıyor.’ diyor. 'Bu zeytinlerin başka bir alana taşınsa bile zeytin ve ürün vermeleri mümkün değil.’ deniyor. Anlaşılan bölge gizli kapaklı, rant için peşkeş çekilmeye başlanıyor.”

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Başkanı Kadir Dadan: “Bakanlık bu kararıyla ülkemizde oluşacak en büyük sanayi alanı kurmayı planlıyor. Kurulmak istenen sanayi alanı ,ülkemizin en büyük sanayi bölgesi Bursa Organize Sanayi'nin 1, 5 katı büyüklüğünde.. Böylece turizm ve zeytincilik, hayvancılık yok edilecek. Burada 50 yıldır süregelen turizm sektörü ile sanayi sektörü çatışması yaşanmaya başladı. Erdek Körfezi'nin yakın süreçte Marmara Denizi, Bandırma Körfezi gibi tamamıyla kirlenmesi kaçınılmazdır. Millet iradesinden bahsedenler on yıllardır milletin iradesiyle seçtiği geleneksel geçim kaynaklarını, yaşam biçimi yok etmek istiyor”

Balıkesir eski Belediye Başkanı ve MHP milletvekili aday adayı İsmail Ok: "Daha fazla para kazanma hırsına bağlı şekilde bu planın uygulanması Bandırma ve Erdek körfezlerini bitirir. Çevre ve doğa kaybedildiğinde ise bunun geriye dönüşü yoktur. Bandırma ve Erdek’i sanayi bölgesi yapanlar, bu bölgelerin denize ve limanlara yakınlığı nedeniyle maliyetleri aşağı çekmeyi hesaplıyorlar. Ancak bu hesap, bölgenin turizm geleceğine saplanmış bir hançerden farksızdır. Bölgenin sanayi alanı olması, zaten çok artan kanser olaylarını daha da körükleyecek"

Erdek Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Hatice Kirazoğlu: ''Bandırma'dan Biga'ya kadar olan alana kimyasal sanayi yatırımlarının yapılmasının ön görülüyor. Bu alanın kimyasal sanayi alanına dönüştürülmesi ülkenin önemli turizm merkezlerinden olan Erdek'in yok olması anlamına gelmektedir.''

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu sözcüsü Dr. Kadir Dadan: "Bu plan uygulanırsa Bandırma ve Erdek körfezleri yok olacak. Kuş cenneti diye bir şeyde kalmayacak, balıkçılık, zeytincilik, turizm ciddi zararlar görecek. Doğayı katlederek sanayileşme kabul edilemez. Millet iradesinden bahsedenler, milletin on yıllardır seçtiği yaşam tarzına, geçim kaynaklarını yıkmak istiyorlar. Şu ana kadar yapılmış olan turizm yatırımları heba olacak. Plan gerçekleşirse bu halkın tercih ettiği ekonomiyi de ortadan kaldıracak. Sanayi sektörü ile hizmet ve tarım sektörünün çatışması söz konusu."

Eğitim-Sen Bandırma Temsilcisi Mustafa Kocataş: “Bandırma Körfezi yıllar önce yok edildi. Şimdilerde ise Erdek Körfezi katledilmek isteniyor. Geç olmadan karşı çıkmak gerekiyor Kimya sanayinin kurulacağı alan da deprem riskinin olduğu bir yer. En yakındaki büyük faya sadece 50 kilometre uzaklıkta. Olası bir deprem ile yaşanacak çevresel felaketlerin boyutlarını düşünmek bile istemiyorum. Ülkemizde sanayinin denetimsizliği nedeniyle çevrenin, doğadaki yaşayanların nasıl zarar gördüklerine dair binlerce örnek var. Yaşadığımız Bandırma Körfezi' nin hali apaçık ortada. Bölge yine bir kesime peşkeş çekilmek istenmekte”.